Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MamDosycTego

Wypadanie włosów - czyli kolejny temat z rzędu...

Polecane posty

Cześć, W ostatnim czasie, czyli tak gdzies od początku tego roku, zauważyłem, ze trace włosy w zastraszającym tempie. Z całą pewnością nie jest to wina genów, bo nikt, kompletnie nikt u mnie w rodzinie nie jest łysy. Skóra na której kiedyś były włosy jest jakby chropowata, ale w dotyku jest tłusta. Zanim włosy zaczęły wypadać mi włosy przyznam, ze miałem łupież, nawet sporo. Nie wypadło jeszcze jakoś strasnie dużo, ale gdy wychodze od fryzjera to pierwsze co widze w odbiciu w lustrze to tworzące się powoli zakola. Co do tworzących się zakol, to tak kilka razy dziennie czuje jakby na tej skórze coś się działo, jakby piekło, ale nie żeby przeszkadzało, czuje jakby pulsowanie, nie umiem tego opisać, ale czuje jakby cos się tam działo. Dodam także, ze raczej nie mam zwyczaju jakoś się zdrowo odżywiać, mam złe krążenie krwii i często jem jakieś słodycze i różności typu chipsy, frytki, zapiekanki itp. Mam gęste, ale bardzo szybko przetłuszczające się włosy, myje je codziennie, ale jak z piątku na sobote nie umyje, to w sobote mam już tłusty plastik na głowie, jakbym nie mył ich tydzień. Zacząłem stosować preparat Revita DX2, czuć, ze nie ma łupieżu i że jest inny zapach, ale włosy mimo to wypadają i przetłuszczają się strasznie. W związku z tym wszystkim mam kilka pytań i jedno najważniejsze. - Czy włosy, które już wypadły mają szanse na ponowny odrost? - Co zrobić, aby włosy przestały wypadać i zaczęły odrastać? - Jaki jest najskuteczniejszy, (przydałby się przykłady z życia) preparat na łojotok i ogólnie na tłuszącą się i swędzącą skóre głowy. - Proszę o każdą wskazówke, najlepiej jakby ktoś pomógł mi, kto miał do czynienia z czymś podobnym, o ile istnieje taka osoba.

A co jeśli nie jestem kobietą i nie interesuje mnie wcieranie oliwki w skóre głowy? Ja potrzebuje sposobu, który moze nie sprawi, ze włosy mi odrosną, ale chociaż sprawi, ze przestana wypadać. Nie mam czasu na czytanie jakiegoś bloga, potrzebuje pomocy osób, które miały z tym wszystkim do czynienia i udało im się z tego syfu wyjść.

Gość ja koncze szampon
Radical do włosów osłabionych przeciw wypadaniu i nie wiem czy tylko mi sie zdaje czy faktycznie włosy przestały wypadać. jednak po takim czasie nie jestem w stanie stwierdzić czy odrosną i z przerzedzonych zrobią sie gęstsze. ale szampon jest ok, jest naturalniejszy, nie pieni się fajnie ale to właśnie świadczy o braku złych składników w szamponie.

Gość izkkka
Walka (zewnętrzna, bo hormony to co innego) z łojotkiem jest taka sama niezależnie od płci. A to, że Ty masz lenia i nie chce Ci się przeczytać paru stron, które zawierają rozwiązanie (choćby nawet częściowe) Twojego problemu, to już nie moja broszka. Widać mało Ci zależy i przyszedłeś tu tylko żeby tyłek ludziom zawracać.

@izkkka: to nie chodzi o to, że mi się nie chce albo, że mam lenia. Ale skąd ja mam wziąć te wszystkie olejki, maści, ta cała kuracja jest typowo dla kobiet. Ja chciałbym wiedzieć, czy włosy, które mi wypadły mogą jeszcze odrosnąć i co było przyczyną ich wypadnięcia. Na prawde nie ma jakiegoś ogólnie polecanego środka na łojotok, łuszczyce skóry i inne w jednym?

Gość izkkka
Ze sklepu masz wziąć ;) Salicylol kupisz bez problemu w aptece, olejki przez net też w aptekach albo np. na Mazidłach, i to JEST na łojotk i łuszczycę w jednym: http://www.doz.pl/leki/p3930-Salicylol "Wskazania: Różnego rodzaju łuszczyce owłosionej skóry głowy, w złuszczaniu łuszczycowatym, łupieżu skóry głowy, łojotokowym zapaleniu owłosionej skóry głowy. " http://abclysienie.pl/lojotokowe-zapalenie-skory-a-lysienie Preparaty stosowane w łojotokowym zapaleniu skóry można podzielić na kilka grup: leki przeciwgrzybicze - doustne i miejscowe, leki przeciwzapalne - głównie słabe glikokortykosteroidy do stosowania miejscowego, leki keratolityczne (złuszczające zmieniony naskórek) do stosowania zewnętrznego - kwas salicylowy, mocznik, mleczan amonu, leki alternatywne - miejscowe, zawierające dziegieć oraz olejki z drzewa herbacianego. Lekami najczęściej zapisywanymi przez lekarzy w łojotokowym zapaleniu skóry są preparaty przeciwgrzybicze: doustne )flukonazol, itrakonazol, pramikonazol) oraz preparaty do do miejscowego stosowania na zmiany skórne. (ketokonazol, flutrimazol). Łojotokowe zapalenie skóry - leczenie U każdego pacjenta leczenie rozpoczyna się od preparatów miejscowych. Środki doustne przepisywane są przez lekarzy, gdy nie ma oczekiwanej poprawy, objawy są bardzo silne lub uporczywie nawracają. Najbardziej popularnym preparatem jest 2% ketokonazol jako szampon, maść, pianka lub żel. Szampony lecznicze przy łojotokowym zapaleniu skóry należy stosować 2-3 razy w tygodniu, wmasować w skórę głowy i pozostawić na kilka minut. Można ich używać na zmianę z szamponami zawierającymi kwas salicylowy, dziegieć, pirytionian cynku, które działają profilaktycznie. Glikokortykosteroidy szybko znoszą świąd, likwidują stan zapalny. Podstawowym efektem ubocznym takiej terapii jest scieńczenie i zaniki skóry, rozstępy, które jednak na skórze owłosionej głowy są rzadko widoczne. Preparaty keratolityczne mają zastosowanie kosmetyczne i terapeutyczne. Pozwalają na usunięcie nagromadzonych łusek oraz ułatwiają wchłanianie innych leków ty samym zwiększają efekt ich działania. Łysienie w łojotokowym zapaleniu skóry może powodować znaczny dyskomfort psychiczny chorych, jednak przy wczesnym zastosowaniu odpowiedniego leczenia przykre objawy ustępują i pacjenci mogą się znowu cieszyć zdrowymi włosami.

@izkkka: Dziękuje, ale myśle, ze najlepiej będzie, jak swoją przygode z leczeniem zaczne od wizyty u dermatologa. Zrobie dosłownie wszystko, zeby chociaż wstrzymać ten proces, nie muszą już odrastać te włosy, byle nie wypadały. Jeszcze raz dziękuje i przepraszam za kłopot, a środek wspomniany przez Ciebie biore jak najbardziej pod uwage.