Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomoc do I N F O R M A T Y K A

problemy z plikami na komputerze - prosze o pomoc

Polecane posty

Jakis czas temu otworzyłam wiadomośc z "trojanem", komputer sie zawiesił, ktoś pomógł mi usunąc tego trojana (między innymi skanowanie). Okazało się że nie mogę otworzyc dokumentow tekstowych, były zapisane w Microsoft Word, kiedy je otwieram pojawia się jakies okienko z "chińskimi znakami" poza tym nazwy tych dokumentów pozmieniały się w szereg przypadkowych liter alfabetu. To samo ze zdjęciami, kiedy otwieram folder ze zdjęciami widze te zdjęcia ale nie mogę ich otworzyc, nazwy tych zdjęc tak samo sie zmienily w szereg przypadkowych liter alfabetu.... Przepraszam, ze nie uzywam specjalistycznego słownictwa ale po prostu kiepsko sie na tym znam. Może ktoś pomoze w sposob obrazowy co mogę zrobic!

Poszukaj nazwy wirusa w historii programu antywirusowego, potem już tylko google i trafisz lub nie na rozwiązanie.

wiem, jak sie nazywa ten wirus, po wpisaniu nazwy tego wirusu pojawiaja sie niemieckie strony i tak nic lub niewiele z tego zrozumiem.

Są różne wirusy, jedne szyfrują pliki inne niszczą poprzez doklejanie się do pliku trudno cokolwiek doradzić. przeważnie na dany typ złośliwego wirusa są szczepionki. Jeśli nie znajdziesz niczego na forum /stronie producenta oprogramowania AV to nic sama nie zrobisz. Informatyk też na wiele się nie zda.

czemu jestem taka ograniczona umyslowo...mam dosc, do wszystkiego potrzebuje pomocy, nic sama nie potrafie, wszyscy robią łaske, mam ochote od tego wszystkiego uciec... zamiast ogladac mecz to patrze sie ten monitor, przeciez i tak nic nie zrobie sama.

Jak mówiłem Informatyk na niewiele się zda. Jeśli nie można ich (plików tekstowych) otworzyć za pomocą np OpenOffice lub WordViwer to może oznaczać, że Pliki mogą być już nieodwracalnie uszkodzone.

a co ze zdjęciami? na nich mi najbardziej zalezy?

Gość oj ty ty
mówisz, że znasz nazwę tego wirusa, napisz go tutaj.

zrobiłam następującą rzęcz wpisałam w Szukaj (dolny pasek) nazwe jednego z moich dokumentow tekstowych (tą którą pamietam) pojawiła się że jest, kiedy ją otworzyłam, pojawiła sie następująca informacja: Element (tu przykładowa nazwa mojego dokument->) "moje wakacje_.doc", do którego odwołuje sie ten skrót, został zmieniony lub przeniesiony i dlatego skrót ten nie będzie działał poprawnie. Czy chcesz usunąc ten skrót? Tak Nie. co to oznacza i co mogłabym z tym zrobic?

Gość oj ty ty
Nic nie rób, w sumie jak sobie skrót usuniesz, to nic się nie stanie. Masz zmienione ścieżki dostępu, to znaczy mniej więcej to, że obrazowo ci wytłumaczę - masz schowaną kopertę w książce, ta książka leży w szufladzie a szuflada należy do komody, która stoi w pokoju tak? I teraz ktoś Ci zrobił dowcip i przełożył kopertę do innej książki i innej szuflady. A Ty szukasz w tym miejscu, gdzie leżała. Po kiego otwierasz wirusy? Poza tym napisałaś mi, że znasz nazwę wirusa, a odpisujesz mi co innego. Podaj nazwę, to może uda mi się Ci pomóc.

Gość Wasabina
ciezko bo nie wiem co i jak, ale mozesz sprobowac zrobic tak: zmienic zeby pokazywalo ukryte pliki te Twoje oryginalne pliki powinny byc w ukrytych. jak/jesli juz bedziesz miala te pliki to musisz pousuwac te z chinskimi znaczkami. pliki ukryte zeby bylo widac sie robi tak: -otwiera dysk c -u gory narzedzia -opcje folderow -typy plikow -i tam trzeba zmienic zeby pokazywal ukryte pliki ALE wirus moze nie pozwolic zmienic tej opcji tak tez moze byc mozesz tez przeskanowac sobie komputer darmowym antywirusem kasperskiego tutaj link: http://www.kaspersky.com/virusscanner

Gość oj ty ty
Indor przestań, ty też się kiedyś tego uczyłeś, nie od razu pozjadałeś wszystkie rozumy. Lalka zaczyna pytać i kiedyś zrozumie .Poczyta na gogelcu i innych, no nie bądź taki złośliwy.

Win32/Trustezeb.B

jeśli chodzi o skanowanie to ktoś mi w tym pomógł i rzekomo mam przeskanowany komputer, właśnie w trakcie tego skanowania wykryto powyższy wiurs.

Gość Spec od wszystkoznawstwa
Witam! nie sądzę, żeby wirus te pliki kompletnie zniszczył i uszkodził. Wydaje mi się, że po prostu są one ukryte. Ściągnij darmowy program antywirusowy i przeskanuj dokładnie dysk. i Nie uruchamiaj już tych plików co mają dziwne znaczki bo one "odnawiają" Ci tego wirusa. Zrób tak jak poradziła wasabina i nie przejmuj się tak:) wrzuć na luz bo pliki się znajdą/odtworzą

przed chwilą odkryłam ze plików muzycznych tez nie mogę odtworzyc, ich nazwy tez sie zmienily w ten szereg liter alfabetu.... Najbardziej martwia mnie zdjecia, niestety mialam tam wszysktie swoje zdjecia, kilkuletnie i niestety nigdzie ich nie skopiowalam!!!

Gość zupełnie nie rozumiem
Jeżeli miałaś groźnego wirusa, to nie łudź się, że on został usunięty poprzez skanowanie, ta opcja dotyczy wirusów łagodniejszych. Za jakiś czas się ujawni. Skanuj komputer co dwa dni i sprawdzaj, czy jest.

Gość sorexx
Z tego co doczytałem jest to trojan szyfrujący, myślę że nie pozbędziesz się go tak łatwo, bo zwykłe skanowanie i usuwanie nic tu nie da.Będzie się najprawdopodobniej odradzał, a nie jest to łagodniejszy wirus. Zajrzyj na stronę www.fixitpc.pl Tam na pewno pomogą ci usunąć szkody wyrządzone przez trojana. Ów trojan często pokazuje informację, że twój komputer został zablokowany przez cyberpolicję i jeśli chcesz odblokować musisz zapłacić. Możesz spróbować zrobić skan za pomocą Malwarebyter Anti - Malware i Kaspersky tdsskiller i być może on sobie poradzi z usunięciem tego wirusa. Jednak nie sądzę byś tutaj znalazła pomoc, więc spróbuj zajrzeć na forum o tematyce komputerowej, tam na pewno znajdzie się ktoś, kto będzie wiedział co zrobić w takim przypadku i jak pozbyć się szkodnika. Przed założeniem tematu przeczytaj zasady działu i postępuj według instrukcji. Załóż tam temat, wykonaj odpowiednie logi i tyle.

Gość metronom007
Po tym trojanie pliki przestały się odpowiednio odnosić do programów, które powinny je obsługiwać. Odpal Worda, a potem plik tekstowy, który pisałaś w Wordzie i powinno być dobrze. Na drugi raz zaopatrz się w jakiegoś antywirusa, najlepiej tego www.eset.pl/