Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieznająca się

zdrowa żywnoc- pytanie do mam dbających o zdrowe jedzenie

Polecane posty

Gość nieznająca się

Drogie mamy, proszę o jakieś podstawowe wskazówki na temat kupowania jedzenia. Uświadomiłam sobie, że moje dziecko je same bylejakie rzeczy.... Jogurty-kolorowe, nafaszerowane byleczym, parówki, warzywa z biedronki, mięsko też tam kupuję...... Podpowiedzcie proszę, na co zwracac uwagę, aby dziecko jadło zdrowiej

Gość Miliana23
bosz biedronka to sklep jak każdy inny ważne jest to jak gotujesz co dodajesz z przypraw zaraz się rzucą ze powinno być ekologicznie ale szczerze kogo na to stać?

Gość wszystkiego nie da
się wykluczyć, ale można ograniczyć słodycze, zamiast jogurtu kolorowego podać naturalny z dodatkiem truskawek, zamiast słodkiej kaszki kaszę mannę na mleku z owocami (sezonowymi). Ja stosuję taką dietę i mój dwulatek nie chorował ani razu. Tzn. podaję przykład, że można stosować zamienniki. Co złego jest w warzywach z biedronki?

Gość wszystkiego nie da
ja dzisiaj na śniadanie mojemu synkowi zamiast słodkiego serka (najłatwiej i najszybciej) podałam serek biały (wymieszany) z mlekiem , rzodkiewką i szczypiorkiem

Gość ja gotuję na śniadanie synkowi
owsiankę z kaszą jaglaną z dodatkami typu żurawina, miód itp. bardzo pożywne i zdrowe śniadanie;)

Gość Ja mieszkam za granicą
Doradzę ci jak potrafię. Przedewszystkim zrezygnuj z parówek, kolorowych serków, gotowych dań z torebki lub słoika, zbyt częstego podawania konserwowanych wędlin. Twoje dziecko powinno dostać mleko świeże na przykład z kakao bądź zagęszczone kaszką zbozową. Powinno zjadać do trzech różnych warzyw dziennie (surówka z marchwii, kalarepy i barszcz czerwony bądź jarzynki typu (mrożone) podane z żółtym startym serem i makaronem . Warzywa 3 razy dziennie, owoce 2 razy dziennie, jeden posiłek zbozowy, jeden posiłek mięsny, mleko lub produkty mleczne (nabiał) 3 razy dziennie. Stosuj się do piramidy i rusz głową . Możesz tez wypróbować przepisów z internetu dla grupy wiekowej twojego dziecka. Wiadomo że powinnaś unikać też napojów kolorowych i smakowych a zamienić sok na marchwiowy z dodatkiem pomarańczowego wyciskanego .

Gość wszystkiego nie da
ciemne pieczywo zamiast białego, surówka z marchewki i jablka a nie taki przecier ze słoiczka, owsiankę z owocami (gotuję czasami na wodzie jako przekąskę), syn uwielbia. Ma dużo błonnika

Gość nieznająca się
dzięki. Ruszę głową i coś wymyślę. Ale moje dziecko jest już przyzwyczajone do takiego jedzenia, i nie bardzo np. jopgurt naturalny z owocem, czy ser bialy z rzodkiewką. Chyba troche pozno o tym pomyslalm....

Gość nieznająca się
wiem, że niektórzy spadną z krzeseł, gdy przeczytają moje pytanie, ale zaryzykuję- owsianka, to kasza manna, czy mleko+płatki owsiane?

ja bym radzila zrezygnowac z miesa z Biedronki na rzecz dobrego sprawdzonego miesnego. Owoce, warzywa tez od kogos kto wiesz, ze ma z dzialki, a nie z Biedronki, Tesco i innych dyskontow.

Gość xxxxxyyy
owsianka - mleko i platki owsiane - jak dziecko nieprzyzwyczajone to lepiej od drobnych blyskawicznych zaczac i ugotowac na gesto - s miodem lub ciemnym cukrem jest naprawde smaczna. Jesli chodzi o jogurt naturalny to lepszy, bardziej kremowy smak ma jogurt grecki i tez mozna podac np, z miodem - jak z truskawkami to nie w kawalkach, ale zmiksuj i dodaj np, jeszcze banana - bardziej bedzie przypominac w konsystencji i smaku te kolorowe. Jesli dziecko je ryz to np. mozesz do ryzu dorzucic garsc kaszy quinoa - jest bardzo zdrowa, ale sama w sobie pozbawiona smaku i nijaka , wiec lepiej gotowac ja z czyms - ryz jest idealny do tego:). Warto tez gotowac zupy, ale niekoniecznie nasz typowo polskie z niewielka iloscia warzyw, ale np. minestrone - mozesz tam wrzucic wszystko - najppierw posmazasz pokrojony w drobna kostke boczek, ze cebula i czosnkiem a potem juz co ci wpadnie w rece - cukinia, papryka, - rozne kolory marchewka, pietruszka, seler naciowy, fasolka szpragowa, baklazan, brokuly i do tego passata pomidorowa, mieszanka ziol wloskich do smaku i np. biala fasolka z puszki lub namoczona i ugotowana osobno . Na upaly gazpaczo lub chlodnik.

Gość nieznająca się
a napiszcie jeszcze, jakie platki lepsze- blyskawiczne, czy te, ktore trzeba gotowac?

Gość bar(a)bara
generalnie doradzalabym ci tez czytac sklad produktow wystrzegac sie tych wszystkich E2345, konserwantow, aspartamu, glutaminianu sodu, im naturalniejsze skladniki tym lepiej

Gość fhjfjf
pamietajcie ze jedzenie z upraw eco tak samo sa pryskane, czasem troche mniej i mniej szkodliwymi substancjami. Kolega opowiadal jak pracowal we Włoszech (czy gdzies tam) wlasnie przy uprawie eco pomidorów, kiedy siedzieli w nocy przy stole słyszeli jak samoloty latały i pryskały warzywa.. najlepiej uchodowac samemu na swoiskim gnoju :) ale kto ma takie możliwości?? nieliczni

Lepsze są płatki górskie. Z błyskawicznych robi się papka, a najgorsze są płatki z lidla. Ohyda. Mam takie pytanie, bo w tego typu tematach zawsze pojawiają się rady - kupować mięso w dobrym, sprawdzonym sklepie. A skąd wiadomo, że sklep jest dobry? Albo - kupować owoce i warzywa z działki. Serio wszyscy znacie ludzi z działkami, którzy sprzedają warzywa?