Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jakilek

Leki niezbędne w apteczce npworodka

Polecane posty

Gość Jakilek

Jakie leki są niezbędne w apteczce gdy spodziewacie się maleństwa?? Z "leków" kupiłam już sól fizjologiczną do noska i przemywania oczu (choć tu nie wiem czy nie lepsza by była zwykła woda przegotowana?). Czy powinnam kupić coś do rozpuszczania woskowiny w uchu? Leki przeciwgorączkowe - czopki?? Coś w razie biegunki?? Pomóżcie proszę

Jak pytałam o takie rzeczy to tylko: -sól fizjologiczna -waciki - octenisept do pępka -sól do noska (ewentualnie)

Gość Jakilek
Acha, właśnie octenisept też już mam, ale co jeśli np maleństwo się przeziębi i wieczorem dostanie gorączki???? Teoretycznie przecież powinno się zbijać każdą temeperaturę powyżej 37,2 stopnia...

Gość aassddad
Internetowy ciucholand z odzieżą dla dzieci www.lumpik24.pl . . . . . Internetowy ciucholand z odzieżą dla dzieci www.lumpik24.pl . . . . .Internetowy ciucholand z odzieżą dla dzieci www.lumpik24.pl . . . . .Internetowy ciucholand z odzieżą dla dzieci www.lumpik24.pl . . . . .Internetowy ciucholand z odzieżą dla dzieci www.lumpik24.pl . . . . .Internetowy ciucholand z odzieżą dla dzieci www.lumpik24.pl . . . . .Internetowy ciucholand z odzieżą dla dzieci www.lumpik24.pl . . . . .

Gość jcpenny
ja oczka przemywałam przegotowaną wodą. Miałam czopki z paracetamolem. Na biegunkę nic nie kupowałam. Jak dziecko będzie mieć to i tak pójdziesz do lekarza i wtedy coś doradzi. Sama na własną rękę nic dziecku nie podawałam. Chyba ze gorączkowało - wtedy te czopki

Dokładnie- z takim maluszkiem prosto do lekarza więc kupię co powie;-)

Gość jcpenny
gorączkę zbija się jak jest powyżej 38 Jak jest stan podgorączkowy to mobilizuje organizm do obrony. Ja zbijałam temp. jak było 38.5. Wtedy to nie czekałam

Gość wczorajszydzienamoze jutrzejsz
dokladnie, temp 37 to nie temp. Jezeli jest powyzej 38 to wtedy sie zbija, ja to robilam nurofenem badz czopkami dla dzieci, niemniej jednak nurofen byl lepszy bo dzialal dluzej.

Gość jcpenny
poza tym, najpierw warto zbić temp. zimnymi okładami. Ja moczyłam pieluszkę i nakładałam na główkę dziecku. czoło było całe okryte i kark. Zazwyczaj to pomagało. Czopki to była ostateczność.

Gość Jakilek
A te czopki są na receptę?

Gość jcpenny
kupisz je bez recepty. Paracetamol dawkuje się: na 1kg -10mg. Czyli jak dziecko wazy 3 kg to powinnaś kupić dawkę 30mg

Gość Lidzia...
ja też miałam kupioną sól fizjologiczną,ale położna powiedziała mi,że na oczka to najlepsze mleko matki...nie próbowałam,bo jak na razie na szczęście z oczkami OK co do octeniseptu to też kupiłam,ale szczerze to mało pomógł-mój maluszek miał strasznie grubą pępowine przez co też brzydki pępuszek,przemywałam mu właśnie octeniseptem,ale położna też kazała mi przemywać zwykłym spirytusem i naprawdę kikut odpadł po trzech dniach...

Gość jcpenny
ja u mojego starszaka przemywałam spirytusem rozrobionym z wodą. U córki zastosowałam octanisept. Długo kikut nie odpadał, więc przeszłam na spirytus i znacznie szybciej wszystko się wysuszyło i odpadło

Gość jcpenny
nie kupuj nic do rozpuszczenia woskowiny!! uszka czyść bardzo delikatnie, nie pchaj patyczków do środka. zrób rulonik z wacika i wycieraj to co samo wychodzi. Ja miałam jeszcze gaziki jałowe do czyszczenia buzi w środku.

Gość Jakilek
A co z biegunką?? nie mam tu na myśli nic zapychającego, żeby ją zatrzymać ale raczej preparat nawadniający

Gość jcpenny
Aha, ja zainwestowałabym w dobry termometr. Takiemu maluchowi pewnie wszytko jedno czy zmierzysz mu rtęciowym (najbardziej precyzyjne ale już chyba mało kto ma w domu), ale za parę miesięcy będzie ci zależało zeby szybko zmierzyć temp. a może być awantura o to. Ja mam elektroniczny i dopiero 3 mój zakup okazał się trafiony. Dwa poprzednie miały złe pomiary.

Gość Jakilek
Te termometry to ciężka sprawa - ja nie wierzę tym elektronicznym a jeśli jakiś juz w miarę dobrze mierzy to kosztuje tyle!!!

Gość jcpenny
jak dziecko będzie pić to zdążysz iść do lekarza i coś doradzi. Ja stosowałam (po poradzie lekarskiej) gastrolit. Nie pamiętam czy to jest na receptę. Tylko dawała to dziecku jak miało 6 miesięcy. Nie wiem czy noworodkowi można to podawać.