Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alicjajakas

siatki centylowe

Polecane posty

Gość alicjajakas

czy któraś mama pomoże mi zinterpretować wyniki z siatki centylowej? syn ma 6 miesięcy. waga jest na 45 centylu a wzrost na 90. czy tak jest dobrze?

Gość danp
Podaj wagę i wzrost a nie jednostkę ze skali centyli .

Moja lekarka twierdzi ze ejst żle jak dziecko wykracza z siatek centylowych albo znajduje się na ostatnim. Masz sporą rozbieżność w wadze i wzroście. To znaczy ze jest wysoki i szczupły, ale to się moze jeszcze 10 razy zmienić. Skoro miesci się w siatkach i waga nie jest na 1 a wzrost na ostatnim to znaczy ze nie jest źle Siatki centylowe to tylko pewna "średnia". 50 centyl oznacza ze najwiecej dzieci z przebadanych, w danym okresie życia mialo taką wlaśnie wagę, wzrost, obwód główki. Ale wiadomo ze dzieci są różne wyzsze niższe szczuplejsze i grubsze wiec nie ma co się tak sciśle porównywać do tego. Jeśli dziecko mieści się w siatkach to znak ze jest z nim wszystko ok :)

Gość danp
Widać gołym okiem że coraz wiecej matek o centylach nie ma pojęcia ;) przecież nie będzie swojemu bejbusiow odmawiała kolejnego batonika z powodu świstka papieru ;)

dobrze jest jeśli tak było od początku - porównaj jak było na siatce z wymiarami przy urodzeniu i czy nadal tak idzie, żle jest jak któryś wymiar gwałtownie wzrośnie albo spadnie, ale to w sumie tez zależy co...

Mnie sie wydaje, że te siatki w ogóle nie przystają do rzeczywistości. Wszystkie dzieci mają wagę dużo poniżej wzrostu. Mój syn jest chudzielcem, zgadza się, ale gdyby miał mieć wagę na tym samym centylu co wzrost, to zamiast 28 kg, musiałby ważyć 40, a wtedy byłby grubasem. :o

Gość paula 78
Moja córcia ma jedenaście miesięcy i waga na 75 centylu a wzrost na 97.

moje dzieci miały wagę i wzrost na tym samym centylu - syn ok. 95, córka ok. 50 i tak od początku

jest ok jesli miedzy centylami wzrostowymi a wagowymi jest do 50 centyli roznicy. jesli dziecko jest np na 90 centylu jak dziecko autorki - oznacza to ze 90% dzieci w tym wieku jest nizszych - czyli dziecko autorki jest stosunkowo wysokie. odnosnie wagi wychodzi ze 45% dzieci w tym wieku wazy mniej nic dziecko autorki.

# od 25 do 75 centyla zakres szerokiej normy, # od 3 do 25 centyla zakres wąskiej normy, # od 75 do 97 centyla zakres wąskiej normy, # < 3 centyla oraz > 97 centyla wartości nieprawidłowe

Gość alicjajakas
bardzo dziękuję za pomoc.

Gość gość
Fajne są na http://babymama.pl/ - polecam popatrzeć. Braliśmy teraz z żoną sporo rzeczy tam, bo mają ten kod, że po wpisaniu: "dlamamy" w koszyku wyskakuje niższa cena. Polecam to.