Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

oookasiaaa

Czy to możliwe?????

Polecane posty

Hej. W poniedziałek miałam robione usg i według niego jestem w 5 tyg i 6dniu ciąży a według karty przebiegu ciąży w której lekarz wyliczył mi wiek ciąży według OM powinien to być 9 tydzień ciąży czy możliwa jest aż taka pomyłka?? Obecnie lekarz serduszka nie stwierdził , a wynik betaHcG wynosi 25883 mlU/ml. 01.04. miałam OM a 18.05 lekarz wpisał mi 8 tydzień ciąży w karte bez robienia USG.

Gość niusa
No a jakie długie masz cykle?

Gość niusa
kiedy robiłaś betę?

Gość niusa
Normy beta-HCG tydzień ciąży mlU/ml 3-4 ----------- 9 - 130 4-5 ---------- 75 - 2600 5-6 --------- 850 - 20,800 6-7 ------- 4,000 - 100,200 7-12 ---- 11,500 - 289,000 12-16 ---- 18,300 - 137,000 16-29 ----- 1,400 - 53,000 29-41 ------- 940 - 60,000 tydzień od ostatniej miesiączki mlU/ml 3 5 - 50 4 4 - 426 5 19 - 7,340 6 1,080 - 56,500 7-8 7,650 - 229,000 8-12 25,700 - 288,000 13 -16 13,300 - 254,000

No to wychodzi chyba dobrze ale dlaczego jest tak duża rozbieżność wieku ciąży według OM a USG.

Gość niusa
cykl trwający w przedziale 29-31 jest regularny. Jak często zdarzał się 40 dniowy cykl? beta wysoka więc dziwne że nie było serca. A jaka wielkość zarodka wyszła? Szkoda ze gin nie zalecił ci powtórki bety po 48godz. byłoby widać czy przyrost jest właściwy. jeśli lekarz kierował się tylko terminem OM bez usg to jak najbardziej mógł się mylić -szczególnie jeśli zdarzył ci się 40 dniowy cykl. Więc faktyczny wiek ciąży nie ma się nijak wtedy do wieku z om. Nie bierze się go pod uwagę w ogóle -tego z OM. Dziwne że gin zakłada kartę ciąży bez usg. A test kiedy wykazał ciążę?

Gość niusa
u mnie wyszły 2tyg. różnicy między OM a usg. Hm, no 4 tyg. to sporo. Co dalej masz zalecone zrobić?

1.04 miałam OM a test zrobiłam 31.04 wyszła bardzo blada kreseczka niemal nie widoczna a 5 była jeszcze blada ale widoczna.

W karcie szpitalnej mam wpisane tak:W jamie macicy pojedynczy pęcherzyk z tarczą zarodkową +/-5 hbd. FHR obecnie nie stwierdzam. Zalecane kontrolne USG za dwa tygodnie.

W karcie szpitalnej mam wpisane tak:W jamie macicy pojedynczy pęcherzyk z tarczą zarodkową +/-5 hbd. FHR obecnie nie stwierdzam. Zalecane kontrolne USG za dwa tygodnie.Czy możliwe jest obumarcie płodu?

ja poszłam niby w 7 tyg żeby było juz serduszko a usg pokazało 4t 5d a w tej chwili mam tylko 2 dni rozbieżności:) z każdą wizytą ta rozbieżność się zmniejszała:) a jeśli zdarzają ci sie nieregularne to taka rozbieżność nie jest niczym niepokojącym:)

Już sie troche uspokoiłam ale z drugiej strony gdyby doszło do zachamowania rozwoju płodu w 5 tygodniu to czy możliwe że przez 5 tygodni od tego czasu nic mi nie dolegało żadnych plamień, bóli nic takiego i nadal mam objawy ciąży?

usg wylicza wiek ciąży według wielkości zarodka bądź płodu z tego co wiem:)

Gość niusa
usg wylicza wiek wg wielkości ale dodaje od razu do tego 2tyg. więc wiek jest tak wyliczany jakby było od miesiączki. wiek ciąży z usg jest najbardziej wiarygodny ok 12tc -i tą datę przyjmuje lekarz jako datę porodu z usg. Potem każde dziecko rośnie swoim tempem więc nie ma co patrzeć na to jak wychodzi termin z usg o ile tylko dziecko rośnie prawidłowo. owszem mogło dojść do zahamowania -zatrzymanego poronienia i wówczas zarodek się nie rozwija ale też ciało go nie wydala. Trudno powiedzieć jak jest u ciebie bo mimo tak wysokiej bety nie ma bicia serca. Powinnaś powtórzyć betę albo pójść jescze raz na usg.