Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama już niedługo dwójki

czy warto?

Polecane posty

Powiedzcie mi czy warto się starać o alimenty od człowieka który nie ma umowy o prace-pracuje na czarno. Córka idzie dopiero od września do przedszkola, nie mam na nią większych wydatków tylko koszty utrzymania. Dodam że jestem w 7 miesiącu ciąży, nie pracowałam przed i nie mam środków do życia. Mieszkam z rodzicami.

na dziecko to każda mama wie ile potrzeba, przecież w sądzie nie przedstawię rachunków za żywność, a jak ma mi być przyznane 300zł to wolę nic nie brać od niego.

Gość kamila4393
Oczywiscie ze warto. Jezeli bedzie nie sciagalny to mozesz isc do MOPS-u i starac sie i swiadczenia z funduszu alimentacyjnego. Do swiadczenia bedziesz musiala przedstawic wyrok sadu zasadzajacy alimenty, zaswiadczenie od komornika ze przez 2 ostatnie miesiace egzekucja byla bezskuteczna, zas. o dochodach. Jezeli dochod nie przekroczy 725 zł na osobe to dostaniesz alimenty w wysokosci jakiej masz zasadzone jednak nie wiecej niz 500 zł na kazde dziecko , a MOPS bedzie scigał dłużnika.

No ja nie mam żadnych dochodów. On za to zarabia ok 3tys ale nie mam jak tego udowodnić.

Nie śpię na kasie. Nie mam żadnych dochodów, ale mam swój honor i nie będę się z nim sądziła o 300 zł. On jest ojcem i dobrze wie jakie życie jest drogie, jakie dziecko ma potrzeby. Poza tym drugiego dziecka sama sobie nie zrobiłam, wie że jestem uziemiona.

Gość kilka kwestii
Po pierwsze kto jest ojcem drugiego dziecka? Jesteś na utrzymaniu rodziców? Jakim cudem dziecko przyjęli do przedszkola skoro oboje nie pracujecie? Ostatnia rzecz to kwestia kasy-300x2 daje 600zł,to są spore pieniądze.

Ojcem dzieci jest mój mąż. Dziecko przyjęli ustawowo. Tak jestem na utrzymaniu rodziców, ale rodziców na to nie stać. Jest szansa że bym póki co dostała jakiś zasiłek z mopr? Sprawa o alimenty trochę trwa a my musimy za coś żyć.

Gość junn
złóż więc czym prędzej wniosek o alimenty. A jaka jest sytuacja prawna i faktyczna w waszym małżeństwie? przejdź się do mopsu -tam ci wszystko powiedzą -złożysz wniosek o zasiłek rodzinny.

Rozstaliśmy się. Oboje nie chcemy być ze sobą. Nie da się z nim dogadać dlatego muszę działać sama. Sprawa jest bardzo świeża, ale decyzja pewną.

Gość to ja czegoś nie rozumiem
Może nie jestem zbyt mądra-ale z jednej strony mówisz,że utrzymują Cię rodzice i stać ich na to,że jakbyś miała dostać 300zł alimentów,to się nie opłaci,a z drugiej pytasz o zasiłek z opieki,bo nie masz za co żyć. A jak opieka da jednorazową pomoc 300zł,to opłaci się o nią występować? Przyjdą do domu i sprawdzą jaka jest sytuacja. Jeśli rodziców stać,to nikłe szanse żebyś coś dostała.

Dzieckiem powietrzem nie wykarmisz. Jesteś bez pracy w dodatku na utrzymaniu rodziców to weź Ty ten swój "honor" wsadź głęboko do szafy :o Alimenty to nie kasa dla Ciebie tylko dla dziecka więc ja bym walczyła.Wstyd mi by było będąc dorosłą kobietą siedzieć na garnuszku u rodziców.

Wniosek o rodzinne złożyłam, nie mam jeszcze decyzji ale wiem że mam przyznane na córkę 68zł.

Gość to ja czegoś nie rozumiem
i jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia-skoro nie da się z nim dogadać,to po co zdecydowałaś się na drugie dziecko?

Gość junn
alimenty to nie łaska o którą ty masz się starać ale pieniądze od ojca na wychowanie dziecka. Dlaczego jesli ojciec odchodzi to ma juz kompletnie nic od siebie nie dawać? Nie unoś się głupim honorem. z mopsu wiele nie dostaniesz a tak to jak już ktoś napisał to choć z funduszu a jego komornik już dopadnie.

Gość jestem jaka jestem,albo gorsza
1. Alimenty to pieniądze na dzieci nie na Ciebie-choć w obecnej sytuacji możesz wystąpić również o przyznanie alimentów na siebie i to nawet od teraz-a sprawa to kwestia 2-3tygodni. 2. Skoro jesteś taka honorowa to czemu chcesz wyciągnąć z kieszeni podatnika,a od męża nie chcesz? 3. Czemu zdecydowałaś się na drugie dziecko z tym człowiekiem?

Mi też jest wstyd że jestem w takiej sytuacji. Zostałam w ciąży i z 5letnim dzieckiem sama. To ja muszę teraz chodzic po urzędach i się użalać nad naszym losem, bo tatus dzieci teraz jest wolny i ma całą wypłatę dla siebie, a mi się może śmiać w twarz bo wie że nic nie wywalcze. To bardzo poniżaące. Żyje z oszczędnośći, to niewielka suma której aż boję się dotykać.

Odpowiedz mi na pytania-ok?

Pytacię czemu się zdecydowałam na drugie dziecko. Otóż jestem w 7miesiącu ciąży, to jest wiecej jak pół roku, a przez taki okres czasu wiele może się wydarzyć w życiu i tak też było u nas. Posypało się wszystko, ale co mam zrobić, teraz nie powiem nie chce tego dziecka bo tak nie powinno być.

Gość junn
no to może podkabluj cwaniaczka do skarbówki -niech mu się do tyłka dobiorą.

Alimenty są na dziecko a ja też muszę jakoś żyć. Teraz niestety pozostaje mi żyć za pieniądze podatników, nie mogę iść do pracy. Jak urodze to pójdę, wtedy oddam wam ten podatek, z mopr korzystają ludzie o dużo lepszym statusie niż ja.

Kara dla pracodawcy za zatrudnianie na czarno może sięgać nawet 50 000zł. Jak wiesz gdzie pracuje to idź do jego pracodawcy,powiedz jaka jest sytuacja,powiedz,że jeśli on nie zacznie płacić to powiadomisz o tym,że pracuje na czarno. Ewentualnie możesz zaproponować szefowi,że 1500zł jemu wypłaca a 1500zł Tobie w ramach alimentów. I wtedy masz go w garści. A i lepiej szybko złóż sprawę o rozdzieloność majątkową,żeby mąż długów nie narobił.

Mi nie chodzi o to że nie masz prawa do pomocy z opieki,a o to,że jesteś gotowa korzystać z zasiłku z mopsu,ale od męża nie wymagasz,bo 300zł się nie opłaci :O wymagaj o niego w pierwszej kolejności,a nie Ty jesteś honorowa, ręki do niego nie wyciągniesz,ale do opieki już tak...

Gość gggerere
koszty rosną wraz z dziećmi...nauka kosztuje...ubrania...ja na pewno nie odpuściłabym tych 300 zł...

a gdybym chciała złożyć pozew o alimenty na siebie to w jednym wniosku to wszystko napisać?

jak możesz mając kiepską sytuacje finansową olać 300 zł alimentów ??? to jest prawie 4000 rocznie a kolejne 15 lat to prawie 55 tyś. Jeżeli chcesz się unieść honorem twoja sprawa, ale pomyśl o dziecku - jezeli nie chcesz z jego pieniędzy korzystać to odkładaj te 300 zł na konto dziecko i będzie jak znalazł na start w dorosłość. Co do pracy na czarno, wszystko da się udowodnić. Może warto wysupłać parę groszy na detyktywa, który udokumnteuje ze małżonek jednak pracuje....

Gość vccvxlkk
witaj, powiedz jaki masz dochód (i tak nikt Cie tu nie zna) a powiem Ci czy możesz sie starac o pieniadze mopsu i jesli tak to mniej wiecej o jaka kwote. Pracowałem kiedys to wiem. Aha i ilosc osób w rodzinie.

ja dochodu nie mam żadnego. Mieszkam z rodzicami i bratem, mają renty mama 550, tato 1000, opłat około 1000 mają

obowiązek alimentacyjny ciąży na każdym rodzicu i nalezy się każdemu dziecku, schowaj swój honor wystąp o alimenty, sprawa jest priorytetowa nie cheka się długo ok 2 -3tygodni, możesz wystąpić o alimenty wsteczne tj od daty kiedy przestał ojciec płacić na dziecko (nawet wtedy jak byliście razem) dostaniesz zaległe więc sporo się uzbiera, wylicz wszystko łącznie z opłatami za przedszkole małe dziecko które się urodzi też potrzebuje dużo, zawsze w pozwie pisz więcej bo sąd i pozwany (ojciec) zniża tą kwotę, ustosunkuj to do zarobków które miał Twój mąż jak żyliście razem na sprawie wyjdzie czy pracuje na czarno czy tylko tak Ci powiedział w pozwie napisz że chcesz wyroku zaocznego w przypadku niestawienia się powoda, (tj jeśli mąż będzie unikał rozprawy i się nie stawi sądząc że odroczą wówczas to co powiesz w sądzie i zażądasz od męża dostaniesz bez jego udziału w rozprawie wyrok zaoczny jeśli się uprawomocni będzie ściągalny, sąd nie sprawdza i nie bada zdolności męża jeśli go nie ma) wniesienie pozwu jest bezpłatne bo wnosisz go wimieniu nieletniech dzieci, możesz również wnieść o alimenty na siebie bo nie pracowałąś zajmowałaś się dziećmi a teraz będąc w ciąży nie możesz podjąć żadnej pracy bo nikt ciężarnych nie zatrudnia jeśli z wyrokiem nadal mąż nie będzie płacił po trzech miesiącach (taki jest okres ustawowy) idziesz do komornika w rejonie zamieszkania męża i przedstawiasz sprawę ( wyrok, wszystkie informacje gdzie pracuje nr konta itp) komornik robi swoje siada na konto rozmawia z pracodawcą i sciąga pieniądze jeśli nie może daje Ci pismo i na tej podstawie dopiero dostajesz pieniądze z funduszu alimentacyjnego ("nie więcej niż 500zł na dziecko) i już mąż jest ścigany żeby pokryć nalezne pieniądze do funduszu więc nie idzie to z nasych podatkó bo męża przymuszą z urzędu do odpracowania tych pieniędzy, jeśli się będzie tłumaczył że bezrobotny itp to dostanie nakaz przymusowej pracy i odpracowania alimentów (sprzątanie ulic, praca w zieleni miejskiej) będzie musiał stawiać się na nią a to zakłuci mu pracę na czarno jeśli nie przyjdzie odpracować pójdzie odsiedzieć swoją kwotę więc to jemu nie będzie się opłącało unikać nie bój się walczyć o swoje pieniądze się dzieciom należą

Gość niedlapsakielbasa
Honorem dziecka nie nakarmisz a ojciec dzieci postaral sie o nie to powinien dokladac sie do ich utrzymania....