Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kanashimi

Studia - jestem w kropce.

Polecane posty

Gość Kanashimi

Witam wszystkich. Nigdy nie przyszłoby mi do głowy, że kiedykolwiek zapytam na tym forum o coś takiego, a jednak - stało się. To, jak potoczyło się moje życie do tej pory też nie powinno mieć miejsca. Jestem 22-letnią osobą, która ma za sobą już dwa (nieukończone) kierunki studiów. Wyniki matury pozostawały wiele do życzenia, jednak pocieszeniem było dla mnie to, iż inni "mają gorzej". Język polski - 79%, podstawa. Angielski - 100%, podstawa. Jako dodatkowe przedmioty - biologia (ok. 64%), podstawa, oraz chemia (32%) rozszerzona. Po uzyskaniu matury, z zamiłowania do przedmiotów ścisłych na pierwszy ogień poszedł kierunek "Inżynieria Chemiczna i Procesowa" na Politechnice Śląskiej. Było ciężko, jako że samo miasto, w którym mieściła się ta uczelnia (Gliwice) była oddalona od mojego domu o ponad 300 km. Udało się znaleźć zakwaterowanie, za 900zł miesięcznie, niewielka kawalerka w centrum. Uczelnia bardzo blisko, bo jakieś 100 metrów dalej. I co z tego? Wstyd się przyznać, ale nie udało mi się zaliczyć nawet jednego semestru. Matematyka inżynieryjna wzięła górę, zero współpracy z wykładowcami (jestem bardzo nieśmiałą osobą i biorę sobie do serca wszystko, co się do mnie mówi, więc także bardzo łatwo jest mnie obrazić, zranić lub zniechęcić). Pierwszy rok studiów zmarnowany, w błoto poszły grube pieniądze, co jest dla mnie o tyle bardziej bolesne, ponieważ jestem z rodziny zastępczej i utrzymuje się głównie ze stypendium socjalnego. Fizycznie nie posiadam żadnych dochodów, więc uzyskanie go nie jest problemem. Mimo wszysko, dopadła mnie depresja, samotność. Jednak decyzja o powrocie do domu ostatecznie zapadła. Minął okres wakacyjny, czas rozpocząć studia na nowo, z nowymi siłami. Dobry duch mnie nie opuszczał. Kolejny kierunek - Biotechnologia. Miało być prościej. Było o wiele trudniej. Udało mi się dotrwać do drugiego roku, a nawet do końca trzeciego semestru, choć na warunku. Drugi rok studiów. I tutaj znów porażka. Trudność przedmiotów, strach przed pewnym wykładowcą wzięły górę. Ponad dwa tysiące wydane na korepetycje przepadły. Egzamin komisyjny nie miał nawet miejsca - z powodu mojej własnej rezygnacji, ucieczki przed nieuniknionym. I tak oto jestem. Zaczyna się okres wakacyjny. W sumie trzy lata nauki poszły w las. Zastanawiam się nad kolejnym kierunkiem... czymś, z czym sobie poradzę. Brakuje mi już wiary w to, że cokolwiek ukończę. Jestem na krawędzi załamania nerwowego... proszę was. Błagam, polećcie mi jakiś łatwy kierunek, z którym sobie poradzę. Muszę pracować, bo jestem samotną osobą bez rodziny. Bardzo zależy mi na wyższym wykształceniu. Bezwierne wklepywanie w Google wyrażenia "Łatwy kierunek studiów" tylko uświadamiają mi, jak nisko można upaść. A miało być tak pięknie... Nie wiem już nawet, co pisać i czy pisanie tego to w ogóle dobry pomysł. Ale i tak nie mam już nic do stracenia... Proszę.

Gość krisio
2 tysiaki na korki, posralo cie :O

Gość ghfjhjh
masz/mialas chlopaka?

Gość GHAH paź szatana 666
większość miejsc pracy już obstawiona! KARTY ROZDANE! WSZYSTKO USTAWIONE JAK MECZ! DO WARSZAWY TRZEBA JECHAĆ! ZA STANCJĘ TAM WIĘCEJ ZAPŁACISZ, NIŻ ZAROBISZ! ZUS SIĘ PRZYYEBIE DO NAJBIEDNIEJSZEGO I POLICJA! POLSKI SYSTEM TO WYDOIĆ BIEDAKA DO CNA! POLAND IS DEAD!

mam podobnie tyle ze mam 23 lata tez 2 razy rezygnowalam ze studiow bo to nie bylo to najpierw turystyka i rekreacja totalna pomylka mimo ze bylam w 100000% do teg nastawiona, przekonana. pozniej dziennikarstwo (moje zamilowania to czytanie, pisanie, opowiadanie, wystepy publiczne itp), tez lipa teraz jest czerwiec a ja sie przymierzam do kolejnego kierunku nie ma rzeczy niemozliwych i mozesz probowac tyle razy ile masz sil! pomysl gdzie bys chiala pracowac, w czym sie odnajdujesz, co sprawia ci przyjemnosc?

Gość GHAH paź szatana 666
Inteligentniejsza ode mnie jesteś to życie przed Tobą! Przynajmniej na studia walisz! Ja studiów nie tykałem! Nie usiedzę już nigdzie!

studia to strata czasu i po co idziesz na polibude skoro nie umiesz maty? moze jakis ekonomicny kierunek, może języki ?

Gość jorjoej
na niektórych ekonomicznych specjalnościach też jest dużo maty, staty, ekonometrii itp itd,

Gość studia to strata czasu
naprawdę , lepiej pomysl o własnym interesie niz uczyc sie i uczyc a skonczyc jako sprzedawczyni w kiosku ruchu albo na stacji benzynowej... tak tak... tak dziś pracują moi znajomi którzy są po dziennych studiach...

Gość sasadd
nie kazdy musi miec wyksztalcenie wyzsze ty widocznie sie nie nadajesz znajdz sobie cos prostego co chcialabys robic w zyciu i to rob nie zarobisz dobrze bedac kiepska w jakims trudnym fachu bezrobocie jest wysokie wsrod osob po studiach a nie ma komu byc kucharzem,nianka itp

Gość sasadd
a g n i e s z k a _ wybralas chyba najbardziej chujowe kierunki ktore dla 80 proc koncza sie bezrobociem lub praca na stanowiskach do ktorych studiow nie potrzeba,gratuluje:)

wiem o tym, dlatego w miare sie szybko sie obudzilam i nastapilo ciecie, rezygnacja, biadolenie i lament rodzicow ze kasa wydana bo to zaoczne bo inaczej sie nie utrzymam ale wazniejsze jest cale zycie a nie wydaje 2 tysiace!

Gość onjumperman
aga spoko jesteś jeszcze mloda do 27 roku życia możesz sobie postudiować - nawet na dziennych pełno osób w tym wieku kończy studia ( a to dziekanka, a to zmiana kierunku itp) Teraz wlaśnie masz na to czas

Gość zabawna jestes agnieszka
piszesz, że wazniejsze całe życie, a gdybyś skończyła jeden z tych kierunków które zaczęłaś, zawaliłoby Ci się życie?:D tak masz czas w plecy, a studia skonczone to jakiś plus jest :P

no nie wiem czy plus gdybym skonczyla tur i rekreacje, to naprawde madre, w 3lata wydam 12tys zl, nie licze kasy na wyjazdy w teren a ja zrezygonowalam w marcu, po zdanej sesji, wiec w plecy 2tysiaki pozniej zrezygnowalam w lutym, wiec tez 2 tysiaki co byloby mi po papierze? faktycznie moge wtedy dupsko sobie tylko podetrzec ciagle ciagnie mnie do pedagogiki, do dzieci, do przedszkola ale przewidywania nie sa pozytywne i nie wiem czy to bylby dobry ruch opcja jest tez zarzadzanie zasobami ludzkimi.

Gość sasadd
agnieszka oba kierunki ktore teraz rozwazasz sa fabrykami bezrobotnych:D kazdy by chcial zarzadzac ludzmi..a robic nie ma komu pedagogike tez konczy rocznie 100 tysiecy dziewczyn ktore nie maja zadnego talentu,wie,bo corki mojej sprzataczki skonczyly (zaocznie,w jakze)i teraz pracy szukaja od roku

ok to w takim razie pokaz mi kierunek ktory nie produkuje bezrobotnych, ktory zapewni ci 100% posade nie mowimy oczywiscie o medycynie ani innych pokrewnych nie jestem az tak uzdolniona zeby sie nawet na to porywac, to raz, a dwa, jesli nawet jakims cudem lepiej bym mature zdala, to i tak mnie nie stac na dzienne wiec tylko zaoczne biore pod uwage

Gość jola jolanta malaaa
a co myslisz o techniku farmacji ? dobrze sie zarabia w tym zawodzie i szkola nie jest bardzo ciezka

Gość jola jolanta malaaa
studium 2letnie ;)

Gość sasadd
a to trzeba meic talent do trudnych studiow?trzeba zapierdalac i tyle .no ale bierz se politologie i potem placz ze pracy nie masz informatyka pielegniarstwo farmacja wiekszosc na polibudach

ale czemu od razu tak piorunami strzelasz? poza tym zwroc uwage ze nie kazdy sie ebdzie realizowal w tych zawodach ktore wymieniles, nie kazdy ma predyspozycje a o tym chyba niektorzy zapominaja przy wyborze kierunku!

Gość jola jolanta malaaa
jakie predyspozycje kochana , "predyspozycje" to slowo dla dzieci ktore mysla ze swiat stoi przed nimi otworem , jestesmy dorosli i wiemy ze idealisci ida na studia humanistyczne, a realisci na techniczne. nie ma czegos takiego jak predyspozycje , to tylko wymowka przed ciezka praca. a nic nie ma od tak na wszystko musisz sobie CIEZKO zapracowac. ja jestem tech farmacji ide w tym roku na polibude.

Gość sasadd
i co z tego,ze masz predyspozycje do czegos jak i tak nie ebdziesz pracowac w zawodzie? swoje latka mam,wiem,ze wiekszosci rzeczy da sie nauczyc,ale wybierz cos zyciowego!!!! do czego masz talent strzelam piorunami bo widze ze jestes w kolejce do zmarnowanego zycia:]

dlatego zrezygnowalam z tamtego badziewia i od pazdziernika znowu ruszam nie chce popelnic kolejnego bledu, mam 23 lata juz powoli czuje ze zycie przegrywam ;) nie mam faceta, nie mam szkoly, nie mam nic :P

Gość sasadd
idz na techniczne nie diz na prawo,za duzo absolwentow sie produkuje

Gość jola jolanta malaaa
i co masz zamiar wybrac ? masz juz jakis k o n k r e t n y kierunek na mysli ?

Gość jola jolanta malaaa
a jesli politechnika to jaki kierunek rozwazasz ? dyplomem z uniwerku mozesz smialo zastapic papier toaletowy