Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hardwoman

pomocy ! zadanie - rachunkowosc ;(

Polecane posty

Gość hardwoman

PROSZĘ PILNIE O POMOC! MUSZĘ ROZWIĄZAĆ TO ZADANIE DO JUTRA A CAŁKIEM NIE WIEM JAK SIĘ ZA TO ZABRAĆ. OD TEGO ZALEŻY MOJA OCVENA NA SEMESTR , NIE CHCE TEGO ZAWALIĆ ;( CZY KTOŚ POMOŻE ? POTRZEBUJE WIEDZIEĆ JAK OBLICZYĆ TE KWOTY KTÓRYCH BRAKUJE I JAK ZAKSIĘGOWAĆ TE OPERACJE. Przedsiębiortwo przemysłowe produkuje jeden rodzaj wyrobu gotowego. ewidencja materiałów prowadzona jest w cenach ewidencyjnych wyrobów gotowych po planowanym technicznym koszcie wytworzenia wynoszącym 70zł/szt. Koszty księgowane są w układzie rodzajowym i funkcjonalnym. Koszty zakupu rozliczane są w czasie. Wyprodukowano 1 000 szt. wyrobów gotowych, produkcja niezakończona nie występuje. W produkcji podstawowej stosowana jest kalkulacja podziałowa prosta. Zdolności prosukcyjne wykorzystano w 100%. Cenę sprzedaży netto ustala się jako narzut zysku w wysokości 35% kosztu wytworzenia wyrobów gotowych. Na dzien 01.01. 200Xr. salda początkowe kont wynoszą "KASA" 3000,- "MATERIAŁY" 37000,- "OOCEM" Dt 3200 "śRODKI TRWAŁE" 148 600 "UMORZENIE ŚRODKOW TRWAŁYCH" 32 000 "ROZLICZENIE M/O KOSZTOW ZAKUPU" 800 "RACHUNEK BIEŻĄCY" 67 250 "ROZRACHUNKI Z ODBIORCAMI" 17 600 -saldo dot.naleznosci od "A" "KREDYTY BANKOWE" 67 700 "KAPITAŁ UDZIAŁOWY" 177 750 OPERACJE GOSPODARCZE: 1. Fa Vat za zakupione od dostawcy "B" materiały: a) netto 1000szt po 19,20/szt 19 200 b)transport zakupionych materiałów 850 c) podatek Vat d) brutto 2) Pz- przyjecie od dostawcy "B" materiałów 1000szt po 18zł/szt 3) PK-rozliczenie zakupu materiałów a)odchylenia od cen ewidencyjnych B) koszty zakupu 4)Wb - potwierdzający: a)zaplate za zakupione mat itransport dostawcy "B" b)wpływ należności od odbiorcy "A" 5) Fa VAT za zużytą energię elektryczną a)netto 1 500 B) VAT c)brutto 6)PK-rozdzielnik zużytej energii elektrycznej a) w wydziałach produkcyjnych 80% B) w zarządzie 20% 7) KW- rachunek za remont maszyny produkcyjnej zapłacony gotówką 800 8) Fa Vat za sprzedany środek trwały a) netto 3 000 B) Vat c) brutto 9) Rozchód sprzedanego środka trwałego a) w.początkowa 5 000 b)dotychczasowe umorzenie 2 500 c) netto 10) Fa vat za usługi telekomunikacyjne: a) netto 600 B) vat c) brutto 11) LISTA PŁAC ZA STYCZEŃ a) wynagrodzenia brutto 30 000 B) potrącenia - składki ubez. społecznych - składki ubez. zdrowotnych * pobrana *odliczona - podatek dochodowy 4000 -należna zaliczka na podatek dochodowy c) wynagrodzeia netto 12) KP- podjęcie gotówki z banku na wypłatę wynagrodzeń 13) Lp- wypłata pracownikom wynagrodzeń netto 14) PK- składki ubezpieczeń społecznych FP i FGŚP obciążające pracodawcę 20% 15) Amortyzacja środków trwałych 15 000 a) budynku administracyjnego 1 000 B) maszyn i urządzeń produkcyjnych 12 000 c) komputerów 500 d) hali produkcyjnej 1 500 16) Przeksięgowanie kosztów wydziałowych 17) PW- przyjęcie z produkcji do magazynu wyrobów gotowych ..... szt po ..... ,-/szt ? 18) PK- przeksięgowanie kosztow ogólnego zarządu 19) Przeksięgowanie rzeczywistego kosztu wytworzenia 20)PK- przeksiegowanie Odcylen od cen ewidencyjnych wyrobów gotowych 21) Fa VAT za sprzedane wyroby gotowe: a) netto 800 szt. po ....... ,-/szt ? B) VAT c) brutto 22) Wz- wydanie sprzedanych wyrobów gotowych ...... szt po ...... ,-/szt 23) PK- narzut odchylen od cen ewidencyjnych wyrobów gotowych przypadający na sprzedane wyroby gotowe Z GÓRY DZIĘKUJĘ ;******

Gość urszulka bezzzzzzzzz
za duo roboty. musialabym pomyslec. a dzis mam lenia.

Gość hardwoman
ehh szkoda ;P

kurczę nie lubiłam rachunkowości :) to zadanie mam gdzieś w książkach ale za duzo musiałabym szukać... może znajdz podobne gdzies na necie :)

Gość hardwoman
God why.

Gość hardwoman
love is true - jakie mialaś książki?

masa ich była, są to podreczniki Bożeny Padurek, przeróżne części około 7 mam tych książek ale no jak mowie długo by mi to zajęło

Gość hardwoman
ahh no ja tez takie ma, tam jest tylko podobne wiec nic z tego.

ale tam są zwykle przykłady przed każdym zadaniem, no ale fakt czasem znajdzie sie takie gdzie nie ma przykladu i jest lipa znam to :)

Gość basia od stasia
jakby ci zależało to byś wzięła książkę i zrobiła to z podręcznikiem. zadania z kalkulacji są takie same tylko liczby są inne. no i nazwy produktów... tym bardziej że kalkulacja ogólnie jest łatwa. rysuj tabelke i nie czekaj aż ktoś ci tu napisze rozwiązanie bo najlepiej robi się samemu. ktoś błąd tu popełni i do kogo będziesz miała pretensje?