Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość remisekinshs

czy kiedyś ludzie mniej zarabiali?

Polecane posty

Gość remisekinshs

powiedzcie czy wasze zrobki zmienily sie przez lata jesli wykonujecie cos co kiedys nadal? bo mam wrazenie,ze 1000 netto przy byle jakiej pracy typu w sklepie z ciuchami to zawsze placili i te zarobki nie poszly w gore od lat wielu... ale ja mloda jestem,moze nie pamietam

ilość zarobionych pieniędzy się nie liczy. ważna jest tak zwana siła nabywcza pieniądza.

Gość remisekinshs
no dobra,wiec kiedys ludzi bylo na wiecej stac?

Gość fgfggfghjjh
bo keidys ceny byly niższe i place sprawiiedliwe, a teraz ceny koszmarne i jeden cwaniak za nic ma 10 tysięcy, a ci co na niego robią maja po 1000 zl i siedzą cicho; keidys by sie buntowali a teraz kazdy sie boi o prace

Gość mmLena07
nigdy nie zarabiali mniej, bo zarobki zawsze należy porównać do możliwości nabywczej, np. bez sensu jest gadania, że teraz ktoś zarabia 1400, a 5 lat temu 1300, więc więcej, bo to nie jest prawda. Ważne jest co teraz za pensje możesz kupić, na jakim poziomie możesz żyć, a powiem Ci, że jeszcze kilka lat temu mi osobiście było łatwiej, choć liczbowo zarabiałam mniej.

Gość remisekinshs
a to kiedys ludzie sie o prace nie bali?kiedy to bylo?1970?

Gość mmLena07
i w wielu właśnie miejscach, jak sklepy to prawda, ze nawet liczbowo te pensje stoją od kilku lat, więc tak naprawdę ludzie zarabiają coraz mniej, bo mniej choćby chleba mogą za to kupić. Nie zarabiasz w końcu po to, żeby te pieniądze składować i na nie patrzeć. Ważne jest jak to się przekłada na standard życia.

Gość mmLena07
jak w kraju nie ma przemysłu, nic się praktycznie nie produkuje, to może być tylko gorzej. Sprowadzamy prawie wszystko zza granicy, ceny rosną, a pensje stoją. Pieniądze wypływają z Polski, trzeba więcej i więcej ciągnąć z podatnika, żeby kasa była w skarbie państwa. To ślepa uliczka.

Gość ale wali mnie to juz
w Hiszpanii zarabialam 2000 euro 400 euro kosztowal mnie wynajem w Polsce zarabiam 3 tys zlotych- 2200 kosztuje nas wynajem w centrum duzego miasta :D masakra i zenada co to kurwa za kraj jebany

Gość piwosz666 und beer666
cały czas od dawien dawna pracodawca chce pracownikowi jak najmniej zapłacić i tak jest na całym świecie! POTEM JAK CZŁOWIEK JEST JUŻ WRAKIEM RENTY PAŃSTWO WYPŁACAĆ NIE CHCE! TO JEST JEDNA WIELKA MAFIA URZĘDASÓW UND PRYWACIARZÓW YEBANYCH! FRAJERZY AND PIJAKI I ZŁODZIEJE & WYZYSKIWACZE!

Gość ale wali mnie to juz
spodnie w Hispzanii porzadne jeansy 50 euro 50 euro z 2 tys euro w polsce 300 zł jak zarabiasz 1500 zł to cie nie stac na porzadne portki

Gość prwdepowiedziafszy
tak to prawda ceny idą w górę

Gość remisekinshs
a co robisz w tej Hiszpanii? a co niby PIS zrobil,ze bezrobotni prace znalezli?

Gość prwdepowiedziafszy
to prawda żeby ceny były normalne to ludziom żyło by się o wiele lepiej

Gość ale wali mnie juz to
w hispzanii mialam staz pracuje w polsce

Gość mmLena07
mi się bardzo podoba jak jest w Niemczech, bo przez jakiś czas mieszkałam, tam są tylko markety niemieckie, bo zagranicznym się nie opłaca wejść na rynek, samochody na ulicach głównie niemieckie itd. Masa produkcji, dużych korporacji i kasa się trzyma w państwie. Niemcy nawet się śmieją, że tą kasę co my dostajemy z Unii, więc i od nich, to do nich wraca, bo to od nich kupujemy maszyny itd. Tam jest też wiek emerytalny od 67 roku życia, ale średnia życia o 4 lata dłużej, m.in. mają lepszą służbę zdrowia, ale przede wszystkim tam dla tych wszystkich ludzi jest ogrom pracy. Bo jest niesamowita produkcja. Nawet jak taki socjal dadzą turkowi, to on pójdzie do marketu niemieckiego, czy kupi inne dobra, a tam w sklepach są głównie niemieckie produkty i ta kasa w dużej części wróci do kieszeni Niemców. U nas niemal same dyskonty zagraniczne, zwolnione z podatków, cały zysk wypływa za granicę itd. Będzie coraz gorzej, administracja Polska musi się rozrastać, musi być coraz więcej urzędników, bo ludziom trzeba zapewnić pracę itd. Obłęd. Pensje będą stały, nie ma szans, żeby rosły przy takim zarządzaniu krajem, a ceny będą dalej rosnąć.

nie wnikam w to ja widze poprostu rzeczywistosc przed PISem byly kolejki w PUP wieczny brak pracy i teksty w TV kolesi z SDL glosujcie na nas to zmiejszymy bezrobocie... przyszly kaczory i nagle okazalo sie ze praca jest i zarobki niezle ale kacory byly beee przyszedl nowoczesny tusek a z nim wrocilo bezrobocie i ceny pedza w gore tylko w TV nowa ekipa nowe teksty wali ze hujowo jest przez kryzys a ich najwiekszy sukces to brak kryzysu

Gość bxc
Olorinek --> popieram! ale jak gdzies komuś mówię, że pis był lepszy to zawsze jestem wyśmiana. a takie są fakty. może śmieszni, może coś tam.. ale ludziom lepiej się żyło. a teraz wszyscy wpatrzeni tepo w tuska a ten robi co chce. i kazdy narzeka ale dalej chwali tuska :/ nie wiem gdzie ludzie maja rozumy..

Gość MonikaDddd26
masakra jakaś

Gość MartaKrakow
w tej chwili w Polsce jest najdroższa w stosunku do zarobków w Europie benzyna, a to tylko przykład. Oczywiście w telewizji porównują tylko same ceny benzyny w Europie... idealna manipulacja masami, nie dodać jak to się ma do zarobków w poszczególnych państwach

a gdzie tam zwykli ludzie wola PIS zauwazylem ze tylko tacy co nigdy niepracowali bo sa np 6 rok studencikami ktorych starzy po kilka tys zapomogi sla popieraja PO

Gość MartaKrakow
no jak to? studenci za PiSem, to nie możliwe :P w sumie mam gdzieś, czy PiS, czy PO, no ok PO to już jest skreślone totalnie dla mnie, do PiS też jakoś nie mam przekonania, ale ważne, żeby ktoś zaczął inaczej rządzić tym krajem. Wpierać przedsiębiorczość, zmienić zasadę opodatkowania firm (brać przykład z Anglii), po prostu działaniem, ustawami doprowadzić do tworzenia nowych miejsc pracy.

Gość bxc
ja i wsrod studentow i pracujacych i nawet tu na kafe widze ze wszyscy za po. jak zahipnotyzowani. nic nie widza, nic nie slysza, a po jest swiete :/

Gość dalfOlkaTolka
najlepsze jest to, że teraz za PO była taka niesamowita szansa na rozkwit polskich firm budowlanych, masa inwestycji, pieniądze z Unii itd, a tymczasem nigdy tyle firm budowlanych nie padało :D normalnie jakiś absurd, tutaj powinno właśnie być super, budowlańcy powinni się dorobić, wspierać dalej gospodarkę tą kasą, dać ludziom pracę na wiele lat, a jest gorzej, niż w czasach gdy Polaka nie była 'w budowie'. To już naprawdę trzeba beznadziejnie zarządzać, żeby tak spartaczyć takie możliwości. Najgorsze, że to się odbije na długie lata. Jakbyście mieli firmę budowlaną to startowalibyście za rok, dwa lata, czy pięć lat do prac przy państwowej inwestycji? :D a głupki będą mówić, że to wina nowego rządu, bo za PO tak duuuużo się pobudowało. :D haha Polskie budownictwo będzie z tej zapaści wychodziło przez wiele lat. ;)

Kaczor miał szczęście, bo wtedy UK i Irlandia otworzyły się dla imigrantów i część bezrobotnych tam pojechała. Tusek miał pecha, bo zdobyl władzę w chwili recesji, ale nie zmienia to faktu, że recesja prawie minęła i teraz powinno być jak za Kaczora.

Gość MonikaDddd26
jaki pech? Euro 2012 mu się przydarzyło - okazja do kradzieży miliardów złotych, mieli złodzieje z PO niesamowite szczęście w dobie kryzysu, zresztą ciągle wciskają kit o zielonej wyspie, a ich zwolennicy w internecie o kryzysie. Pytanie kto tutaj większy kit wciska trudno powiedzieć...