Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość irtefakt

matka z dzieckiem - zła reakcja rodziny

Polecane posty

Gość irtefakt

Niech mi ktoś na chłopski rozum wytłumaczy - jak to jest że się matkę z dzieckiem tak cholernie dyskryminuje? Nerw mnie nosi bo dzięki rodzince zobaczyłam jaką można być mendą...Mam 3 braci i jeden ostatnio poznał dziewczynę która samotnie wychowuje dziecko.I ona i jej synek to cudne osoby,miłe,przyjazne,dobrze wychowane i ogólnie same pozytywy:) Było trochę obaw brata jak zareagujemy na to że się związał z nie-panną i w sumie obawy miał uzasadnione.O ile całe nasze rodzeństwo i rodzice zachwyceni i dziewczyną i jej dzieckiem o tyle babki i starsze ciotki - katoliczki tylko niedzielne i z ograniczoną miłością do bliźniego (czyt.miłujemy tego który mieści się w naszym schemacie myślowym) - normalnie rozpoczęły krucjatę i naskoczyły na dziewczynę,nawrzeszczały na dziecko. Można się nie przejmować i olać cholery,można iść na wojnę - bez awantur tylko spokojem i opanowaniem,co nawet chyba bardziej wkurzy...Czy są tu jakieś niewiasty które przechodziły przez podobne rzeczy?:) Da się to jakoś ogarnąć umysłem i jak pomóc przyszłej bratowej żeby psychicznie się tym nie zadręczała?

Gość moja córeczka
trudna sytuacja,dziewczyna źle się będzie czuła w waszej rodzinie a to może wpłynąć na jej relację z partnerem,najlepiej żeby się nie przejmowała ale tak tylko łatwo powiedzieć,dla tego starszego pokolenia to niewyobrazalne że matka sam,a z dzieckiem bez ślubu itp tak już mają ja też mam dziecko i narzeczonego ale ślubu narazie nie chcę bo nie czuję takiej potrzeby a od rodziny słyszę,że kiedy ślub,a jak się zapytam doczego mi ten ślub,co on zmieni w moim życiu to mówią żebyśmy wzięli bo jest dziecko i wypada:) porażka

Gość Mamuśka007
Też bym nie była zachwycona, gdyby jakiś facet z mojej najbliższej rodziny miał kobietę z dzieckiem. Czasem z własnymi dziećmi trudno sobie poradzić, a co dopiero z cudzymi. Sama też nie chciałabym faceta z dziećmi.... No ale skoro się kochają, to najlepiej baby olać. Przyzwyczają się z czasem.

Gość irtefakt
Ale jak z dzieckiem to "towar wybrakowany"? Dziewczyna jest wdową i chyba to jej nie powinno skreślać - bo dziecko,bo nie moje.... Wiadomo,starsze pokolenie ma swoje przekonania,ale tu jeszcze dochodzi zwykłe chamstwo i ocenianie kogoś nawet go nie znając,tylko z zasady ot tak.

Gość kubeczek menstruacyjny
a skad te wszystkie ciotki i babki sa tak dobrze poinformowane?

Gość irtefakt
One wiedzą tylko tyle że dziewczyna straciła męża i ma dziecko,całą otoczkę sobie juz dorabiają same.A że brat jest szczęśliwy,dziecko od niego nie może się "odkleić",ogólnie fajną tworzą rodzinkę - tego już się nie bierze pod uwagę.Cholernie to wkurza,wiadomo że co niektórzy ludzie to po prostu taborety ale w tym momencie sieją w rodzinie rozłam...I powtórzę - szkoda mi w tym momencie dziewczyny

Gość Mamuśka007
No to uświadomcie wszystkim, że jest wdową. Trąbcie o tym na prawo i lewo, powinny się odczepić.

Gość mamili
a kij im w ryj, że się tak miło wyrażę. Hipokryzja to coś, co zabija nasz świat :(

Gość Nie zapraszałabym więcej
takich ciotek i babek na prywatne rodzinne imprezy. Niech sobie przychodzą do waszych rodziców w inne dni niż wy - dzieci. Wy i wasi najbliżsi (wasi partnerzy i wasze dzieci) spotykajcie się z rodzicami w waszym prywatnym gronie, już bez tych ciotek i babek. One się już nie zmienią i tylko będą dolewały oliwy do ognia i krzywdziły tę kobietę i jej dziecko. Te typy już tak mają. Są niereformowalne. :( Współczuję sytuacji. Ja mam takiego prostego brata, za którego się autentycznie wstydzę. Zawsze pier*dolnie komuś coś niemiłego przy stole (bo - jak to celnie ujęłaś - nie mieści się w jego ograniczonym schemacie myślowym), także doskonale wiem jak się w tej sytuacji czujecie.

mamili - DOKŁADNIE!!! :) Po za tym jeśli Wy i Twoi rodzice nie widzicie nic przeciw ( bo naawet dziwne by było jakbyście mieli coś przeciw) to utrzyjcie noska ciotkom! Niech Twoja mama jak jej coś gadaja reaguje i powie że nie życzy sobie i już! Po za tym co ciotki maja do gadania?:) Troche to dziwne dla mnie:) To że ludzie gadaja to normalka i nie ma co sobie tym głowy zawracać a żeby przejmować sie opiniami ciotek?! No proszę Was! Wiecie co Wam powiem? Że wiekszość tych ciotek, babć itd to same w młodości były niezłe a na starość sie już nie pamięta i innych by utopiło w szklance wody o byle co! Wolałabym żeby mój brat znalazł sobie np rozwódke z 3 dzieci i był szczęśliwy niz moją bratową;)

Gość primo voto@
mendą można być zawsze... każdy, dosłownie każdy jest w stanie wsadzić komuś nóż w plecy bo czuje taką wewnętrzną potrzebę... a najlepiej wychodzi pakowanie noża w plecy dzieciom - bo one się nie spodziewają takiego obrotu sprawy i są ufne

Gość mamusia kontrowersyjna
zapyziałe acofane społeczeństwo,nic więcej

Nie można żyć kierując się zdaniem/opinią innych. Olejcie dewotki z góry na dół. Niech sobie "szanowne ciocie" znajdą inny temat do plotek - w Fakcie pewnie jest sporo inspiracji. Twojemu bratu życzę dużo szczęścia - znalazł je, więc niech o nie dba :)

"Niech mi ktoś na chłopski rozum wytłumaczy - jak to jest że się matkę z dzieckiem tak cholernie dyskryminuje?" W końcu nie odpowiedziałam na twoje pytanie - głupoty i zacofania nie da się wytłumaczyć. Można tylko mieć dla takich ludzi litość/pobłażanie.

Gość marzbtd
salianka - wszystko co piszesz to racja:) Olać mendy i już,wiadomo że przez chwilę dziewczynę poboli taka reakcja ale sobie uświadomi wreszcie,że ten typ tak ma! A w międzyczasie nie zapraszać ich do siebie,nie zaczepiać,niech sobie żyją we własnym świecie gdzie tylko one są cacy a reszta jest be. Mam w rodzince takie same mendy,obsmarują od góry do dołu bo tylko one są najlepsze,najlepiej wychowane i z dobrej rodziny (kwestia dyskusyjna).I do tego "katoliczki",czyli jak ktoś kiedyś napisał:z wierzchu beton,w środku pustka

Gość stopkalek
a może ktoś doradzi jak w takim wypadku na spokojnie odpowiedzieć takim łajzom i to tak,żeby im w piety poszło?:) bez obrażania ale dosadnie?

Gość luuuuzzzzzik
Będzie ciężko, chyba najlepiej ograniczać spotkania z ciotkami i babkami do minimum jednocześnie z najbliższą rodziną zacieśniać kontakty. Trzeba teraz uważać, żeby stare dewotki nie zniszczyły tego, że wasi rodzice są na TAK. Czyli spotykajcie się jak tylko będziecie mieli ochotę w najbliższym gronie, okazujcie wsparcie dziewczynie i jej dziecku a reszta........Z czasem się przyzwyczają (chyba)

Gość hoggacia
U mnie w rodzinie jest laska,ktora ma mza muzulmanina. i raz przyjechala z dziecmi na rodzinna impreze,a tu dzieci inne mowia,ze one sie z nia nie beda bawic,bo tato niewierzacy,a rodzice bez slubu. Byla draka i dziewxzyna sie obrazila,nie dziwie sie wcale. noz.sie w kieszeni otwiera,co glupie stare krowy napchaly swoim dzieciom do glow. Wy,bliska rodzina sytuacje akceptujecie i to jest fajne. jakies odlegle ciotki bym olala,ograniczyla kontakt,a jak juz kontakt bedzie ,to stojcie za nia i jej dzieckiem wszyscy murem. jak na taka dewotke wszyscy wakoczycie w razie potrzeby,to sie na drugi raz zastanowi,zanim zacznie rozrabiac

Gość hoggacia
A jakie odzywki -jak rzecz sie dzieje u was w domu,to sie mowi -nie zyczymy sobie ,zeby w naszym domu goscie odnosili sie do naszych najblizszych w ten sposob. prosta pilka,wasz dom wasze reguly.

Gość irtefakt
Dzięki za rady:) Hoggacia - tak to jest,że jak ktoś żyje po swojemu i nie wpasowuje się tym samym w "idealny" obraz świata takich choler to jest przez nie tępiony.Co tam że człowiek jest szczęśliwy,że mu dobrze - dokopać trzeba. My jako bliższa rodzina oczywiście murem za dziewczyną brata i im bardziej na nią będą naskakiwać tym będziemy zacieklejsi,ale żeby było tak że zwrócenie uwagi spowoduje zamknięcie jadaczek przez babkę i ciotki to byłoby fajnie,ale w tym wypadku będą gadać i gadać.Więc chyba zrezygnujemy z kontaktów lub ograniczymy je do minimum - życzenia telefonicznie i koniec,bo przecież powiedziały że do jednego stołu razem nie siądą!Dla nas to nawet lepiej:) Zawsze było tak,że pewne ich zachowania dla świętego spokoju się pomijało milczeniem,bestie się rozbestwiły w związku z tym ale teraz chyba czara się przelała.Niby starszym się należy szacunek i jeszcze te pouczenia że "to Twoja rodzina i musisz być z nią w zgodzie" - od każdej reguły są wyjątki:) Ech te nasze polskie piekiełko:D