Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gwiezdna Wojna

dobra dziołszki, która wie jak ugotować zupę gulaszową?

Polecane posty

chodzi mi o zupę na wołowinie, taką z ziemniakami proszę jeśli macie sprawdzony przepis, podajcie mi (jest niby wiele w necie, ale który wybrać nie mam pojęcia)

Gość noł log today
Tu też Ci podadzą wiele przepisów :P Ja mogę Ci jedynie doradzić jak chcesz - daj dużo ziela i dużo liścia laurowego. Przed końcem wyciągnij ale na czas gotowania od pierwszych chwil musisz dać 3x tyle co do normalnych zup. Jak lubisz to pasuje też dodać ze 2-3 suszone grzybki ;) Gulaszowa to lubi. Wykańczasz mąką i śmietaną - to też gulaszowa lubi. A reszta składu to już wydaje mi się, że jak kto lubi ( osobiście robię na minimum 3 rodzajach mięsa)

no ale wiesz... podsmażyć najpierw cebulkę, potem dodać paprykę i następnie mięso, podlać bulionem? czy najpierw mięso itd?

Pravik właśnie sobie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego jesteś wciąż prawiczkiem i nikt Cię nie chce, a Twoje życie jest do doopy

ja do swojej daje dużo świeżej papryki, 100 razy lepsza niż konserwowa, bo wiem, że niektórzy dają nie daję mąki tylko śmietanę a ogólnie to wszystko smażę w woku (mięsko, paprykę, cebulkę, pieczarki), podduszam zalewam wodą - robi ale ala sos, daje przyprawy, rozcieńczam wodą , dodaje koncentrat, oczywiście włoszczyznę też, gotuję aż będzie miękkie, ziemniaki osobno gotuję, przyprawy to kwestia gustu, ja daję dużo ziół zabielam śmietaną i jest aaa ii czosnek zapomniałabym

Gość mamamijjjjja
ja najpierw podsmazam mieso, jak sie cale obsmazy dodaje cebule, papryke i troche smaze razem plus przyprawy; nastepnie dolewam gotowanej wody i dusze/gotuje; na pol godz przed koncem dodaje ziemniaki dopiero; aha nie zaciagam smietana i maka, sama robi mi sie gesta; czasu smazenia, gotowania nie potrafie podac, robie to na oko :) ale zupke gotuje 2-3 godz razem ze smazeniem

Gość noł log today
Ja gotuje bulion z mięsa, grzybków, ziela i liści. Oprócz wołowiny daje drób ( jak przy rosole ale w odwrotnych proporcjach ;) ) Później przelewam przez sito, mięso na bok, dodatki wyrzucam ( jak lubisz grzybki można odłożyći drobno pokroić dodać na koniec, ja lubie tylko aromat a nie je jeść wiec wyrzucam) . Na bulionie gotuje warzywa. Cebulki nie podsmażam bo lubię czuć jej kawałki ( kroje w kostkę), warzywa miękkie typu papryka dodaje się przed tuż przed zieleniną. Przed końcem dodaje też pokrojone/porwane mięso w zależności jak chce ( czasem bulion gotuje na skrzydełkach z tym, że one idą później na chwile do podsmażenia i są obiadem dla dzieciaków bo te zupy nie chcą ;) a czasem i to mięso dodaje do zupy) . Jak wszystko gotowe wykańczam zasmażką z mąki, a po wyłączeniu gazu śmietaną wcześniej w kubeczku wymieszaną z chochelką zupy żeby się nie zważyła

no cebulkę podsmażasz do garnka paprykę podsmażasz odkłądasz na później podsmażasz mięso obtoczone przyprawami z dużą ilością papryki (ostrą jak chcesz mieć pikantną) zalewasz ZIMNĄ wodą (nie bulionem) dodajesz liście laurowe i ziele, po jakimś czasie dopiero jak będzie klarowna dodajesz kostkę wołową gotujesz całość godzinkę 1,5 w zależności od rodzaju mięsa pod koniec wrzucasz marchewkę pietruszkę seler i ziemniaki a 15 min przed końcem paprykę wcześniej usmażoną podbijasz mąką jak jest za rzadka i śmietaną do smaku smacznego

Gość powiem i ja....
u mnie wygląda to tak : mięso pokrojone w kostkę podsmażam na odrobinie oleju....następnie podlewam wodą i gotuję na wolnym ogniu w między czasie kroję w kostkę warzywa + ziemniaki + papryka czerwona ( ja daję surową ).....dodaje też żółtą fasolkę szparagową ...jak mięso jest takie na wpół miękkie dodaje warzywa dolewam wody i przyprawy.....liść laurowy.....ziele angielskie....pieprz czarny jak wszystko jest miękkie doprawiam do smaku i zaciągam lekko śmietaną .....czasem żeby zupa była jeszcze bardziej treściwa podsmażam na patelni dobrą gatunkowo kiełbasę pokrojoną w talarki i dodaje do zupy oczywiście bez tego tłuszczu

Gość przepisss najlepszy
A ja mam najlepszy sposob na taa zupe,przepisu mojego taty,z ty,ze jest troche ciezka. Lista zkupow: Smietaa gesta min.22 procent Kostka masla Przecier pomidorowy Papryka czerwona,zolta Pieczarki cebula Mieo wolowe lub wieprzowe (tzw.szynka) zacierka Kroimi pieczarki,cebulke w kostke,papryke w kostke Na patelnie dajemy lyzke masla a na drugim palniku mamy duzy garnek z oda i kostka roSolowa Na patelnie z maslem rZucamy mieso,nastepnie cebule i pieczarki Nastepnie papryke Duzimy smazymy i dodajemy smietane oraz lyzke przecieru ze szczypta cukru, Tajemnica prawdziwego gulaszu jest bowiem smazona papryka Ta miksture dodajemy do bulionu w garnku I sukcesywnie az do konca miesa,papryki itd powtarzamy ten zabieg U mnie jest to np. Piec patelni Potem gotujemy ,doprawiamy vegeta,pieprz duzooo,itd Pod koniec gotowania dodajemy zacierke Zupa robi furore wsrod znajomych i rodiny Polecm,le ne za czesto bo kaloryczna i ciezka