Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DARIA_XD

ALIMENTY NA RODZICA

Polecane posty

Gość DARIA_XD

Witam. Jak to jest z alimentami na rzecz rodziców? Tzn czy jeśli mój biologiczny ojciec jest pozbawiony praw ojcowskich to ciąży na mnie w przyszłości obowiązek alimentacyjny wobec niego? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Gość już wszystko wiem
jak był pozbawiony praw rodzicielskich, to na tobie nie ciąży

Gość DARIA_XD
,,jak był pozbawiony praw rodzicielskich, to na tobie nie ciąży" A fakt,że 5-6 lat miał te prawa tego nie zmienia? Został pozbawiony, gdy miałam coś koło 6 lat.

Gość powiem i ja....
a płaci alimenty mimo to ?

Gość DARIA_XD
Płacił przez Komornika, ale w niepełnej wysokości 60-100 zł, aby uniknąć więzienia. Od roku nic nie płaci, ale alimenty będą wyegzekwowane za rok, może dwa...

Gość już wszystko wiem
jeżeli został pozbawiony praw rodzicielskich niezależnie od wieku dziecka.

Gość DARIA_XD
powiem i ja.. Dzięki za linka. Szkoda tylko ,że wynika z niego iż jednak ciąży na mnie ten obowiązek. Trochę to chore. Mam rodziców, którym zawsze pomogę, bo mnie wychowali. Ale biologiczny ojciec jest dla mnie obcym człowiekiem. Praktycznie go nie znam, a mam go utrzymywać, pomagać mu. To nie jest w porządku.

Gość jhfbjkfkjshbfjls
>>Daria, jeśli twój biologiczny ojciec odszedł od was, został pozbawiony praw rodzicielskim i gdy praktycznie w ogóle go nie znasz, mimo teoretycznego obowiązku alimentacyjnego wobec niego, jeśli on wystąpiłby z takim wnioskiem, sąd z reguły w takich przypadkach nie przyznaje alimentów ubiegającemu się "rodzicowi". Sąd weźmie wszystko pod uwagę, a najbardziej to, że jest dla ciebie zupełnie obcym człowiekiem mimo biologicznego pokrewieństwa. W takich przypadkach jeszcze nie słyszałam, aby sąd kiedykolwiek zasądził alimenty na takiego "rodzica".

Gość jhfbjkfkjshbfjls
Dodam, że moja siostra przyrodnia miała taki problem, tyle że ze swoją matką, która ją porzuciła i ona jej nie znała. Jej matka po wielu latach nieobecności w życiu mojej siostry przyrodniej wystąpiła z wnioskiem o alimenty i sąd po rozpatrzeniu odrzucił jej wniosek, uzasadniając, że mimo pokrewieństwa, są to osoby dla siebie zupełnie obce i obowiązek alimentacyjny w tym momencie nie ma żadnego uzasadnienia.

Gość już wszystko wiem
niestety muszę was zmartwić - jest ogólna dyrektywa w MOPS-ie, żeby wyszukiwać i obarczać obowiązkiem alimentacyjnym dzieci ludzi którzy kwalifikują się do pomocy społecznej powodu nienabytych świadczeń emerytalnych (czyli takich, którzy nie pracowali). W tym kierunku szkoli się już zastępy prawników.

Gość ciepły Roman
skoro jest pozbawiony praw czyli nie jest prawnie twoim ojcem, wiec prawnie nie mozesz brac od niego alimentow. poszukaj se pracy pustaku a nie pierdzisz w stolek i od innych bierzesz.

Gość DARIA_XD
jhfbjkfkjshbfjls On nie odszedł. To mama ze mną odeszła, gdy miałam pół roku. Odeszła, abym miała normalne życie, bo ojciec z tego co wiem od rodziny pił i ją bił. Rozwód jednak był bez orzekania o winie ze względu na to, aby był szybki. Po rozwodzie nie kontaktował się ze mną, alimenty raz były, raz nie. Płacił jak chciał. Mama ułożyła sobie życie na nowo i wtedy pozbawiła go praw. Nie było z tym problemu, bo mnie nie widywał i migał się od alimentów. Dzięki temu,że go pozbawiła zmieniła mi nazwisko na nazwisko mego taty(tego, który faktycznie mnie wychowuje). I dobrze, bo potem uniknęłam w szkole pytań, czemu mój brat, czy siostra inaczej się nazywają. Tak przynajmniej nikt nie wie,że mój tata nie jest moim biologicznym ojcem.

Gość już wszystko wiem
Roman nie pij od rana!

Gość ciepły Roman
on na ciebie musial placic i co bylo wporzadku?? teraz ty plac na niego.

Gość DARIA_XD
,,ciepły Roman skoro jest pozbawiony praw czyli nie jest prawnie twoim ojcem, wiec prawnie nie mozesz brac od niego alimentow. poszukaj se pracy pustaku a nie pierdzisz w stolek i od innych bierzesz." Nie jestem pustakiem i nie mogę pracować, bo jestem nieletnia. W stołek nie pierdzę, bo się uczę. Nawet gdybym chciała zrezygnować z nauki na rzecz pracy to nie mogę. Ciąży jeszcze na mnie obowiązek nauki.

Gość DARIA_XD
ciepły Roman on na ciebie musial placic i co bylo wporzadku?? teraz ty plac na niego. I co z tego, że musiał? Skoro i tak tego nie robił?

Gość ciepły Roman
jak nie robil jak sama napisalas placic 60-100 zl. i co klamco???

Gość DARIA_XD
,,skoro jest pozbawiony praw czyli nie jest prawnie twoim ojcem, wiec prawnie nie mozesz brac od niego alimentow" Gdybym nie mogła to bym nie miała wyroku o zasądzonych alimentach.

Gość ciepły Roman
Płacił przez Komornika, ale w niepełnej wysokości 60-100 zł, aby uniknąć więzienia. i co klamiesz???

Gość DARIA_XD
,,jak nie robil jak sama napisalas placic 60-100 zl. i co klamco???" od czasu do czasu, bo Komornik wymusił.Chodziło mi o to,że nigdy nie dostałam ich w całości.

Gość DARIA_XD
ciepły Roman A gdzie ja znajdę pracę? Przeczytałeś, że jestem nieletnia? Po drugie rodzice by nie dopuścili do tego, abym przerwała naukę. To oni mnie utrzymują.

Gość DARIA_XD
ciepły Roman zyjemy w panstwie prawa Tak żyjemy. Tylko dlaczego ten, który nie ma wobec mnie żadnych praw i obowiązków kocha mnie, utrzymuje, dba o moją przyszłość?

Gość ciepły Roman
jak skonczysz 18 to szkola cie nie usprawiedliwia, mozesz uczyc sie zaocznie a w tygodniu bedziesz pracowala, a przed ukocznien 18 mozesz pracowac dorywczo, np roznosic ulotki :)

Gość DARIA_XD
ciepły Roman jak skonczysz 18 to szkola cie nie usprawiedliwia, mozesz uczyc sie zaocznie a w tygodniu bedziesz pracowala, a przed ukocznien 18 mozesz pracowac dorywczo, np roznosic ulotki Ale wytłumacz mi w jakim celu mam to robić? Po drugie moi rodzice mi nie pozwolą na pracę.

Gość już wszystko wiem
przecież Daria nie wybrała go sobie na tatusia i na świat się nie prosiła

Gość DARIA_XD
Romanie, wybacz, ale ja nie widzę związku pomiędzy tym, czy mam zawalić naukę, a tym czy muszę utrzymywać alkoholika.

Gość DARIA_XD
,,ciepły Roman jestes taka tepa czy tylko udajesz? alimenty to alimenty, on na ciebie placil to teraz ty tez musisz. nie dociera to do ciebie? sadu to nie obchodzi ze ci sie nie chce. idziesz do pracy i pracujesz." Ty jesteś tępy. Nie rozumiesz,że dzieci w Polsce nie mogą pracować? Ciąży na mnie jeszcze obowiązek nauki. Prawny obowiązek- muszę chodzić do szkoły czy chcę, czy też nie.

Gość już wszystko wiem
Daria nic się nie martw, sąd nie będzie kazał ci płacić w takiej sytuacji

Gość ecdfedcfef
ciepły Roman wez Ty sie pierdolnij w ten pousty kaczan to ze jest pozbawiony praw nie znaczy ze nie musi placic alimentow. nie znasz sie wiec tepaku nie wypowiadaj