Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mjluska89

DIETETYCZNE PYSZNOŚCI

Polecane posty

założyłam ten temat aby osoby które lubią słodkości, oraz osoby lubiące eksperymentować w kuchni mogły tu wymieniać się sprawdzonymi przepisami :D

więc ja na zachętę podam swój dzisiejszy deser :) jogurt owocowy 0% (smak dowolny) żelatyna rozpuszczona ze słodzikiem (pół literatki) owoce dowolne jogurt zmiksować z żelatyną, pokrojone owoce wrzucić do salaterki i zalać, do lodówki i gotowe ;)

galaretka z arbuza-1 porcja Składniki: 125 g arbuza bez skóry i pestek, 1/2 łyżeczki żelatyny Sos: 3 łyżki czerwonego wina, łyżeczka miodu, cynamon Sposób przygotowania: Arbuza pokroić na kawałki i zmiksować. Żelatynę zalać łyżeczką zimnej wody, gdy spęcznieje, rozpuścić podgrzewając i wymieszać z arbuzem. Galaretkę wlać do miseczki i włożyć do lodówki na 1 godz. Sos składniki połączyć i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Ostudzić i polać galaretkę.

jogurt naturalny (+rodzynki, orzechy i zurawina) polany goracym miodem :) proste i pyszne

można też serek wiejski wymieszać z owocami i musli poproszę o jakieś przepisy na ciasta, ciastka itp

- 1 jogurt naturalny 150 g - 1 szklanka cukru trzcinowego - 3 szklanki mąki krupczatki - 4 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 jabłka - sok z 1 cytryny Najpierw wymieszaj jajka z cukrem, dodaj do nich mąkę,proszek do piecz. jogurt oraz cukier waniliowy i sok z cytryny. Następnie zetrzyj jabłka i wymieszaj je z wcześniej przygotowaną masą. Całość przełóż do okrągłej foremki i piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Można dodać trochę cynamonu do smaku,pycha:)

Gość brygittttt50
z musli to dietetyczne raczej nie jest :O Serniki na zimno. serek homogenizowany chudy, żelatyna jajko - osobno piana (lub samo żółtko), słodzik. Na to owoce np. niskokaloryczne truskawki. Na wierzch galaretka zrobiona z herbatek owocowych z żelatyną.

Gość brygittttt50
Milkyway z mąka też nie dietetyczne, to normalne ciasto

Gość gutyrv
qurcze,chyba przesadzacie.nawet na diecie zjedzenie jogurtu owocowego nie jest przestepstwem, zwykły kisiel,sałatka owocowa.a nie jakies kombinacje:( które napyszne nie wyglądaja, a jak czytam ta zelatyna , to bleee

Gość hahahahaha111
zelatyna wcale nie jest bleeeeeee

Gość gutyrv
ale co to za smak zelatyna z czyms tam? trzeba zdrowo sie odzywiac, i wiecej pozytku dadzą owoce niz owoce z zelatyną.przesada w obie strony jest tylko przesadą.na diecie trzeba byc pojedzonym zdrowym jedzonkiem, nie przetworzonym,który dostardza niezbednych składników. no chyba ze sie wazy 40 kg, je listek sałaty dziennie i kubek truskawek z jog.naturalnym to dzienne wyzywienie.

Gość hahahahaha111
mnie dietetyk zaleca jesc galaretki owocowe, a tam jest zelatyna , wiec bez przesady jak sie zje raz na tydzien kubek czego takiego,

Gość LOLITKA0712
Żelatyna jest dobra na stawy i paznokcie i lepiej sobie zrobić galaretkę z żelatyny + coś, niż kupić gotową (za dużo cukru, konserwantów, aromatów)...

dobijacie mnie... mąka nie jest wskazana w diecie! tym bardziej cukier! ale musli dlaczego niby nie??? a jeśli chodzi o żelatynę to przecież nikt nie każe Wam robić takich deserów codziennie... jej myślałam, że ten temat się fajnie rozwinie, ale widzę, że nie było sensu go zakładać...

mnie jedzenie zwykłej mieszanki owocowej (sałatki) znudziło się, i mam czasem ochotę na coś "innego" co ładnie i apetycznie wygląda, dlatego zaczęłam wymyślać róże desery itp. zachęcam Was do tego do niby czemu dieta ma być monotonna?