Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość deszczowy ___ dzień

jak zrobić budyń i kisiel dla niemowlaka

Polecane posty

Gość deszczowy ___ dzień

j/w synek właśnie skończył 9 miesięcy

Gość jcpenny
do gotującego się mleka wlewałam odrobinę zimnego w którym był: cukier brązowy, wanilia i mąka ziemniaczana. wlałam wymieszałam jak zaczęło bulgotać to wyłączyłam i przelałam do miseczki. Kisiel tak samo tylko zamiast mleka to sok owocowy i nie dawałam cukru

Gość jcpenny
jakie proporcje mąki do mleka czy soku? Metodą prób i błędów, aż miało odpowiednią konsystencję

kisiel-dotuję w wodzie jabłka czy inne owoce, dolewam czasem soku z malin, wyjmuję części owoców i wlewam wcześniej rozbełtaną mąkę ziemniaczaną z wodą, gotuję to jeszcze kilka minut i gotowe, można po zagotowaniu dodać dopiero soku, a i jeszcze jak nie mam soku to dodaję trochę cukru, w Twoim przypadku lepiej glukozę

Gość jcpenny
ja robiłam budyń na mm. Normalnie go gotowałam, chociaż ponoć mm się nie gotuje...

Gość jcpenny
co do kisielu to ja kupowałam soczek dla dzieci (są takie w butelkach już od 4 miesiąca, np. jabłkowy) i z tego robiłam tak jak pisałam powyżej

Gość jcpenny
takie soczki są słodkie dlatego nie dosładzałam

Gość deszczowy ___ dzień
właśnie też słyszałam że mm się nie gotuje, a mleka krowiego jeszcze nie wprowadzaliśmy

Gość jcpenny
ja gotowałam

Gość deszczowy ___ dzień
Nan też można gotować?

mleka modyfikowanego sie nie gotuje!!! przepis na kisiel mleczny (z gazetki Twoje dziecko - bardzo dobry i przetestowany! składniki: - mleko modyfikowane (takie, jakie podajesz) - 150 ml wody - pół żółtka - płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Należy odmierzyć mleko jak do 150ml wody ale rozpuścić je w 3 łyżkach wody (przegotowanej oczywiście albo wody Gerber). Do pozostałej wody dodaje się żółtko (surowe) i mąkę ziemniaczaną i zagotować cały czas mieszając, inaczej się zetnie. Wlewamy do tego mleko. Na wierzch można położyć owoc, który już jest w diecie dziecka. jeszcze zaproponuję kisiel na bobo frucie - do bobofruta wsypujesz 1-1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszasz i gotujesz cały czas mieszając. Możesz dodać owoców.

Gość deszczowy ___ dzień
i wszystko wiem, dzięki