Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziś są 2 urodziny

ile mówią i co robią Wasze 2 latki?

Polecane posty

Gość dziś są 2 urodziny

Witajcie! Mój syn dziś kończy dwa latka trochę się martwię tym ile mówi, pewnie zapiszę go do logopedy,ale chciałam jeszcze Was spytać ile mówią Wasze dzieci-zwłaszcza chłopcy? Mój mówi: mama tata baba dziadzia ciocia ziuziu-wujek dom kot pasek-ptaszek tak nie dwa-na pytanie ile masz lat lala-na lalkę Naśladuje dźwięki jakie wydają zwierzęta, samochody,pociągi, dzwony. śpiewa lalalalala Poza tym potrafi sam się rozebrać, umie założyć spodnie, kapcie,sam wchodzi po schodach,wie gdzie się wyrzuca papierki,jak rozleje picie,to bierze ręcznik papierowy i wyciera. Myśli logicznie,rozpoznaje miejsca. Jak to jest z Waszymi chłopakami? W moim otoczeniu dominują dziewczynki i one w wieku 1-1.5 roku mówiły więcej niż mój syn. Trochę się martwię.

Gość mała rozczochrana
Mój podobnie mówił do Twojego-tyle,że na kota mówił icio-bo tak ma na imię kot sąsiadów, i ciągle pytał cio to? Jak skończył 2.5 roku zaczął mówić zdaniami-krótkimi typu mama daj pikę, albo mama da piś. Ważne żeby dziecko rozumiało co do niego mówisz.

Gość bełatka łobatka
To się ciesz,bo i tak dużo mówi! Mój ma 22miesiące a mówi tylko mama,tata i baba. Nie odłoży nic na miejsce, wymusza płaczem i ciągle tylko eeee i eeee. Także się narzekaj tylko się ciesz.

Gość młoda wdowa
Mój w wieku 2 lat śpiewał piosenki,a w zasadzie fragmenty typu panie janie pora wstać bim bam bom, była sobie żabka mała re re kum kum itp zdaniowe fragmenty. Mówił praktycznie wszystko,ale od 6 miesiąca chodził do przedszkola,więc mial duży kontakt ze starszymi dziećmi-przedszkole prywatne przyjmujące od 6miesięcy, dzieci są podzielone na grupy wiekowe ale w czasie wyjścia na pole bawią się razem.

Moj zaczal wczesnie mowic. Ma kuzynke 2 dni starsza i z mowa ja bardzo wyprzedzil wiec nie zawsze dziewczynki dominuja. Ale tak naprawde to bez znaczenia, wszystko sie wyrownuje. Teraz maja 4 lata i obydwojgu buzia sie nie zamyka. Autorko nie masz powodu do zmatrwien, mowi troche, wszystko rozumie, wykonuje polecnia, niedlugo sie bardziej rozkreci i bedziesz marzyla i minucie ciszy ;)

Gość dziś są 2 urodziny
On non stop mówi-tyle,że po swojemu. I to mnie martwi,że nie stara się naśladować bardziej "naszego" języka. Poza tymi kilkoma słowami nic...

Gość a mój dla odmiany
Mój mówi dobrze w 2 językach,jest się już w stanie porozumieć. Ale za to nadal sika w pieluchę i kolację je z butelki, na ulicy to tylko w szelkach,bo ciągle ucieka. Zawsze coś...

Gość do dziś są 2 urodziny
Pewnie któryś z gości dziś powiedział,że to mało i się przejęłaś... Trochę więcej asertywności! A tej co mówi w 2 językach to pewnie w maju zdawał maturę :O

Gość dziś są 2 urodziny
Nie nikt z gości mi nic nie powiedział,bo jedyni goście to mąż i ja :) nie robiliśmy imprezy,bo mieszkamy jakieś 400km od najbliższej osoby z rodziny,reszta mieszka jeszcze dalej...

Moja córka jest z kwietnia . Mówi praktycznie wszystko , umie na pamięć kilka piosenek i wierszyków . Potrafi policzyć na paluszkach do 10 . Potrafi dobrze założyć ciapki na nóżki . Odróżnia podstawowe kolory i kształty (czerwone koło itp) . Oznajmia swoje potrzeby np. zimno , jeść , chce sok , chce wodę , mam brudne rączki , podaj klocki . Zna imiona kolegów (posługuje się nimi) rodziców i rodziny . Nadaje imiona lalkom - zapamiętuje je . itp.

myślę, ze w razie czego na logopedę przyjdzie czas a teraz daj żyć normalnie dziecku rzadko dzieci w wieku 1,5 roku dużo mówią, to sa wyjatki ja mówiłam zadniami za 1,5 roku, a koleżanki córka w weiku mojeog syna, tylko coś powtórzy, nie mówi za wiele sama (mają po 28 miesięcy) moim zdaniemcałkiem dobrze sie rozwija i mówi, poczekaj miesiac, dwa a zobaczysz jak mowa sie rozwinie jeśli za parę meisiecy sie nie rozwinie, to wtedy możez myślec o specjaliscie, a le teraz dałabym spokój i cieszyła się dzieckiem

Gość jedno oko mam zielone
Jak na 2 lata nie jest źle. Spokojnie rozgada się jeszcze.

Gość Nasz-Koliberek.pl
Zgadza się,dzieci różnie się rozwijają i ciężko tutaj prognozować czy 2 latka to już ten wiek kiedy powinien mówić itd. Nie ma zasady,synek mojej kuzynki ma właśnie 2 latka i póki co cały czas gaworzy swobodnie.