Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pinkowa Pineska

Czy ktoś pamięta jeszcze książki Krystyny Nepomuckiej ?

Polecane posty

Gość Pinkowa Pineska

Witam wszystkich serdecznie Chciałam poruszyć temat pisarki Krystyny Nepomuckiej. Ciekawa jestem czy znacie, czy pamiętacie co napisała i czy wieci, że ciągle wydaje nowe powieści?

Gość Pinkowa Pineska
Ja jestem cały czas pod ogromnym wrażeniem po spotkaniu z tą Starszą Panią. Pani Krystyna ma niebywale wiele sił i energii a poczucie humoru nigdy jej nie opuszcza. Fantastyczna Babeczka

Gość manio ciekawski=)
Coś kojarzę, poczytałem na wiki, ale sam niczego, jej autorstwa nie czytałem. Zastanawia mnie jej praca w "Za i przeciw", bo to był jeden z wielu szmatławców, który imitował głos odrębny w PRL. Ale niczego o niej, nie wiem, więc nie mogę wyciągać pochopnych wniosków.

Gość Pinkowa Pineska
A tego to nie wiem, wiem że została wysłana do PGR'u na stypendium. Miała napisać pozytywną powieść o ludziach pracy. Tymczasem powstała powieść "Mydło z łabędziem" pokazująca codzienne życie na wsi polskiej prostych ludzi. Stypendium cofnięto, a powieść dopiero po wielu latach została wydana.

Gość manio ciekawski=)
To ciekawe, dość typowe dla tamtych czasów i z dzisiejszej perspektywy wydaje się zabawne. Ta pani na fotce wygląda bardzo sympatycznie. Może dla rozrywki coś przeczytam.

Gość mały odkrywca
Ja coś kojarzę... Za gówniary czytałam. Dla kogoś kto żył romansami ksiązki idealne:)

Gość tryurtueyrtreuy
ja czytałam chyba wszystko serię "Małżeństwo niedoskonałe", " Rozwód niedoskonały" itd "Florida Story", "Serafinę" i inne. Polecam. Zabawna i lekka(ale nie durnowata) lektura.

Gość mały odkrywca
Pogrzebałam w wiki i przypomniało mi się jakie wrazęnie zrobiła na mnie książka "Serafina i kochankowie". W zyciu tak się nie uryczalam nad ksiązką a przez motyw przybyłej z zaświatów żony niemalże się poskładałam ze strachu.

Gość tryurtueyrtreuy
"Dla kogoś kto żył romansami ksiązki idealne" Nie wprowadzaj w błąd- to nie są głupie romansidła. Zdecydowanie nie dla zidiociałych kur domowych amatorek Daniele Steel i innego shitu.

Gość Pinkowa Pineska
fragmenty opisów "zabaw" bandy UPA na wschodzie, albo wybryki wioskowych gnojków czasem kosztem życia dziewczyny do dziś mam w głowie w dzisiejszych czasach też zdarzają się straszne rzeczy, ale w dobie wszechogarniającej najnowszej technologii ciężko jest wyciszyć np. zabicie noworodka

Gość Pinkowa Pineska
A gdybyście mogli powiedzieć kilka zdań Krystynie Nepomuckiej, kobiecie która ma ponad 90lat co by to było?

Gość mały odkrywca
NIe jestem pewna czy tak do końca wprowadzam innych w błąd. Książki Nepomuckiej czytałam mając około 15 lat więc podejrzewam że teraz niemalże 10 lat później nie zrobiłyby na mnie takiego wrażenia jak kiedyś. Z tego co pamiętam pisane były raczej w tonie plotkarskim. Fakt, Daniel Steel prostotą powalała na kolana ale Nepomucka nie jawi mi się jako pisarka najwyższych lotów. Zgadzam się jednak z Tobą że to "Zabawna i lekka(ale nie durnowata) lektura."

ach , te seria o różnych " niedoskonałościach ...." fantastyczna . Te barwne , nietuzinkowe postacie , ten jezyk soczysty , te określenia ... Mimo , że sporo przeczytałam w życiu to musże przeznać ,ze nigdize wiecej nie spotkałam życia , jego esencji jak w książkach z niedoskonałościami . I załakać można ale i pośmiać sie jest z czego . A Busio .... no kto zna kogoś takiego jako Busio ?:D albo Zygmuś - Wykolejeniec ?:) jednak im więcej czytałam tych powieści to dovchoszłam do wniosku ,ze ksiażki pani Nepomuckiej są dość schematyczne i nawet określenia w nich występują te same . nie mnie jesdnak " niedoskonalości ..." śa fantastyczne i polecam każemu :) A Reginald , który okazał sie być Jozefem Robalakiem ?:D

powiedziałabym Pani Nepomuckiej ,ze jej książki stały sie swoisym pomostem pomiędzy mną , moja mamą i moją siostrą . I ,ze dizeki Niej spędziłyśmy we trójkę sporo czasu wspominając Jej powieści , określenia , wyrażonka ;) a czasmi rozniąć nawet łżę nad np . Obrączką ze słomy . A w mydle z łabędziem - kierownik co l ubił jak baby płaczą ?: pękałyśmy :D

Gość Pinkowa Pineska
pięknie powiedziane też płakałam i śmiałam się na przemian nad książkami Nepomuckiej

moze dlatego ,ze niedoskonałości były p ierwszą książka jaką przeczytałam z dorobku p. Neomuckiej reszta n ie zrobiła juz na mnie takiego wrażenia , bo w żadnej już nie odnalazłam takich pokladów zwyczjnego ale jakże barwnego , innego życia , takich typów charakterologicznych , takiej przedziału jeśli chodzi o rodzaj ludzi . książka barwna nad wyraz , mimo ,że tworzaca całość jednak każda jest odrębną historią . Czasmi załuję ,że je przeczytałam bo teraz mogłabym ja przeczytać jeszcze raz i jaka by to była przyjemność. " nastawia sie durny jak kura do szczania ..." :D:D:D no kto takie coś wymyśli na poczekaniu ?:D

Gość Pinkowa Pineska
kiedy mogłam powiedzieć coś od siebie po spotkaniu autorskim zatkało mnie, podałam książkę do podpisu powiedziałam dla kogo i tyle ...

Gość rudowlosa Mimi
Busio to byl przchuj komandos:D:D:D:D Wykolejeniec tez iw ogole cala ferajna, uwielbiam te ksiazki!

a wujek Mundek co tak szlochał na pogrzebie żony ,ze trzeba go bylo kneblować bo zakłócał ksiedza ?:) a ta ciotka co miala solitera i akuszeryjny sakwojaż ? a Piotruś lotnik ? no i sam Ojciec , którego w fantazji nikt nie mógł pobić , nawet Wykolejeniec ze swomi prymulkami :) pamiętacie jak przepili " translokacyjne " ?:)

Gość nie tylko czytałam ale mam
te książki. Sama używam zdanka " ustawia się jak kura do szczania ", tak mi zostało w głowie. Urządzałam razem z bohaterką dom dla Piotrusia, widziałam tiul w otwartych oknach i różnokolorowe cynie w wazonie. I miękkie dywany. Lubię tam wracać :)

a ' geby macie białe jak dupy aniołów ?:D klimatu tych ksiązek nie da sie z niczmy porównać :)

scena gdzie Wykolejeniec leje wódkę na trumnę Ojca i brzmi to jak pijacki werbel uważam za jedna najsmutniejszych secen tej powieści . a jednak tak przemujaco ludzką i pełną żali i tęsknoty . a niesmiertelan Kacunia ? :D

Gość Andzia z parku
Ja też czytałam książki Krystyny Nepomuckiej. Mam ich zresztą sporo w domu i czasem do nich wracam. Seria "niedoskonała" jest rewelacyjna, zakończona nieoczekiwanie i doskonale ;) Napisała jeszcze serię Nie wierzę w powroty, Obrączka ze słomy i jeszcze dwie. O wiecznej miłości. Aż nierealnej. Tamaryszka też czytałam, bardziej dla młodziezy, trochę moze i naiwne miejscami, ale niezłe.

Gość Andzia z parku
Trzeba mieć niezłe poczucie humoru, żeby koty nazywać Kacunia :D:D:D

Gość Andzia z parku
Właśnie :)

Gość Pinkowa Pineska
Słuchajcie!! Pani Krystyna Nepomucka będzie debiutowała jako modelka :) po 90-ce !! Szalona!!