Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wiola42

wypowiedzenie umowy przez pracownika

Polecane posty

Witam Ma pytanie odnośnie wypowiedzenia umowy o prace przez pracownika. Chciałabym zrezygnować z pracy w firmie w której pracuję, i to w trybie natychmiastowym , moze ktoś mi podpowie jak mogłabym to zrobić w mojej sytuacji... W firmie tej pracuję juz od 11 lat, jestem zatrudniona 3/4 etatu, umowa jest podpisana na czas nieokreslony. Przez lata wszystko było w "miare" dobrze, ale od roku mam juz dość tej pracy, pacodawca nizszy mnie psychicznie, jestem kłębkiem nerwów co odbija się na mojej rodzinie, chcę zmienić prace bo juz nie daję rady. Ja chcę zrezygnować od razy, ale pracodawca nie chce mi podpisać wypowiedzenia umowy. Wyśmiewa i twierdzi ze obowiązuje mnie co najmniej trzy miesięczne wypowiedzenie umowy, więć chcąc czy nie i tak muszę u niego pracować przez ten okres. Czy pracodawca ma rację, z tego co wiem to te przepisy obowiązują pracowników którzy są zatrudnieni na pełen etat a nie tak jak ja na 3/4 etatu. A jeśli jednak obowiązuje mnie okres wypowiedzenia, to ile będzie trwał w moim przypadku? Może ktoś sie troszke orientuję w tych sprawach. Z góry dziękuję .

Gość I na wieki
Jesli masz jakies dowody na to,to ujmij to w wypowiedzeniu jako glowny argument. Mozesz wyslac listem poleconym albo zlozyc droga sluzbowa w sekretariacie za potwierdzeniem odbioru. Mozesz tez wiesc sprawe do sadu pracy,dla ntychmiastowego wypowiedzenia potrzebny jest powod i to nie byle bzdura,jesli pracodawca bylby w porzadku to sie zgodzil bez oporow ale tu widac ze jest zlosliwy.

Gość Lachariel
Złóż wypowiedznei i napisz z jakiego powodu. Weź pod uwage to ze pracodawca moze go nie przyjac i wpisac ci w swiadectwie porzucenie pracy. Wtedy idizesz do sadu pracy i jak masz dowody to wygrasz:)jak wie ze przegra to tego nie zrobi:) po 11 latach pracy obowiazuje cie 3 misieczne wypowiedzenie.