Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ddddddddddddgggg

nie wiem co zrobic, brak ubezpieczenia, choroba nagla

Polecane posty

Gość ddddddddddddgggg

nie wiem co mam robic, zarejestrowalam sie w urzedzie pracy bo jestem bezrobotna siedze z malym dzieckiem w domu , chodzilam do urzedu pracy podbijali mi ksiazeczke lub dawakli zaswiadczenie by moc isc na nfz do lekarza... pewnego dnia przegapilam termin i nie poszlam do up i nie mam ubezpieczenia???? doslownie mam pecha bo mniesiac od tego zdarzenia zachorowalam powaznie musze isc do lekarza mam zapalenie oskrzeli astme itp... i nie mam podbitej ksiązeczki a w przychodni wymagają ksiazeczki podbitej w rejestracji ! ! na prywatne wizyty mnie nie stac ... a jesli npo. z powodu astmyu zaczne sie dusic co zrobie ? pomoga mi? skoro nie mam podbitej ksiazeczki? nie wiem co robic... bo przyszlo mi pismo z UP ze ponownie zapisac sie do posredniaka mogę za 3 miesiace, a ja 3 miesiace czekac nie moge na lekarza bo musze do lekarzy pilnie isc!!!!!!!!!!!!! co robic ? mam isc do dyrekcji uP prosic by mi podbili ksiazeczke czy co??? nie wiem co robic....mam 23lata jestem mloda nie wiem co robic.mnam isc do posredniaka mowic im że musza mnie zapisac ponownie lub podbic ksiazeczke bo musze wykupic leki nagle i isc do 2 lekarzy... nie stac mnie prywatnie kupowac i leki i wizyty ...

Gość ddddddddddddgggg
jesli nie pojde do lekarza nie kupie lekow to jest to w jakims sensie zagrozenie zycia dla mnie moge sie zaczac dusic bede miala brak lekow.... no poprostu pech, 8lat juz nie chorowalam a tu nagle powrot astmy i infekcja powazna, bylo u mnie pogotrowie... nie wiem jakim cudem ale nie chcieli ubezpieczenia ode mnie gdy przyjechali.... daali leki recepte ale kazali po 7dniach jak sie leki skonczą isc do przychodni po recepty i do lekarzy a ja nie mam jak pojsc bo mnie nie chca zarejestrowac....

Masz męża? Rodziców pracujących i się uczysz? Mąż mógłby zgłosić Cię do ubezpieczenia rodzinnego, podobnie jeśli nie masz męża i nadal się uczysz, to mogą to zrobić rodzice.

Gość pączek z lukrem
Dziewczyno, weź się ogarnij, a nie histeryzuj! Idź do Urzędu Pracy, powiedz jaka jest sytuacja i tam Ci podbiją tą książeczkę. Matko, co za naród. Dupsko trzeba ruszyć i iść załatwić, a nie płakać na kafeterii!!!

Gość ddddddddddddgggg
moj mąz nie ma tez ubezpieczenia bo pracuje na czarno... moja mama tez pracuje na czarno.... nie ucze się, nie studiuje...

To niech mąż idzie do pośredniaka i zarestruje się jako bezrobotny i Ciebie zgłosi jako członka rodziny. Skoro masz męża to nie możesz podlegać pod ubezpieczenie rodziców jedynie pod jego ubezpieczenie. W UP pewnie odeślą Cię z kwitkiem, bo olałaś termin, więc nie mają obowiązku Cię ubezpieczać, a i z pogotowia jak sprawdzą, że nie masz ubezpieczenia, to przyślą Ci fakturkę.

urząd pracy Ci nie podbije, to wbrew przepisom. mąż niech się zarejestruje w urzędzie pracy i Cię ubezpieczy

Gość ddddddddddddgggg
no ale jak mąz sie zarejestruje w UP to tam moze na niego byc ubezpieczone dziecko, bo tylko dziecko moze byc ubezpieczone na rodzica, a zona czy mąz juz nie... bo ja kiedys chcialam na siebie ubezpieczyc w UP męza powiedzieli ze nie, niech sam sie zapisze i ubezpieczy i to samo powiedzą jemu o mnie,... więc co to oznacza? ze jak nie mam ubezpieczenia i nie dadzą mi ubezpieczenia w posrednbiaku to mam umierac nie miec lekow i pomocy??no jakas masakra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jestem zdesperowana...

Gość ddddddddddddgggg
a jestescie pewne ze jesli mąż sie zarejestruje w UP to mogą mnie na jego konto tez ubezpieczyc ??

jeśli mąż też z jakiś względów nie może się zarejestrować a z pogotowia sprawdzą, że nie masz ubezpieczenia i każą Ci płacić to idź do ośrodka pomocy społecznej - jeśli spełniacie kryterium dochodowe (mniej niż 351 zł na osobę) to mogą Cię ubezpieczyć na 90 dni.

tak, mogą niech mąż powie normalnie dlaczego Ty sama nie możesz teraz się zarejestrować

Gość ddddddddddddgggg
laida, a skąd to wiesz?:) bardzo dziekuje za informacje, mam nadzieje ze to prawda co mowisz. wysle męza do posredniaka a jak mi miną te 3 miesiace to potem ja sie zapisze ponownie.tak?

Zawsze możesz iść prywatnie do lekarza, nie płacisz składek nie przysługuje Ci ubezpieczenie. Tyle. Mąż jak się zarejestruje to zgłasza członków rodziny, członkiem rodziny może być również żona. Wtedy UP Cię ubezpieczy. A to z przepisów, żeby nie było, że to tylko słowa: Dla celów ubezpieczenia zdrowotnego za członka rodziny osoby ubezpieczonej uważa się m.in. wstępnych (czyli rodziców, dziadków) pozostających z ubezpieczonym we wspólnym gospodarstwie domowym. Tak wynika z art. 5 pkt 3 lit. c) ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Członek rodziny podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu zdrowotnemu pod warunkiem, że nie podlega obowiązkowi tego ubezpieczenia z innego tytułu oraz nie jest uprawniony do świadczeń opieki zdrowotnej na podstawie przepisów o koordynacji. Zgłoszenia członka rodziny do ubezpieczenia zdrowotnego dokonuje osoba ubezpieczona za pośrednictwem płatnika składek, czyli w przypadku Czytelnika za pośrednictwem pracodawcy, na formularzu ZUS ZCNA. Po zgłoszeniu członek rodziny nabywa prawo do korzystania z bezpłatnej opieki zdrowotnej. Członkiem rodziny jest: dziecko: własne, drugiego małżonka, przysposobione, obce, dla którego ustanowiono opiekę lub w ramach rodziny zastępczej - do ukończenia przez nie 18 lat, a jeżeli kształci się dalej - do ukończenia 26 lat; jeżeli zaś posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności lub inne traktowane na równi - bez ograniczenia wieku, małżonek, wstępni pozostający z ubezpieczonym we wspólnym gospodarstwie domowym.

Gość ddddddddddddgggg
poprostyu jestesm tym zdenerwowala i zdesperowana, naprawde źle sie czuje, musze wykupic leki isc do 2 lekarzy i do alergologa, bo jesli nie pojde bedzie jeszcze gorzej... mam nadzieje ze zarejestrują męza i ze mnie na jego konto tez podłączą pod ubezpieczenie... a o co chodzi z tym że [poszlabym do mopsu?tam mi mogą dac ubezpieczenie na 90dni??o co z tym chodzi?

tak. wiem, bo jestem pracownikiem socjalnym i nie raz zgłaszali się ludzie z takimi problemami. ale ops jest wg przepisów ostatecznością - tzn najpierw trzeba wykorzystać wszystkie inne możliwości (czyli, w tym przypadku, zarejestrowanie się przez męża w urzędzie pracy).

A to przepisy dotyczące ubezpieczenia w MOPSie W celu uzyskania dostępu do bezpłatnych świadczeń zdrowotnych osoby nieubezpieczone mogą starać się o wydanie decyzji, potwierdzającej prawo do świadczeń opieki zdrowotnej na okres do 90 dni na podstawie art. 54 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. 2008 Nr.164 poz. 1027 z późn. zm.). Decyzja taka może zostać wydana po: przeprowadzeniu rodzinnego wywiadu środowiskowego, przedłożeniu dokumentów potwierdzających obywatelstwo polskie, udokumentowaniu zamieszkiwania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, stwierdzeniu spełniania kryterium dochodowego zgodnie z ustawą o pomocy społecznej, stwierdzeniu braku występowania dysproporcji pomiędzy wysokością dochodu a sytuacją majątkową osoby/rodziny. Objęcie prawem do świadczeń opieki zdrowotnej może nastąpić na wniosek osoby nieubezpieczonej a w sytuacjach nagłych na wniosek zakładu opieki zdrowotnej udzielającej świadczeń medycznych. Przed wydaniem decyzji potwierdzającej prawo do świadczeń opieki zdrowotnej należy wykluczyć możliwości zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego. Zgodnie z obwiązującymi przepisami obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego, podlegają m.in.: osoby pobierające zasiłek stały z pomocy społecznej niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu; osoby, które uzyskały w Rzeczypospolitej Polskiej status uchodźcy lub ochronę uzupełniającą, objęte indywidualnym programem integracji na podstawie przepisów o pomocy społecznej, niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu; osoby pobierające świadczenie pielęgnacyjne lub dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania, przyznane na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych, niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu; osoby bezdomne wychodzące z bezdomności niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu; osoby objęte indywidualnym programem zatrudnienia socjalnego lub realizujące kontrakt socjalny w wyniku zastosowania procedury, o której mowa w art. 50 ust. 2 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2008 r. Nr 69, poz. 415, z późn. zm.), niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu; dzieci do czasu rozpoczęcia realizacji obowiązku szkolnego nieprzebywające w placówkach, , niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego; Za wyżej wymienione osoby składki na ubezpieczenie zdrowotne opłaca Ośrodek Pomocy Społecznej. Osobami podlegającymi obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego, za które składki opłacają inne instytucje są także: uczniowie oraz słuchacze zakładów kształcenia nauczycieli w rozumieniu przepisów o systemie oświaty niepodlegający obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego; studenci i uczestnicy studiów doktoranckich niepodlegający obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu; bezrobotni (zarejestrowani w PUP) niepodlegający obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu; Osoby ubezpieczone maja obowiązek zgłosić do ubezpieczenia zdrowotnego członków rodziny którymi są: dziecko własne, dziecko małżonka, dziecko przysposobione, wnuka albo dziecko obce, dla którego ustanowiono opiekę, albo dziecko obce w ramach rodziny zastępczej, do ukończenia przez nie 18 lat, a jeżeli kształci się dalej - do ukończenia 26 lat, natomiast jeżeli posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności lub inne traktowane na równi - bez ograniczenia wieku, małżonek, (za wyjątkiem małżonków, wobec których orzeczono separację prawomocnym wyrokiem sądu), wstępni (rodzice, dziadkowie) pozostający z ubezpieczonym we wspólnym gospodarstwie domowym; Nieubezpieczeni rodzice dzieci do czasu rozpoczęcia realizacji obowiązku szkolnego mogą zgłosić się do Ośrodka Pomocy Społecznej a w przypadku dzieci realizujących obowiązek szkolny - do szkoły w której dziecko się uczy. Szczegółowy katalog osób podlegających obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego oraz wskazanie na kim ciąży obowiązek zgłoszenia i odprowadzenia składki na ubezpieczenie zdrowotne określa wyżej cytowana ustawa z dnia z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych.

Gość ddddddddddddgggg
laida, dziekuje ci bardzo za pomoc, za porade.. a prosze powiedz mi jeszcze skoro jestes pracownikiem socjalnym jesli mąz p[ojdzie jutro lub pojutrze do posredniaka to potem czeka sie jakos tydzien lub 2 na ubezpieczenie az go zarejestrują, bo najpierw dostaje sie te papiery do wypoelnienia i termin na ktory trzeba przyjsc i wtwedy dopiero dreukują papierek ze sie jest zarejestrowanym w Up i wtedy dopiero dają ubezpieczenie, czy moga mu dac ubezpieczenie jesli powie ze to pilne i zona musi do lekarza isc na dniach i nie moze czekac?

Gość ddddddddddddgggg
a jesli jestes pracownikiem socjalnym powiedz jeszcze jak wyglada taka sprawa: mąz pracuje na czarno wiec oficjalnie nie ma dochodow i moze uchodzic jako osoba bezrobotna bo sa to tylko prace dorywcze a ja nie pracuje, mamy dziecko, czy jesli pojde do osrodka pomocy mogą przydzielic nam np. jakis zasilek 200-300zł na zywnosc czy oplatyy?

na przepisach urzędu pracy się nie znam, z tego co wiem u mnie w mieście rejestrują od ręki

Gość uraburag
autorko a jak tam dziecko? wyzdrowiało?

Najpierw sprawdzą czy faktycznie nie pracujecie i czy stan posiadania nie odbiega od stanu zgłaszanych dochodów....

Siedzisz w domu i jeszcze przegapiasz termin spotkania? owszem zdarza się, ale wtedy idzie się jak najszybciej do UP, albo załatwia się zaświadczenie od lekarza rodzinnego że w tym czasie byłaś chora i nie mogłaś się wstawić, proste tylko trzeba troszkę pomyśleć.

A tutaj informacja co potrzeba do rejestracji - ze strony UP Rejestracja Osoba bezrobotna zgłasza się w celu dokonania rejestracji w urzędzie pracy właściwym, ze względu na stałe lub czasowe zameldowanie. Jeśli nie posiada żadnego zameldowania, zgłasza się do urzędu pracy, na którego obszarze przebywa i składa tutaj oświadczenie, że nie jest zarejestrowana w innym urzędzie pracy. Każda osoba zgłaszająca się do rejestracji wypełnia KARTĘ REJESTRACYJNĄ zgodnie z posiadanymi dokumentami. Wypełniane są tylko pola BIAŁE tej karty. Każda informacja zapisana w karcie rejestracyjnej podlega sprawdzeniu i weryfikacji przez pracownika urzędu, z oryginałami dokumentów dostarczonymi w chwili rejestracji, osoba rejestrująca się poświadcza własnoręcznym podpisem złożonym w obecności pracownika urzędu prawdziwość danych i oświadczeń zawartych w karcie. Dokumenty wymagane przy rejestracji: ( 3 ust. 1 Rozp. I). dowód osobisty lub inny dokument tożsamości wraz z potwierdzeniem zameldowania, świadectwo ukończenia ostatniej szkoły (uczelni) w oryginale, natomiast: - osoba, która uzyskała absolutorium, lecz nie obroniła pracy magisterskiej oraz nie ma wyznaczonego terminu ewentualnej obrony, powinna do rejestracji dostarczyć zaświadczenie z uczelni o uzyskaniu absolutorium z informacją o nie wyznaczonym terminie obrony pracy, - dyplomy ukończenia studiów wydane przez uczelnie państw członkowskich Unii Europejskiej, państw członkowskich OECD lub państw członkowskich EFTA strony umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym , potwierdzają w Polsce posiadanie wyższego wykształcenia, jednak do rejestracji dokumenty te należy dostarczyć po przetłumaczeniu na język polski, - dyplomy ukończenia studiów wydane przez uczelnie innych państw niż określone wyżej będą uznawane jeżeli ich równoważność z jego polskim odpowiednikiem określona zostanie w drodze nostryfikacji. świadectwa pracy z całego okresu zatrudnienia , zaświadczenia o okresach wykonywania innej pracy zarobkowej /umowa agencyjna, umowa zlecenie, umowa o dzieło/, decyzje o wykreśleniu z ewidencji działalności gospodarczych, decyzja o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej jeżeli nie upłynął jeszcze okres do wskazanego w decyzji dnia rozpoczęcia działalności, lub wniosek o zawieszeniu działalności /EDG-1/ jeżeli jednoznacznie wynika data zawieszenia działalności gospodarczej w przeciwnym wypadku zaświadczenie o okresie zawieszenia działalności gospodarczej jeżeli nie upłynął okres zawieszenia oraz wszystkie inne dokumenty niezbędne do ustalenia ewentualnych uprawnień oryginały, dokument stwierdzający przeciwwskazania do wykonywania określonych prac, jeżeli osoba rejestrująca się taki dokument posiada, numer NIP, książeczka wojskowa lub zaświadczenie z WKU /dot. osób które odbyły służbę wojskową/, osoby niepełnosprawne winny dostarczyć do rejestracji oprócz ww. dokumentów również orzeczenie o niepełnosprawności wydane przez uprawniony organ, dokument dodatkowy legitymacja ubezpieczeniowa, świadectwa kwalifikacyjne lub zaświadczenia - kursy, szkolenia, uprawnienia zawodowe, prawo jazdy (oryginały).

A poza tym możesz iść do przychodni i powiedzieć że doniesiesz ubezpieczenie za 2 tygodnie(z tego co wiem to tyle jest czasu) przez ten czas Twój mąż się zarejestruje i po problemie.

Gość uraburag
to "żona ochroniarza" ostatnio miał problem bo jej dziecko sie rozchorowało a on miał ich gdzieś ten sam styl pisania i choroba sie zgadza ogarnij sie kimkolwiek jesteś

Gość ddddddddddddgggg
no u nas tez rejestruja od reki ale hjak np. ja sie rejestrwalam to na pierwszym spotkaniu dostalam papiery do wypelniania i chcialam juz wtedy ubezpieczenie , a oni mi powiedzieli że dostane za dwa tygodnie gdy do nich wroce z papierami wypelnionymi w wyznaczonym przez nich terminie, jestem z wroclawia

mąż pisze oświadczenie, że pracuje dorywczo i podaje miesięczny dochód. pracę na czarno też wliczamy. do tego zasiłki rodzinne, ewentualna pomoc finansowa od innych osób, itp... jeśli dochód nie przekracza 351 zł na osobę to możesz się starać o zasiłek osobiście nie radzę iść do ops i powiedzieć, że nie macie żadnego dochodu - logiczne jest, że z czegoś musicie żyć, robić opłaty, kupować jedzenie, itp... więc jeśli stwierdzisz że Twój dochód to 0 zł to od razu zostaniesz uznana za krętacza