Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamapooodluszka

ruch w czasie ciąży

Polecane posty

Gość mamapooodluszka

jestem w 31 tygodniu ciazy i mam na plusie juz 12 kg. Do tej pory starałam sie wychodzic codziennie na jakis spacer, czesto tez dwa razy dziennie. Ale od kilku tygodni przy dluzszym chodzeniu dokucza mi bol kregoslupa i juz sama nie wiem, czy w takiej zaawansowanej ciazy lepiej chodzic na spacerym, czy lepiej wiecej lezec? Jak myslicie?

Mi lekarz powiedział, że powinnam chodzić na basen. To pomoże zniwelować ból kręgosłupa. Spacery są jak najbardziej wskazane :)

Gość pływałam do
35 tygodnia ciąży. W 36 urodziłam. Nie miałam bóli kręgosłupa i w całej ciązy przytyłam tylko 8 kilo. Lekarz zalecił Ci leżenie???

Gość mamapooodluszka
na poczatku ciazy miałam drobne plamienia i lekarz kazał lezec - wiec oszczedzalam sie bardzo przez pierwsze dwa tygodnie. Pozniej juz powoli zaczelam wychodzic na spacery, ale lekarz caly czas zalecal sie oszczedzac. Mimo, ze pozniej plamienie pojailo sie tylko raz (ok 20 tc) i nie wiadomo wlasciwie z czego, to caly czas lekarz zaleca mi branie luteiny i oszczedny tryb zycia. Natomiast ja z racji tego, ze przed ciaza bylam bardzo aktywna i nie mam poza tym obecnie samochodu to wszedzie jestem zmuszona chodzic na pieszo itd. Dziennie spaceruje ok 1,5 - 2 godzin, czasem troche krocej. Lekarz nic mi na razie nie mowi, ze duzo przytylam.

Gość Pływałam do.
To nie dużo już Ci zostało. Jak coś jest nie tak, to uważaj. Dziecko jest najważniejsze. Sport będzie potem:)

Gość Pływałam do.
Ale basen polecam. Nie musisz pływać. Wystarczy, że poleżysz na wodzie, odciążysz kręgosłup i będzie mniej bolał.

Gość baseniątko
mnie lekarz odradzila basen... stwierdzil ze jest dobry ruch taki w basienie itd ale biarac pod uwage jakosc basenow w mojej okolicy to ilosc chloru w basenie jest zbyt duza. powiedzial ze nie mowi nie ale on by nie radzil.

Można poszukać basenu z wodą ozonowaną (jak dla niemowlaków).W wielu miejscowościach są.

Gość mamapooodluszka
no u mnie w miescie jest jeden basen :D

Gość d.z.iunia
U mnie jest dużo basenów, i chlorowanych i ozonowanych, gin mówi, że mogę chodzić, ale ja boję się grzybicy. Zamiast tego 2 razy w tygodniu fitness dla ciężarnych i spacery z psem 1-2h/dzień. Ja bym nie ryzykowała zdrowia dziecka, jeśli lekarz każe się oszczędzać. Poza tym 12 kg to nie jest aż tak dużo, przez ostatni miesiąc już się prawie nie tyje, więc zostały Ci jeszcze jakieś 5 tygodni. Pewnie dojdziesz do ok. 15 kg, co wcale nie jest tak dużo, jeśli byłaś szczupła przed ciążą.

Gość mamapooodluszka
wiem, nie chodzi mi juz nawet o ta wage:) Nie zamierzam sie zapisywac na fitness czy jakies ciezkie cwiczenia, ale wlasciwie cala ciaze spacerowałam, wiec plamien sie nie onbawiam. Tylko chodzi mi o kregoslup - jak lepiej dla kregoslupa, wiecej lezec, czy jednak spacer jest wskazany? :)

Gość d.z.iunia
Spacer jest wskazany. Ale też odpoczynek, parę razy na dobę po 10 minut, najlepiej położyć się na plecach z płaską poduszką pod odcinkiem lędźwiowym kręgosłupa. To pomaga. Ewentualnie kup plastry i niech fizjoterapeuta Cię nimi obklei. To się nazywa kinesiology technik. Podobno bardzo pomaga. Można kupić w sklepach przyszpitalnych. Tylko, że nakleić te plastry musi fachowiec, bo tylko on wie jak.