Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gwiezdna Wojna

dobra dziołszki, która wie jak ugotować zupę gulaszową?

Polecane posty

chodzi mi o zupę na wołowinie, taką z ziemniakami proszę jeśli macie sprawdzony przepis, podajcie mi (jest niby wiele w necie, ale który wybrać nie mam pojęcia)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość noł log today
Tu też Ci podadzą wiele przepisów :P Ja mogę Ci jedynie doradzić jak chcesz - daj dużo ziela i dużo liścia laurowego. Przed końcem wyciągnij ale na czas gotowania od pierwszych chwil musisz dać 3x tyle co do normalnych zup. Jak lubisz to pasuje też dodać ze 2-3 suszone grzybki ;) Gulaszowa to lubi. Wykańczasz mąką i śmietaną - to też gulaszowa lubi. A reszta składu to już wydaje mi się, że jak kto lubi ( osobiście robię na minimum 3 rodzajach mięsa)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no ale wiesz... podsmażyć najpierw cebulkę, potem dodać paprykę i następnie mięso, podlać bulionem? czy najpierw mięso itd?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pravik właśnie sobie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego jesteś wciąż prawiczkiem i nikt Cię nie chce, a Twoje życie jest do doopy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja do swojej daje dużo świeżej papryki, 100 razy lepsza niż konserwowa, bo wiem, że niektórzy dają nie daję mąki tylko śmietanę a ogólnie to wszystko smażę w woku (mięsko, paprykę, cebulkę, pieczarki), podduszam zalewam wodą - robi ale ala sos, daje przyprawy, rozcieńczam wodą , dodaje koncentrat, oczywiście włoszczyznę też, gotuję aż będzie miękkie, ziemniaki osobno gotuję, przyprawy to kwestia gustu, ja daję dużo ziół zabielam śmietaną i jest aaa ii czosnek zapomniałabym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mamamijjjjja
ja najpierw podsmazam mieso, jak sie cale obsmazy dodaje cebule, papryke i troche smaze razem plus przyprawy; nastepnie dolewam gotowanej wody i dusze/gotuje; na pol godz przed koncem dodaje ziemniaki dopiero; aha nie zaciagam smietana i maka, sama robi mi sie gesta; czasu smazenia, gotowania nie potrafie podac, robie to na oko :) ale zupke gotuje 2-3 godz razem ze smazeniem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość noł log today
Ja gotuje bulion z mięsa, grzybków, ziela i liści. Oprócz wołowiny daje drób ( jak przy rosole ale w odwrotnych proporcjach ;) ) Później przelewam przez sito, mięso na bok, dodatki wyrzucam ( jak lubisz grzybki można odłożyći drobno pokroić dodać na koniec, ja lubie tylko aromat a nie je jeść wiec wyrzucam) . Na bulionie gotuje warzywa. Cebulki nie podsmażam bo lubię czuć jej kawałki ( kroje w kostkę), warzywa miękkie typu papryka dodaje się przed tuż przed zieleniną. Przed końcem dodaje też pokrojone/porwane mięso w zależności jak chce ( czasem bulion gotuje na skrzydełkach z tym, że one idą później na chwile do podsmażenia i są obiadem dla dzieciaków bo te zupy nie chcą ;) a czasem i to mięso dodaje do zupy) . Jak wszystko gotowe wykańczam zasmażką z mąki, a po wyłączeniu gazu śmietaną wcześniej w kubeczku wymieszaną z chochelką zupy żeby się nie zważyła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no cebulkę podsmażasz do garnka paprykę podsmażasz odkłądasz na później podsmażasz mięso obtoczone przyprawami z dużą ilością papryki (ostrą jak chcesz mieć pikantną) zalewasz ZIMNĄ wodą (nie bulionem) dodajesz liście laurowe i ziele, po jakimś czasie dopiero jak będzie klarowna dodajesz kostkę wołową gotujesz całość godzinkę 1,5 w zależności od rodzaju mięsa pod koniec wrzucasz marchewkę pietruszkę seler i ziemniaki a 15 min przed końcem paprykę wcześniej usmażoną podbijasz mąką jak jest za rzadka i śmietaną do smaku smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiem i ja....
u mnie wygląda to tak : mięso pokrojone w kostkę podsmażam na odrobinie oleju....następnie podlewam wodą i gotuję na wolnym ogniu w między czasie kroję w kostkę warzywa + ziemniaki + papryka czerwona ( ja daję surową ).....dodaje też żółtą fasolkę szparagową ...jak mięso jest takie na wpół miękkie dodaje warzywa dolewam wody i przyprawy.....liść laurowy.....ziele angielskie....pieprz czarny jak wszystko jest miękkie doprawiam do smaku i zaciągam lekko śmietaną .....czasem żeby zupa była jeszcze bardziej treściwa podsmażam na patelni dobrą gatunkowo kiełbasę pokrojoną w talarki i dodaje do zupy oczywiście bez tego tłuszczu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przepisss najlepszy
A ja mam najlepszy sposob na taa zupe,przepisu mojego taty,z ty,ze jest troche ciezka. Lista zkupow: Smietaa gesta min.22 procent Kostka masla Przecier pomidorowy Papryka czerwona,zolta Pieczarki cebula Mieo wolowe lub wieprzowe (tzw.szynka) zacierka Kroimi pieczarki,cebulke w kostke,papryke w kostke Na patelnie dajemy lyzke masla a na drugim palniku mamy duzy garnek z oda i kostka roSolowa Na patelnie z maslem rZucamy mieso,nastepnie cebule i pieczarki Nastepnie papryke Duzimy smazymy i dodajemy smietane oraz lyzke przecieru ze szczypta cukru, Tajemnica prawdziwego gulaszu jest bowiem smazona papryka Ta miksture dodajemy do bulionu w garnku I sukcesywnie az do konca miesa,papryki itd powtarzamy ten zabieg U mnie jest to np. Piec patelni Potem gotujemy ,doprawiamy vegeta,pieprz duzooo,itd Pod koniec gotowania dodajemy zacierke Zupa robi furore wsrod znajomych i rodiny Polecm,le ne za czesto bo kaloryczna i ciezka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×