Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ;joh

Ktoś się zna na podatkach od darowizn?

Polecane posty

Gość ;joh

Bo mam kilka pytań :)

Gość NO,LOOO
PEWNIE BIURO PODATKOWE

Gość niuda
napisz może ktoś będzie znał odpowiedź.

Gość w linii prostej
jesteś zwolniona z podatku, to na pewno.

Gość ;joh
1.Umowa darowizny między stronami została sporządzona w domu w dniu 20.12. 2011r. Ale pojawiły się zdania, że taka umowa jest nieważna więc 04.01.2012r. strony udały się do notariusza i została potwierdzona zgodność podpisów. Od której daty więc liczy się ważność umowy darowizny? 2.Tak głupio się stało, że nigdy nie miałam czas udać się do urzędu skarbowego i poszłam dopiero terazi dowiedziałam się, że miałam pół roku na zgłoszenie tego do us. Czas minął, co teraz? Ukarzą mnie? Jeśli tak to jak? 3.Skąd do licha wziąć wartości rynkowe darowanych rzeczy???

1. data złożenia oświadczenia w umowie. Notariusz tylko poświadczył podpisem. 2. Jeszcze szukam, ale jest możliwa grzywna; coś mi świta o złożeniu oświadczenia z wyrażeniem tzw "czynnego żalu" 3. wartość rynkowa określana jest na podstawie przeciętnych cen stosowanych w obrocie rzeczami tego rodzaju. Czy patrz, po ile to chodzi na allegro

A ogóle to skąd pomysł, że zwykła pisemna umowa może być nieważna? Znowu jakiemuś urzędasowi się nudziło? I tak, miałam rację z tym czynnym żalem. Musisz złożyć pismo do US, najlepiej zadzwoń tam i zapytaj.

Gość ;joh
Fuck :O A jak sądzisz jak złożę takie oświadczenie wraz z zgłoszeniem o darowiźnie czy ukażą czy przepuszczą to? A to, że umowa jest nie ważna mówił notariusz, ten sam który później nam poświadczał tą umowę

Gość kot_odwrócony_ogonem
a co to są za rzeczy? jak auta - skarbówki mają wyceny twoja wycena może się nieco róznic od ich ale nie za wiele.. idź i zapytaj na jaką wartość wyceniają dane auto jak nieruchomosci - cena rynkowa jak inne rzeczy - ty deklarujesz a oni się czepiają jak im się nie podoba czy między obdarowanym a darczyńcą jest jakies pokrewieństwo?

Jeśli notariusz tak mówił, to znaczy, że umowa została zawarta przy nim, w formie pisemnej z podpisem urzędowo poświadczonym, a to co innego niż po prostu poświadczenie podpisu. A w ogóle to obowiązek podatkowy powstał w momencie, kiedy dostałaś przedmiot darowizny, np. kluczyki do samochodu czy kiedy na Twoim koncie znalazły się pieniądze. I od tego momentu się liczy.

Gość ;joh
No właśnie, na tym piśmie dołączonym do umów przez notariusza jest tylko napisane że jest poświadczenie podpisów no i to zostało dokanane w dniu 4 stycznia. Między nami jest pokrewieństwo, to moi dziadkowie, od nich dostałam te rzeczy. A rzeczy to zwierzęta i maszyny rolnicze.

no to stało sie nieciekawie nie mozna tej umowy spisać z inna datą? nabycie inwentarz żywego czy narzędzi rolniczych podlegać będzie opodatkowaniu. w I grupie podatkowej masz bardzo duże ulgi w podatku POD WARUNKIEM że to zgłosisz w przeciągu pół roku do skarbówki http://www.pit.pl/podatek_od_darowizny_darowizna_podatki_w_praktyce_4420.php czyli najlepiej by było z twojego punktu widzenia załapać się na ten termin półroczny

Gość ;joh
No ale umowa darowizny już jest, potweirdzona przez notariusza, u niego skserowana nie da się przecież zmienić daty. Dlatego pytam co teraz z tym wszystkim począć?

dałaś dupy jednym słowem zadzwoń do kip Krajowa Informacja Podatkowa. czynna od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.00 do 18.00. Infolinia: Z tel. stac.: 801 055 055. Z tel. kom.: (22) 330 0330