Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BezbronnyAnioł

Spadek po mamie. Co dalej?

Polecane posty

Gość BezbronnyAnioł

Więc po śmierci mojej mamy połowa domu należy do mnie. Z ojcem mam złe relacje. Dziś oznajmił mi że skoro za parę mies będę mieć 18lat to wszystkie rachunki będę musiała płacić w połowie. Z tego co mi wiadomo dopóki się uczę nie mam takiego obowiązku płacenia rachunków. Powiedzcie mi jak to jest? Czy jest taka możliwość że ojciec moze mnie obciążyć płaceniem rachunków? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję

ojciec ma obowiązek ciebie utrzymywać do czasu aż się uczysz lub do 26 roku życia. jeśli nie będzie ciebie chciał utrzymać możesz złożyć wniosek do sądu o alimenty.

Gość BezbronnyAnioł
Tak miałam z nim dużo problemów. Nawet teraz płacze. :( do 18jeszcze tyle czasu bo dopiero w listopadzie a on już każe mi podjąć decyzję. Nie mogę mu tego oddać bo się boję że mnie wyrzuci więc lepiej jak zostawię to dla siebie chociaż jeszcze przez jakiś czas a potem moze bym mu to sprzedała . Jak narazie nie wiem , mam taki mętlik w głowie:(

Gość Pillot Pirx
uczysz się?

Gość Anatenka
złóż wniosek o alimenty, możesz nawet teraz, przed ukończeniem 18. Ojciec ma obowiązek utrzymywać cię, dopóki się uczysz.

Gość Pillot Pirx
jak się uczysz to pewnie masz jakąs rente po mamie? a jesli chodzi o ojca to istnieje instytucja alimentów

Gość BezbronnyAnioł
Tak chodzę do technikum

Gość BezbronnyAnioł
Niestety nie mam żadnej renty. Jedyne co mam to akcje które mam w spadku po dziadku . Ojciec chciał mi je zabrać ale mu się nie udało. Po prostu lubi pieniądz, wciąż mi grozi że zostanę z niczym

Gość Pillot Pirx
po technikum studia czy praca? jak studia - pozew o alimenty od ojca, do sądu. On ci bedzie płacił a ty mu oddasz te pieniądze w formie utrzymania połowy domu

Gość Pillot Pirx
dlaczego nie masz renty? mama nie pracowała?

Gość BezbronnyAnioł
Dokładnie nie wiem na czym to polega. Mama pracowała ale zmarła bardzo młodo i zabrakło opłacanej skaładki zaledwie kilku miesięcy. Dlatego też nie mogę się starać o rentę

Gość mądralla
padam już na mordkę, ale zdążę Cię jeszcze przytulić Ech...szkoda Twojej mamy :(...każdy z nas , albo wielu, pewnie o swoją się boi. Z ta rentą to poszukaj, może na stronie ZUS renta specjalna Cieie dotyczy, poszukaj🖐️