Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maryland_

rezonans kręgosłupa - wyniki

Polecane posty

Gość maryland_

Czy ktoś się na tym zna? Ktoś potrafi zinterpretować? Wizytę u neurochirurga mam za 3 miesiące dopiero... ;/ Moje wyniki (RM na poziomie odcinka lędźwiowego) "Zwężnie tarczy międzykręgowej L4-L5 i L5-S1 z zaburzeniami ich uwodnienia. Uszkodzenie pierścienia włóknistego tarczy międzykręgowej L4-L5. Pośrodkowo-prawoboczna protruzja krążka międzykręgowego tarczy międzykręgowej L4-L5 ze zwężeniem prawego otworu międzykręgowego i niewielkim zwężeniem prawego zachyłka bocznego. Szerokość kanału kręgowego w wymiarze strzałkowym prawidłowa. Intensywność sygnału stożka końcowego rdzenia prawidłowa. Trzony kręgowe i pozostałe przestrzenie międzykręgowe o prawidłowych sygnałach, o prawidłowym kształci i wysokości."

Gość dcvdvdrv
a jakie mialas objawy?

Gość maryland_
Dwa razy w tym roku (raz na nartach, drugi raz zupełnie bez wysiłku) nieruchomiałam na okres około tygodnia. Towarzyszył temu ból w okolicach lewej nerki. Badania wszystkie wychodziły ok, więc kwestia nerek odpada. Dodatkowo stojąc prosto przed lustrem, lewą strona na wysokości bioder była cała wypukła (tak jakby wypychało mi kręgosłup na lewo). No i tak przez tydzień ostry stan zapalny właśnie tego miejsca, tak dopiero po 4tym dniu brania leków coś zaczynało się poprawiać. Na zdjęciu rtg nic specjalnego nie wyszło, ale miałam je robione w trakcie tego stanu zapalnego, więc podświadomie mogłam się ułożyć tak, żeby nie bolało = tak, żeby ukryć jakieś zwyrodnienie (tak to mój neurochirurg zinterpretował, więc wysłał mnie na RM).

Gość maryland_
Pomoże ktoś ??