Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agax21

samodzielne zasypianie

Polecane posty

Gość agax21

Witam, czy ktoś ma pomysł w jaki sposób nauczyć 10 miesięczne dziecko samodzielnego zasypiania ? Dodam że dziecko od małego , jest bujane na kolanach, przed każdym snem ( z powodu kolek ) . Do tego mała jest bardzo ruchliwym dzieckiem, łóżeczko kojarzy z zabawą, co zostaje odłożona do łóżeczka (jak już jest baaaardzo śpiąca) od razu przekręca się na brzuch, i wstaje przy szczebelkach. Ja ją na plecy przekręcam, a ona znowu wstaje. Ostatnio walczyłam 1.5 h i się poddałam. Mam już dość, i widzę że dziecku też jest nie wygodnie zasypiać na moich kolanach - ale dziecko jak to dziecko - kojarzy fakty ! Pomóżcie jak sie za to zabrać. Dodam jeszcze, że w nocy ma kilka pobudek, zasypia gdy zostanie pobujana............

Gość prawdepowiedziafszy
to po co ją zrobiłaś?

Gość agax21
po co zrobiłam dziecko ??????????????

Gość prawdepowiedziafszy
no po co ?

Gość agax21
a co ma do mojego problemu, motyw chęci posiadania dziecka ? Jest to moje 1 dziecko, i popełniłam wiele błędów , z których nie potrafię teraz wybrnąć dlatego proszę o ROZSĄDNĄ radę ............

Gość agax21
nie była planowana ale i tak ją kocham

Gość agax21
ktoś wyżej podał się za mnie !!!!!!!!!!!! skandal !!!! była planowana !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i powstała z miłości, w związku z 5 letnim stażem , plus 3 lata po ślubie !!!!!!!!!! jakieś łajzy tutaj na forum panują !!!!!!!!!!!! jak można specjalnie swtorzyc konto o takim samym nicku, i pisać brednie !!!! dzięki za pomoc, warto zasięgnąć porady w necie....... pozdrawiam wszystkie łajzy !!!!!!!!!!

Gość do agax21
teraz bedzie ciezko, musisz byc konsekwentna i stworzyc nowa rutyne. Na przyklad kapiel , mleczko. Polozenie do lozeczka i danie pluszaka (jakis mis lub kotek, ktore dziecko dostaje tylko do snu. Kolysanka i czekanie czekanie i czekanie. Jak to nie daje, to zaspiewac raz jeszcze i wyjsc na dwie/trzy minutki (mimo placzu) i znowu wejsc zaspiewac poczekac. Mimo lamentow nie wracalabym to starych nawykow. KOnsekwentnie przetrwac trudny okres. Bobas "przyzwyczai sie" do nowej rutyny...

Gość agax21
dzięki, za w końcu !!! normalną odpowiedź ! dokładnie tak samo uważam, że trzeba coś nowego wprowadzić, zastanawiam sie tylko czy samo łóżeczko ze szczebelkami, nie jest dla niej jasną formą - MAMA SIĘ ZE MNĄ BAWI..... myślę o kupnie no łóżeczka turystycznego, które będzie służyło tylko i wyłącznie do spania, no i może będzie trodniej w nim wstawać niż przy szczebelkach !

Gość ja ci podpowiemm
ja robilam tak, że kladlam mojego synka do łożecka na poczku, dawalam smoka, przytulal sie do pieluchy i do tego kołyanka, od razu zasypia, spróbuj moze tego????

Gość ja ci podpowiemm
na boczku miał być...

Gość agax21
Córka , od noworodka nie jest smokowa, nie za bardzo chcę się teraz w smoka ładować, bo potem tak samo z niego cięzko wybrnąć. Problem polega na tym, że ja ją kładę po kąpaniu, po mleczku, zapalam delikatną lampke, a ona dosłownie 2 sekundy na brzuch wstaje i stoi, na początku się smieję, ja ją odkładam na plecy ZNOWU, przykrywam 2 sek i ten sam schemat, po kilku minutach Mała zaczyna się już wkurzać - bo MYŚLI że ja chce się znią bawić a ona chce spać.... ostatnio ją tak 1,5 godz odkładałam na plecy, aż w końcu wzięłam ją na kolana i zasnęła .... ciekawi mnie ile potrwa aż zaśnie, chyba z 5 h, a ja rano wstaje do pracy...

Gość zielonooka wiewiórkaaaa
i nie mówić nic do dziecka, bądź przy niej, jak wstaje to ją kładź, ale już do nie nic nie mów, nie zabawiaj jej (super niania tak uczyłą, zresztą z bardzo dobrym skutkiem, tylko musisz być twarda i konsekwentna, tłumacz sobie, że przecież krzywdy jej nie robisz :-) )

Gość agax21
POSTARAM SIĘ BYC TWARDA I NIE UGIĘTA ! kąpiel, mleczko, bajka 10 min, przewijanie i do łóżeczka, cisza i...a czas pokaże ile się zejdzie....

Gość agax21
teraz śpi tak, wstaje ok 6,40 - idzie na spacer z babcią ok 10 i śpi godzinkę, potem po 14 też na dworze ok godzinki , i potem kąpiel i butla ok 19,30 i różnie bywa, czasem zaśnie przy jedzeniu a czasem po 20. Od tygodnia pozbylismy się 1 drzemki ok. 18 , bo potem do 22 ciężko było ją uspać.

Gość rhglewirudvgf
moja mama bujala mi poduszka w lozeczku, bo tez sie nauczylam zasypiac bujana na rekach... i pomoglo

Gość agax21
i w nocy budzi się co parę godz, bo baaaaaaaaaaaaardzo się wierci, a potem nie potrafi sama zasnąć ....

Czyli ostatnia godzinna drzemka jest ok 14-15. No to na noc powinna normalnie zasypiać, musisz być konsekwentna i sprawdzić co działa na Twojego malucha. Albo siedzisz cichutko i czekasz aż zaśnie konsekwentnie odkładając i tylko pokazując, że nie wolno bo pora spania ( przygaszone światełko, jakaś może melodyjka czy coś cicha), możesz spróbować czytania książki ( to działało na moją, nie żadne bajeczki tylko normalna długa książka dla dzieci którą się czytało a nie opowiadało zmieniając głosy itp - ma być spokojnie nie do zabawiania) jak wstaje czekasz chwilkę czy się znudzi i odkładasz konsekwentnie, płacze to czytasz dalej i głaskasz czy co tam będzie lubić, możesz też spróbować metody 3-5-10 czyli to co ktoś wyżej wspomniał, mimo płaczu wychodzisz z pokoju pierw na 3 minuty, później na 5, później na 10... jak wracasz bo płacz to nie bierzesz na ręce tylko uciszasz, uspokajasz przez około minutkę i znowu wychodzisz. W zależności czy jesteś drobna możesz jeszcze spróbować metody położenia się z dzieckiem ;) Sama to robiłam jak nie miałam sił siedzieć czytać i czekać nawet przez 15 minut ;) Po prostu wchodziłam do łóżeczka, kładłam się obok córki i zasypiałam często przed nią, ona znudzona usypiała przy mnie, a ja później się wymykałam ;) Działało u wielu moich znajomych

Gość agax21
DZięki za odp. Nie mam opcji żeby się z nią położyć, siedzę na łóżku a ona w swoim łóżeczku. Rozumiem że przy metodzie 3-5-7 gdy wracam do pokoiku kładę ją na plecy taaak ? i wychodzę .....i nim wyjdą to ona już będzie stała, to mam odłożyć czy niech płacze na stojąco ? ciężko bedzie coś czuję ...ech

A jak się wierci w nocy to sucho ma w pieluszce? W pokoju jest ok temperatura? Moja np musi spać odkryta i nie ma znaczenia czy to zima, nawet cienki kocyk odpada bo będzie kopać wiercić aż będzie odkryta, nie ma co zmuszać, lepiej ubrać fajną piżamkę i dać spać jak dziecko lubi rozwalone i odkryję, chociaż często ja marzne i śpię pod czymś ona nawet gołe nogi potrafi mieć i krótki rękaw i tak śpi najlepiej ;)

Gość agax21
szczerze mówiąc nie sprawdzam jej w nocy pieluszki, bo boję się że wtedy już wogóle nie zaśnie . Wyczytałam, że nie trzeba już takiemu dziecku, tymbardziej że używam pampersów, i rano nie ma aż tak nawalonej. Zawsze spała w samym body, i przykryta kocem, ale od pewnego czasu gdy tak sie wierci ( przesypiała już bez jęknięcia od 20-21 do 6-7 ) zakłdam jej spodenki na wypadek gdyby sie odkryła. Raczej ma chłodno w pokoju,,,, mój email - agnieszkax21@onet.pl - z góry dzięki za wysłanie :*