Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kabfkajbfnsj

Czy w ciązy zawsze sie tyje???

Polecane posty

Gość kabfkajbfnsj

jestem w 5 miesiacu ciazy a wlasciwie zaczynam 1 tydzien 5 miesiaca i do tej pory nic nie przytylam, schudlam 6 kg, czy to jest w porzadku bo sie martwie kobiety tyja po 20 czy 30 kg, czy moje dzieci rosna bo jestem w ciazy z blizniakami a chudna moje nadprogramowe kg czyli tluszcz ktorego bylo za duzo??a moze ja jeszcze przytyje, to moja 1 ciaza i mam 36 lat

Gość lips90
he nie wszystkie kobiety tyją w ciąży..;)na szczescie;)moja siostra nie przybrala nic na wadze,a po ciazy schudla..to zalezy od kobiety czy hamuje swoj apetyt czy sie objada...i od przemiany materii...

Gość Mimim
Jak można nie przytyć, skoro samo dziecko waży ok. 3 kg? Nie mówiąc o wodach płodowych itp.

Gość lips90
myśle ze autorka nie miala tu na mysli wagi dzieciaczka w brzuszku..tylko wagi rzeczywistej

Mimi - myślę, że autorce chodziło o tłuszcz a nie płód sam w sobie, chyba oczywiste, że tyle waży się więcej ile dziecko które nosisz w sobie

Gość niusa
a jaka waga startowa i przy jakim wzroście? A co lekarz na to?

Gość Mimim
A skąd kobieta wie, czy jak np. w 30 tygodniu waży o 8 kg więcej, to ile z tego to dziecko, wody, łożysko itp. a ile tłuszcz?

Gość Każda kobieta która
przechodzi ciążę przytyje pod koniec troszkę chociażby z tego względu że organizm pod koniec ciąży magazynuje tłuszcz i trochę idzie to w tkanję tłuszczową a dzieje się tak dlatego że tłuszcz jest ważny dla produkcji przyszłego mleka. Moja koleżanka bardzo dbała i formę w trakcie ciąży, dużo ćwiczyła, była w świetnej kondycji, silna i nieprzytyła zbyt wiele (4 kg) co odbiło się niestety na mleku bo po porodzie liczyła na wielki mleczny boom , tak jak u sąsiadek na sali a tu 3 dzień i nic, ledwo wilgotne brodawki jak jej położna ścisnęła i dopiero po dwutygodniowym odciąganiu (prowokacji) udało się mleczko rozchulać jednak musiała zacząć jadać te 5 małych posiłków co 3 godziny (zdrowo i kalorycznie) bo całościowo mleko było prawie przezroczyste , zupełnie jak początek podczas karmienia. Jeżeli ktoś jest aktywny ale dobrze się odżywia, dieta jest zbilansowana i odpowiednia kalorycznie to organizm zatrzyma tak czy tak ten tłuszcz na potrzeby laktacji i trochę w pośladkach i udach się zbierze, nie ma cudów a jeżeli ktoś usilnie dba o figurę już podczas ciąży to może ją mieć ale coś za coś:)

Gość nie nie kazdy tyje
no niestety ja tez schudlam w ciazy, mialam ciagle mdlosci, malo co moglam jesc, ale bylam zdrowa i dziecko tez, nie wiem jak to moglo byc ale dobrze sie skonczylo, wszyscy zdrowi :)

Gość Każda kobieta która
Tak jeszcze dodam że podczas ciąży przecież przybywa się na wadze chociażby dzięki piersiom które są cięższe, zwiększonej objętości krwi w naczyniach (zwiększa się jej ilość jak pamiętam o 50 procent), macicy której mięśnie się nadprodukowują, oraz wodzie w macicy, płodowi, zwiększonemu sercu które przepompowuje większą ilość tej krwi, łożyskowi które potrafi ważyć 800 g (moje tak ważyło) itp. Nie ma tak że się nie przytyje i trudno w tym wszystkim oddzielić fachowo wagę płodu i łożyska bo nikt nie zważy sobie piersi na wadze ani tłuszczu (chyba że mamy odpowiednią wagę mierzącą tłuszcz). Każda kobieta przytyje i już, czasem też woda w całym organiźmie się zbierze , na przykład w nogach , rękach ...Jak można nie przytyć , nie rozumiem .

Gość Ale my mówimy o
chudnięciu w pierwszym trymestrze czy łącznie przez całą ciążę???? Bo już zdurniałam. Ja schudłam 5 kg w pierwszych 4 miesiącach (przez wymioty) ale pod koniec ciąży nadrobiłam stratę i dostałam jeszcze 10 kg w przód co jest naturalne zwłaszcza że prawidłowo przyjmuje się że przytyje się ok od 8 - 12 kg. Moje dziecko ważyło 3800g, łożysko 600g plus wody i cała ta moja fizyczna opuchlizna też sobie wazyła noi tłuszczyk na udach tez musiał coś ważyć gdzie uwaga , nie byłam gruba.

Gość smdnskdn
Pewnie że się tyje , to naturalne.

Gość nie nie kazdy tyje
do szostego miesiaca nic nie przytylam, a pozniej troche poszlo, jak urodzilam dziecko to bylam tylko skora i kosci :(

Gość Jak ważysz
130kg, to raczej nie przytyjesz 🖐️ :)

Gość qochanie
i tu moja przedmowczyni się myli... nawet jak się waży 150 to się tyje...

Gość jdrrts
utyłam 35 kg :(:(:( Karmię piersią i za nic nie chudnę :(

Gość qochanie
jdrrts ja tyje ze względu na to że po 1. siedze w domu, po 2 przed ciążą byłam CAŁY czas na diecie, generalnie od kilku lat jestem na jakiejś diecie, która nie daje wyraźnych rezultatów, ale nie tyłam przynajmniej, w ciąży i podczas karmienia piersią nie zamierzam się odchudzać, a chudnie się chyba bardziej z tego powodu, że są nieprzespane noce, stresy itp a nie poprzez SAMO karmienie piersią :)

Gość Asia czerw
Przed ciąża ważyłam 52kg, teraz jestem po i waże 44 :) karmiłań piersią trzy miesiące,

Gość jdrrts
qochanie ja podobnie jak Ty jestem ofiarą efektu jo-jo po stosowaniu diet na których baaardzo dużo chudłam, przed samą ciążą schudłam 32 kg i utrzymywałam wagę przez pół roku po czym zaszłam w ciążę. Stresy i niedospanie to jedno, ale jak ktoś na to reaguje, to drugie. Ja np. non stop coś żrę, w dodatku nie mogę pohamować ochoty za słodycze, a jak np. nie zjem, to momentalnie słabo mi się robi i niedobrze. Tak na mnie działa karmienie piersią :( Nie wiem czy jak skończę karmić uda mi się schudnąć, ale taki mam plan odchudzić się jednak, bo fatalnie się z tym czuję :(

Gość yuyuit67
ależ oczywiście, że można nie przytyć. popatrz sobie np na Giselle Bundchen w ciąży w kostiumie kapielowym- zero dodatkowego tłuszczu. przecież płód, dziecko, łozysko, to nie tłuszcz!! ktoś napisał, że nie da sie tego oddzielić- guzik prawda- przecież widać gołym okiem: wystarczy spojrzeć w lustro i widać czy ta waga jest w "brzuchu" czy na tyłku. i można schudnąć jeżeli masz z czego i organizm sięgnie po zmagazynowany tłuszcz. w miare jak dzieci będą rosly zapewne przybierzesz na wadze[co nie koniecznie znaczy, że na masie tłuszczowej], ale to co sie teraz dzieje, to normalne.

• NAJŚWIEŻSZE

• 3
      Hej