Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

miranda kasandra

Dlaczego wyprawiacie chrzest i komunie dzieciom, skoro nie wierzycie?

Polecane posty

Gość danp
Wszyscy chrzczą = ochrzczony = katolik , później sie pierdoli że polska to katolicki kraj - papierkowi katolicy :D Dzieci idą do komunii - no bo wszyscy idą - i na tym się kończy przygoda z kościołem w 75% .

Gość zainteresowana_
d.z.iunia, i inne dziewczyny, naprawdę nigdy nie czytałyście tak dla zabawy forów internetowych poświęconych walce z onanizmem czy zachwalających npr ? To co tam ludzie wypisują świadczy o mega zaburzeniach i te mega zaburzenia są wywoływane przez dogmaty KRK. Ludzie chcieli by inaczej, miotają się strasznie ale żyją też w poczuciu ogromnego grzechu i trzymają się tych bzdurnych dogmatów. Faceci wiążą sobie ręce przed pójściem spać żeby się nie masturbować, śnią o masturbacji i zastanawiają się czy masturbacja bez wytrysku jest złamaniem czystości czy też nie :D Kobiety stosujące npr zastanawiają się która pieszczota z mężem jest dozwolona przez kościół a która nie. Piszą że ich małżeństwa się rozpadają przez długie okresy wstrzemięźliwości. Zresztą nie trzeba szukać aż w internecie ja w realu znam osobiście takie przypadki. Katolicyzm jest bardzo szkodliwą religią jeśli bierze się go na serio.

Gość zainteresowana_
Wściekła mrówo: "dzięki tym misjom afrykańskie dzieci mogą chodzić do szkoły, mają opieke lekarską, kościół walczy też o dostęp do wody. O tym słyszałaś ? I nie zgodze się że chrześcijaństwo dominuje, jest całe mnóstwo muzułmaninów i wierzeń rodzimych" Ty wczoraj nawet nie wiedziałaś że chrześcijaństwo występuje w Afryce :D :D :D Więc z czym Ty tu chcesz się zgadzać bądź nie zgadzać jak nie masz na ten temat elementarnej wiedzy :D ? Jest pół na pół chrześcijan i muzułmanów, a Islam to jeszcze bardziej szkodliwa religia od chrześcijaństwa. Trudno się licytować kto im zrobił większe kuku. Afryce pomagają nie tylko misjonarze, cały świat jest zaangażowany w tą pomoc. A hierarhowie kościoła katolickiego z naszym papą na czele ? Zakazują używania prezerwatyw nawet w Afryce , doprowadając tym do rozprzestrzeniania się aids. To jest humanitarne ? Eksterminacja prostych, niewykształconych ludzi bzdurnymi dogmatami ? Całe szczęście że KRK nie ma monopolu na pomoc tym biednym ludziom. "To może dobrobyt zależy od modelu, rządzenia a nie od wyznania ?" Dobrobyt zależy od wielu czynników ale przede wszystkim od członków danego społeczeństwa. Jeśli w jakimś kraju panuje atmosfera przyjaźni, pomocy, poszanowania dla inności to dobrze się tam żyje. Taka atmosfera rzecz jasna nie może panować w państwach totalitarnych, ograniczających swobody swoich obywateli. Nie istnieje też w Polsce gdzie ludzie podejrzliwie spoglądają na kogoś komu więcej się chce, czy nawet kogoś inaczej ubranego, umalowanego. Gdzie pracodawca chce wydymać pracownika a pracownik pracodawce. W protestantyzmie praca jest bardzo ważną wartością, i to widać po kondycji finansowej państw protestanckich. Tam nie jest wstydem zarabiać i bogacić się. Bogactwo podoba się Bogu. W Katolicyzmie tego nie ma. Nie żebym była protestantką ale ta religia ze swoimi wartościami wydaje mi się zdrowsza. "Żadnego poczucia winy i wypaczenia nie mam.Za to Mam świadomość że Bóg jest miłosierny. Wypaczenia prędzej powodują rodzice niż wiara unikając tematu seksualności i wpychając je do sfery tabu." To że Ty nie masz to jeszcze nic nie znaczy, dlaczego patrzysz na świat tak egocentrycznie ? Zaburzenia seksualne może również wywołać gadanie małym i większym dzieciom przez księży że seks jest grzeszny i brudny gdy jest przedmałżeński i stosuje się w nim antykoncepcje. Zresztą retoryka brudu, grzechu, nadgryzionego jabłka w kontekście seksu jest w tym kościele bardzo powszechna. "Jak zawsze gdy rodzic gada głupoty.Co przekażemy dzieciom i w jaki sposób to już jest nasza działka. (...)" Ale dzieci nie podlegają tylko naszym wpływom, wpływ otoczenia, nauczycieli, rówieśników też jest bardzo ważny. Nie słyszałaś nigdy historii mam których dzieci wracały z płaczem z przedszkolnej katechezy bo nasłuchały się całkiem niewinnych opowieści o piekle lub ukrzyżowaniu Jezusa ?

Gość prawdziwy-problem
polega na tym, że Stary Testament kłóci się z Nowym. W Starym Bóg jest karzący a w Nowym - miłosierny. I stąd pełno absurdów.

Gość zainteresowana_
No tak, może powodem jest to że obie książki powstawały przez wieki i nieustannie podlegały przekształceniom. Dlatego są takie niespójne. Dodatkowo co nowy papież obejmował stanowisko to zwoływał sobór i przyklepywał nowe dogmaty.

Gość d.z.iunia
Zainteresowana Co do masturbacji, to KK ją potępia, ale to nie oznacza, że katolik jeśli ma ochotę nie może się masturbować. Nie słyszałam, żeby ktoś przez to rozgrzeszenia nie dostał. A poza tym współczuję "facetom", o których piszesz, że muszą sobie wiązać ręce. Czy oni nie uprawiają seksu? Myślałam, że to jest głównie kłopot nastolatków. Co do npr. Ja nigdy pigułek nie brałam, bo nie lubię pakować w siebie chemii. Wiem, kiedy mam dni plodne a kiedy nie i dzięki temu w dni niepłodne mogę się kochać bez prezerwatywy. Co to ma niby zaburzać w życiu seksualnym? A pigułki, po których m.in. spada libido, to niby nie zaburzają? Po których się tyje, robią się żylaki i przetłuszczają włosy? Wymienian tylko niektóre efekty, o których opowiadały mi koleżanki.

Gość dla świętego spokoju
dlatego, ze jak dorośnie i spotka gorliwą katoliczkę to już będzie miał spełnione wszystkie obrzędy kościelne

"Ty wczoraj nawet nie wiedziałaś że chrześcijaństwo występuje w Afryce Więc z czym Ty tu chcesz się zgadzać bądź nie zgadzać jak nie masz na ten temat elementarnej wiedzy ? " Może napisałam troche nie spójnie, ale wybacz złotko że mi się nie chciało krajów po kolei wymieniać. Za to nazwanie afryki chrześcijańską jest sporym przegięciem, może Ty nie miałaś pojęcia od muzułmanach ? ( i tak bla bla bla możemy sobie odbijać piłeczkę, ;) ) "doprowadając tym do rozprzestrzeniania się aids. To jest humanitarne ? Eksterminacja prostych, niewykształconych ludzi bzdurnymi dogmatami ? " po pierwsze, problem jest przede wszyskim namówić afrykanczyka na prezerwatywe ( tam gdzie dalej istnieje kult obrzezania kobiet, trudno wytłumaczyć lateks na penisie ) Po drugie - A humanitarne jest rzucanie parti prezerwatyw, a potem oczekiwanie za nie wielkich sum pieniędzy ? Tak samo jest z mlekiem mm w afryce. Myśąlisz że producenci robią to naprawde z dobrego serca nie oczekując zysku ? " To że Ty nie masz to jeszcze nic nie znaczy, dlaczego patrzysz na świat tak egocentrycznie ?" Każdy sądzi po sobie. ty masz ewidentnie z czymś problem. Niestety czasem trzeba poszukać winy w sobie a nie u innych lub obrządkach :) "Zaburzenia seksualne może również wywołać gadanie małym i większym dzieciom przez księży że seks jest grzeszny i brudny gdy jest przedmałżeński" Nigdy nie słyszałam czegoś takiego od księdza. Spytałam się męża - też nie słyszał :) zgadzam się że czasem jest coś naginane. Zgadzam się że nie wszyscy są święci. Zgadzam się że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu, ale na Boga, pisanie że wszelakie zło w Polsce i wszelkie problemy pochodzą od katolicyzmu wybacz, jest śmieszne i nie podparte niczym oprócz Twej nienawiści do kościoła. mówisz o ortodoksyjnych "katolach" a sama jesteś ortodoksem tylko w walce z kk. Takim sposobem nigdy nie będze mowy o tolerancji. Ja żyje jako katolik w środowisku ateistycznym, ale w takim którym jest poszanowanie czyiś wartości i świadoma dyskusja. Piszesz o bogactwie. nie, Polacy nie lubią bogactwa bo większość z nich żyje w biedzie a nie przez kościół i to jest problem . ty go lokujesz tam gdzie jest ci wygodniej. A tak poza tym znam ateistów nie stosujących antykoncepcji, sprzeciwiających się aborcji, nie masturbujących się etc. I dość sporo katolików czyniących na odwrót.Wszystko to wolna wola ( pochadząca od Boga :P )

kurka wodna, my żyjemy zdecydowanie zgodnie z NPR, jest bardzo fajnie. Nawet jakoś aż takiego wysiłku to nie wymaga, bo ja jestem leń co się zowie. I zyjemy zgodnie w nauką KK i dobrze nam z tym. Zaburzeń nie odnotowaliśmy, jako żywo. Ale widać jesteśmty wyjątkiem w skali światowej:P PS Jak ktoś chce coś zdemonizować, to choćby się stało na rzęsach i klaskało uszami, nie ma na niego siły. Moja porpozycja dla niewierzących ale zaciekle atakuących KK - odstosunkujcie się , gówno Wam do tego jak inni żyją. A opowieści o wiązaniu rączek przed snem proszę sobie między bajki włożyć. Dixi.

Gość zainterewsowana_
Co wy jesteście takie dziwne ? Nie poznałyście w liceum koncepcji Freuda i Junga ? Ja tu Ameryki nie odkrywam. To że wy osobiście nie odczułyście represji jaką kościół nakłada na seks to nie znaczy że ona nie istnieje.Są ludzie mniej i bardziej podatni na pranie mózgu. Kto mówi, że dziewictwo to czystość, i sugeruje, że seks przedmałżeński to jego opozycja ? Kto sugeruje że pary które uprawiają seks przedmałżeński tak naprawdę się nie kochają ( a na pewno nie dojrzałą miłością ) ? Że skoro stosują antykoncepcje ( nawet tylko prezerwatywy ) to to znaczy że się nie szanują i że używają siebie nawzajem jak przedmioty ? Wasz kościół. Poczytajcie sobie jakiekolwiek artykuły uczonych kościoła na ten temat. Może nigdy tego nie robiłyście i stąd to zaskoczenie.. Na razie tyle, bo w tej chwili nie mam czasu wchodzić w szczegółową dyskusję z każdą z was z osobna.

Gość d.z.iunia
Zainteresowana Freud i Jung to historia. Ich metod nikt dziś nie stosuje przy leczeniu zaburzeń seksualnych. To tak, jakbyś jako świetną terapię polecała upuszczanie krwi. Inne czasy i tyle w temacie. Co do czystości i seksu przedmałżeńskiego czy antykoncepcji - człowiek wierzący również łamie przykazania, bo ma słabą wolę, nie tylko te związane z seksem. Nie przekonuje mnie argument, że jakiekolwiek granice stawiane wiernym przez KK prowadzą do zaburzeń. Poza tym co to za religia, która ma dopuszczać wszystko i nie dawać wytycznych moralnych? Nie rozumiesz najwyraźniej idei religii, bo dla Ciebie jedyne, co religia czy jakikolwiek kościół może Ci próbować wypersfadować,to ubieranie choinki i święcenie jajek. Po drugie ateiści w kwestii seksu nie nają nic ciekawego do zaproponowania: hedonizm, orgietki, nimfomanię, aborcję na życzenie oraz tabletki hormonalne. Dla mnie nic atrakcyjnego.

Gość d.z.iunia
Zainteresowana Freud i Jung to historia. Ich metod nikt dziś nie stosuje przy leczeniu zaburzeń seksualnych. To tak, jakbyś jako świetną terapię polecała upuszczanie krwi. Inne czasy i tyle w temacie. Co do czystości i seksu przedmałżeńskiego czy antykoncepcji - człowiek wierzący również łamie przykazania, bo ma słabą wolę, nie tylko te związane z seksem. Nie przekonuje mnie argument, że jakiekolwiek granice stawiane wiernym przez KK prowadzą do zaburzeń. Poza tym co to za religia, która ma dopuszczać wszystko i nie dawać wytycznych moralnych? Nie rozumiesz najwyraźniej idei religii, bo dla Ciebie jedyne, co religia czy jakikolwiek kościół może Ci próbować wypersfadować,to ubieranie choinki i święcenie jajek. Po drugie ateiści w kwestii seksu nie nają nic ciekawego do zaproponowania: hedonizm, orgietki, nimfomanię, aborcję na życzenie oraz tabletki hormonalne. Dla mnie nic atrakcyjnego.

Gość d.z.iunia