Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieznająca się

napój sojowy- zdrowy?

Polecane posty

Gość nieznająca się

Nigdy nie zwracałam uwagi na produkty sojowe, gdy robiłam zakupy. Dziś kupiłam napój sojowy-o smaku czekoladowym, czy to jest dobre dla 2-letniego dziecka?

Gość nieznająca się
up

Gość mmmmmmmmmmmmmmm
Dobre, o ile nie ma alergii na soję. Moja córka pije napoje sojowe, bo nie toleruje mleka krowiego.

Gość nieznająca się
dwie sprzeczne wypowiedzi...... dalej nic nie wiem.....

bo się o tym nie mówi, ale np soja powoduje niepłodnośc u mężczyzn. Teraz wszędzie walą soję GMO, nawet o tym nie wiesz. Np. do wędlin jako wypełniacz. Nie musisz to nie dawaj dziecku. Lepiej niech normalnego mleka się napije,

z dwojga złego daję córce napój owsiany (też ma uczulenie na nabiał), jakoś nam ta soja nie podchodzi a czy jest dobra - zobacz skład, ja bym nie podała - zwłaszcza czekoladowej

Gość krokiettt
soja jest nieszkodliwa o ile jest niemodyfikowana genetycznie warto sprawdzac czy jest takie zapewnienie (np napój z biedronki chyba nie ma takiego zapewnienia), po za tym w takim napoju nie ma wielkich ilości soji ( w głownej mierze to woda bo sama soja jest twarda- czy to surowa czy ugotowana więc jest to jakby taka mączka wymieszana z wodą). o ile nie wypijasz z 2 litrów takich napojów nie przegryzasz deserkami i kotletami sojowymi to nie powinna być szkodliwa, a jest korzystna dla organizmu( o ile nie masz uczulenia, )nietolerancji

Gość krokiettt
jeśli z jakiegoś powodu nie podoba ci sie soja czy boisz się że może być modyfikowana, masz jeszcze do wyboru napoje - owsiane, kokosowe, orzechowe, ryżowe, kaszowe i chyba jeszcze jakieś są :D

soja jest bardzo zdrowa, bogata w białko, a przy tym ie uczula tak jak mleko krowie. które, notabene, przechodzi długą, skomplikowaną i wzbogacaną w chemię drogę, zanim trafi z krowiego cycka do naszej lodówki.

Gość ankavvvv
z tą niepłodnościa to jakaś propagadnda antysojowa, albo jacyś faceci pili kilkanascie litrów mleka dziennie przeciez tam nie ma dużo soi w tym ( może z garstka na całe opakowanie mleka) i dobre firmy zapewniają o niemodyfikowaniu, już więcej soi jest w wędlinach niż w takim napoju i w wedlinach nikt cie nie zapewnia o niemodyfikowaniu

Gość nieznająca się
dzięki za opinie. Kupiłam w Biedronce, nie ma żadnego zapewnienia,ze jest niemodyfikowana. Ale widzę, że są przeciwnicy i zwolennicy....

Gość ankavvvv
hmm raz jak wypije modyfikowaną to nic jej nie będzie ( i tak jest wielu produktach i pewnie o tym niestety nie wiemy :/) ale na przyszłość szukaj produktów oznaczonych że są bez GMO :)

Gość janos
Ja kupuje napoj z firmy Alpro. Jest z soi niemodyfikowanej i na promocji kupuje po 3zl za litr.Bo za 9zl na pewno bym tego nie kupil.Pije tylko ze względu na to ,ze lubie smak takiego napiju albo miksuje z bananami

Gość gość
soja osłabia pracę tarczycy. a alpro mi nie smakuje

Gość gość
Ponad 90 % soji na świecie pochodzi z upraw GMO, także wątpię aby w Polsce można było łatwo dostać produkty z upraw ekologicznych

Gość gość
Soja jak i kukurydza moze byc modyfikowana genetycznie. Z tego co mi wiadomo to alpro produkuje wyroby z soi niemodyfikowanej gen. Soja jest świetnym źródłem białka na diecie roślinnej wiec ze swojego punktu widzenia polecam

Gość Gość

Lidl posiada w sprzedaży napój sojowy bez dodatku cukru marki Pilos w kartonie 1 l. Na kartonie jest informacja "bez GMO - z soi niemodyfikiwanej genetycznie".