Panijezowa 0 Napisano Czerwiec 8, 2012 Witajcie, wiem,że takich pytań było tu już sporo,jednakże nie znalazłam wyczerpującej odpowiedzi, nie rozwiałam swoich wątpliwości i postanowiłam się Was dopytać. Sprawa jest następująca: od 2 lat biorę tabletki Yasminelle, nigdy nie zapomniałam o żadnej,brałam zawsze o takiej samej porze i w ogóle wszystko było w porządku, aż do teraz... Teraz zapomniałam wziąć pierwszą tabletkę z nowego blistra, po 7 dniowej przerwie... Powinnam wziąć ją w piątek o godz. 19.00-20.00, a wzięłam w sobotę koło południa (coś między 10.00 a 11.00). Wiem,że przez pierwszy tydzień należy się dodatkowo zabezpieczać, i wiem też, że istnieje ryzyko ciąży, jeżeli uprawiało się seks podczas tej 7 dniowej przerwy... I tu właśnie mam dylemat, bo kochałam się podczas tej przerwy w niedzielę, czyli 5 dni wcześniej...czy ryzyko zajścia w ciążę może być wobec tego duże? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lips90 Napisano Czerwiec 8, 2012 a sprawdz sobie dni plodne...i bedziesz wiedziala jakie jest prawdopodobienstwo zajscia ciazy...jest on pomony przy antykoncepcji hormonalnej...a jesli nie wzielas tabletki a masz dni płodne to oczywiscie moze by baby Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Panijezowa 0 Napisano Czerwiec 8, 2012 Dziękuję Ci za odpowiedź :) sprawdziłam i wychodzi na to, że miałam wtedy niepłodne, ale na mój "chłopski" rozum (oczywiście mogę się mylić), to przy stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych raczej takich obliczeń się nie stosuje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wiola89892 0 Napisano Czerwiec 8, 2012 Jak można mieć dni płodne i niepłodne przy tabletkach anty? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Panijezowa 0 Napisano Czerwiec 8, 2012 No właśnie, tak też mi się wydawało (choć zaczęłam się zastanawiać, czy przypadkiem nie mam jakiejś przedawnionej wiedzy na ten temat ;)) Tak czy inaczej nadal jestem w punkcie wyjścia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość margaretta_pon Napisano Czerwiec 9, 2012 mam pewne pyt ile tabletek zawiera jedno opakowanie? na jaki czas przepisuje je gin ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wdfefefaf Napisano Czerwiec 9, 2012 na moj chlopski rozum mialas lekka obsuwe, troszke wiecej niz 13 godzin, wiec wedlug ulotki powinnas sie zabezpieczac przez pierwszy tydzien. A w ciagu 7 dniowej przerwy tez jestes zabezpieczona, chyba, ze chodzi ci o to ze plemniki mogly przezyc i poczekac,a z skutecznosc tabletek oslabnie w tym czasie, kiedy obsunelo ci sie wziecie tej pierwszej tabletki...ale to musialabys miec wielkiego pecha :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość juleczka145 Napisano Czerwiec 9, 2012 Miesiąc temu też zapomniałam pierwszej tabl, a stosunek odbył się w drugi dzień brania tabl. Na szczęście okres przyszedł normalnie, ale stresik trochę był :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Panijezowa 0 Napisano Czerwiec 9, 2012 No właśnie ja jestem życiowym pechowcem ;) Mam nadzieję,że nic we mnie nie przetrwało, w końcu to raczej rzadkość, żeby plemniki żyły 5 dni... A co do tej kwestii, że byłam chroniona podczas tej 7 dniowej przerwy, to właśnie wydaje mi się, że nie do końca byłam, bo gdybym spóźniła się z zżyciem tej pierwszej tabletki do 12 godzin to ochrona byłaby pełna, a tak to już sama nie wiem... Ale dziękuję za pozytywne słowa :) A co do wcześniejszego pytania, to w blistrze znajduje się 21 tabletek, a ginekolog może przepisać receptę na jedno lub kilka opakowań - to już zależy od pacjentki :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aefetgsrgsr Napisano Czerwiec 9, 2012 no bylas chroniona podczas przerwy,a jezlei spoznilas sie z wzieciem pierwszej tabletki, to plemniki mogly zadzialac tylko, jesli przetrwaly w tobie powyzej 12 godzn po terminie wziecia pierwszej tabletki z blistra. Jestes chroniona przez 7 dni od skonczenia jednego blistra. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Panijezowa 0 Napisano Czerwiec 9, 2012 Dziękuję :) Uspokoiłyście mnie, bo już zaczynałam panikować... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Evedel 0 Napisano Lipiec 2, 2012 Witam, Naczytałam się już różnych rzeczy na forach więc postanowiłam zapytać tutaj. W środę (20.06.) wzięłam ostatnią tabletkę z blistra. W piątek w nocy kochałam się z chłopakiem, skończył we mnie. Krwawienie z odstawienia było. W czwartek (28.06.) powinnam wziąć pierwszą tabletkę z nowego opakowania ale z przyczyn niezależnych ode mnie pierwsza tabletke mogłam wziąć dopiero w sobotę wieczorem. Czy w takiej sytuacji mogło dojść do zapłodnienia? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach