Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość frrgeg

Rozwiecrcony otwarty ząbek mleczny- czy któreś dziecko tak ma?

Polecane posty

Gość frrgeg

Moje dziecko po zebraniu się ropy nad zepsutym ząbkiem ma rozwiercony, otwarty ząb. I teraz co dentysta-to inna opinia. Jeden mowi, zeby tak zostawic, drugi-usunąc. Czy któres dziecko też tak ma?

Gość sjkdvnoausbvob
jak otwarty zab? dentysta powinien te dziure zalatac nawet mleczny aby sie tam nic nie dostalo

Gość sjkdvnoausbvob
no to musi go wyrwac bo on calkiem tam sie zepsuje i jak moze miec zapalenie. zab staly w efekcie moze sie wybic i psuc od srodka.

Gość jeżeliii
jest oszlifowany i zalakierowany, to może zostać, zębów mlecznych z przetoką się nie zamyka

Gość Liyahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
popieram osobe wyzej, zostaw zabek otwarty

Gość mama-synka
Mój syn też tak miał i to nie jeden a cztery górne ząbki, niestety pewnego dnia dostał takiej ropy, że wyglądał jak bokser po walce i w trybie natychmiastowym musiała je lekarka wyrwać :( miał wtedy 3lata. W tej chwili za 5miesięcy skończy lat 5, dziąsła zdrowe, inne ząbki też - spokojnie czekamy na pierwsze ząki stałe.

Gość mama-synka
Mój syn też tak miał i to nie jeden a cztery górne ząbki, niestety pewnego dnia dostał takiej ropy, że wyglądał jak bokser po walce i w trybie natychmiastowym musiała je lekarka wyrwać :( miał wtedy 3lata. W tej chwili za 5miesięcy skończy lat 5, dziąsła zdrowe, inne ząbki też - spokojnie czekamy na pierwsze ząki stałe.

Gość frrgeg
*oczywiscie chcialam napisac 4 gorne ząbki, a nie 4 jedynki :-) Ale juz doczytalam. Jak tu zajrzysz, odpisz, prosze

Gość mama-synka
Niie, nie proponowali :/ Staraliśmy sie utrzymac jak najdłużej te ząbki, czasem robiły sie pojedyńcze ropnie ale smarowaliśmy e fioletem i przechodziło, natomiast ta ropa nad górnymi jedynkami i dwójkami to było w ciągu jednej nocy...syn wtedy bardzo często chorował...teraz po usunięciu jest zdecydowanie lepiej...no jak to w przedszkolu.

Gość mama-synka
A w zasadzie to mówili o tymczasowej prootezce ale nasza ciotka jest protetykiem i odradzała nam u dwólatka czasową protezę, trzeba ja co pół roku wymieniać. Narazie jest pod stałą opieką lekarza i póki co wszystko idzie zgodnie z planem - jeśli mozna tak powiedzieć.

Gość mama-synka
dwulatka miało być :)

Gość a ja sie zastanawiam
ja to mozliwe ze 3 latek mial juz takie zepsute zeby. Ale to wychodza te wasze soczki do picia przez caly dzien zamiast wody, dawanie dziecku butli z mlekiem do zasypiania na noc albo podawanie kaszek przez smoczek a nie lyzeczka. Potem placza ze dziecko ma problemy z zebami. moja corka ma 2.5 roku i piekne, bialutkie zabki

Gość frrgeg
dzieki. Bo mi powiedzieli, ze jak zostana wyrwane 4 gorne ząbki, to konieczny bedzie ten utrzymywacz przestrzeni-taka protezka! aby bylo miejsce na stale zeby. Dziecko tez prawie 3 lata, i nie wiem, co zrobic. Ale moze to jakis dentysta, ktory chce mnie na to naciagnac, skoro nie wszystkim dzieciom w takim przypadku każą?

Gość frrgeg
do a ja sie zastanawiam krytyka-prosze bardzo, ale konstruktywna. Moje dziecko jest wczesniakiem, mial demineralizacje szkliwa, antybiotykow tonę!@!!!!! Wiec odczepic sie od soczkow i kaszek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość frrgeg
mamo synka jestescie pod opieką jakiego lekarza? stomatologa? on ocenia jak sie szczeka ksztaltuje?

Gość frrgeg
mamo synka- prosze napisz jeszcze czy takim zwyklym fioletem smarowalas w buzi? Bardzo dziekuje

Gość hbdhd
Mój synek też tak miał rozwiercony i zostawiony wtedy miał 4 lata to była czwórka. Stomatolog mówił aby nie usuwać bo zęby się przesuną i później może być problem jak będą wychodziły stałe. Syn ma 8 lat teraz i faktycznie wychodzą mu teraz tam stałe zęby które wypchnęły tą reszta tamtego mleczaka.

Gość mama-synka
frrgeg tak, opiekuje się nami nasza pani stomatolog, któa na co dzień pracuje w jakiejś klinice w Jaworznie, natomiast do nas przyjeżdża na dwa dni w tygdniu,i jesteśmy pod stałą je opieką. Jeśli o fiolet chodzi - normalna gencjana na wodzie. Moczyłam patyczek higieniczny i smarowałam.

przepraszam ale nie chodzilo mi o to zeby kogos obrazic. Tylko ostanio prowadzilam bardzo podobna rozmowe z koleznka, ktora nie widzi w tym nic zlego ze dziecu 2 i 4 miesiace daje na noc butle z mlekiem i oczywiscie nie myje po tym juz zebow. W dzien dziecko biega caly dzien z butelka soku i ona sie dziwi ze zeby w niektorych miejcach maja jakies rzebarwienia... dodam ze nie mieszkamy w Polsce i stomatolodzy nie sa na tak dobrym poziomie jak w Polsce

przepraszam ale nie chodzilo mi o to zeby kogos obrazic. Tylko ostanio prowadzilam bardzo podobna rozmowe z koleznka, ktora nie widzi w tym nic zlego ze dziecu 2 i 4 miesiace daje na noc butle z mlekiem i oczywiscie nie myje po tym juz zebow. W dzien dziecko biega caly dzien z butelka soku i ona sie dziwi ze zeby w niektorych miejcach maja jakies rzebarwienia... dodam ze nie mieszkamy w Polsce i stomatolodzy nie sa na tak dobrym poziomie jak w Polsce

a inna moja kolezanka rowniez ze Szkocji ma syna, ktoremu z koleji wyrwali wszystkie zeby procz jedynek dolnych i gornych bo mial juz tak zepsute ze nic sie nie dalo zrobic. Nie mial wtedy jeszcze 5 lat. Teraz sie z nia juz nie widze ale zastanawiam sie jak on jadl jak te ostatnie mleczaki mu wypadly a stale jeszcze nie wyrosly....