Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość f21312

jak ludzie mogą wierzyć w Boga?

Polecane posty

Gość f21312

Czy ktoś wierzący może obejrzeć ten filmik (tylko 6 minut): http://www.youtube.com/watch?v=JwpXOCZOr_o&feature=player_embedded i odpowiedzieć mi na pytania: czy Bóg w którego wierzy opiekuje się tylko naszą Ziemią i słucha grzechów ludzi, czy tez ma pod opieką biliony biliardów tryliardów miliardów galaktyk? Wierząc w Boga, zakładasz że nie istnieje nigdzie indziej życie (w Biblii stworzenie Ziemi jest przedstawione jako cel)? Jak można być takim ignorantem by wierzyć, że tylko na Ziemi jest życie? Zanim odpowiesz - NAPRAWDĘ OBEJRZYJ FILMIK.

Bog ogarnia wszystko:). Kosmitow i inne wszechswiaty, po prostu wszystko. A filmik? Daje odczuc, jakim puchem marnym jest ludzkosc, lecz coz nim nie jest w tej skali? Ja sie w tym wszechswiecie znajduje swietnie. I moja wiara we wszechmoc Stwórcy ma się również dobrze.

Gość taka jedna juz chyba nie ateis
zalozylam tu wczoraj swoj topik..Ja sie wlasnie chyba nawracam....Ale mam tyle pytań i wątpliwosci.

Gość killimandżaro
może inaczej - jak mogą NIE WIERZYĆ? btw - przeczytanie biblii zajmuje nieco więcej niż 6 minut

Gość Fajne jest piękne
kilimandżaro - Biblie napisali tylko i wyłącznie ludzie. Są tam bzdury, które mogli napisać tylko ludzie którzy nie znali podstawowych praw biologii i fizyki. Np. że nietoperz jest ptakiem albo że Słońce "gaśnie" gdy nadchodzi wieczór.

Gość Fajne jest piękne
"Daje odczuc, jakim puchem marnym jest ludzkosc, " Bez sensu ta odpowiedź. Jeśli wierzysz w Boga chrześcijańskiego i wierzysz że Biblia to Słowo Boże, to nie możesz uważać jednocześnie, że ludzkość jest nic nie wartym puchem albo że istnieją kosmici. W Biblii to pod człowieka zostało stworzone wszystko inne, człowiek jest celem i sednem.

Gość rocznie do nas .....
nasz nowy narodowy autorytet , czyli Doda , zwana także w środowisku plebejskim jako 'elekroda' także potwierdza tezę , że Biblię napisali naćpani ...

Gość killimandżaro
Fajne jest piękne :D, :D, :D, :D a filmik podany przez autorkę zrobili kosmici?

Gość Fajne jest piękne
Nie, to animacja, dziewczyneczko.

Gość killimandżaro
żarutjesz??? :P, :P, :P mam propozycję: weź po uwagę, że to iż ty w coś nie wierzysz i czegoś nie widzisz nie oznacza że to nie istnieje

Oto chodzi w byciu Bogiem - robienie takich rzeczy które nie ogarnie żaden człowiek, dlatego to nazywa sie wiarą w Boga , a nie wiedzą w Boga!

Gość ja NBóG oni
jezeli im pozwolisz to moga

Gość ja NBóG oni
nie ogladam nic co mogłoby zachwiać moją wiarę w Boga

Gość ja NBóG oni
na placu zabaw tkwi Bóg

Gość killimandżaro
Fajne jest piękne "Daje odczuc, jakim puchem marnym jest ludzkosc, " Bez sensu ta odpowiedź. Jeśli wierzysz w Boga chrześcijańskiego i wierzysz że Biblia to Słowo Boże, to nie możesz uważać jednocześnie, że ludzkość jest nic nie wartym puchem albo że istnieją kosmici. W Biblii to pod człowieka zostało stworzone wszystko inne, człowiek jest celem i sednem. :D, :D, :D, :D to twoja interpretacja? niezła ino nieprawdziwa a jak zinterpretujesz na przykład ten fragment: J10.16 Mam także inne owce, które nie są z tej owczarni. I te muszę przyprowadzić i będą słuchać głosu mego, i nastanie jedna owczarnia, jeden pasterz3.

Gość z pewnej szkoły takiej jednej
Ja się zastanawiam jak można nie wierzyć w Boga. Biblia jest najlepiej sprzedającą się książką od coś około 50 lat. Została przetłumaczona na około 2500 tysiaca języków. Żadna inna książka nie może równać się z Biblią.

Gość Wolter
Cytat ja NBóG oni: "na placu zabaw tkwi Bóg" A nie pod sukienką księdza?

Gość Wolter
"PODOBNIE JAK STARY TESTAMENT roi się od snów i astrologicznych opowieści (Słońce zatrzymuje się, żeby Jozue mógł dokończyć masakrę w miejscu, które nigdy nie zostało zlokalizowane), tak chrześcijańska Biblia pełna też jest przepowiedni związanych z gwiazdami (najbardziej znana jest ta o gwieździe nad Betlejem) oraz przepowiedni szamanów i wróżbitów. Wiele z wypowiedzi oraz czynów Jezusa ma niewinny charakter, szczególnie zaś „błogosławieństwa", które wyrażają tak pełne fantazji myślenie życzeniowe, odwołując się do metafor pod postacią potulnych baranków i rozjemców czyniących pokój. Jednak liczne z nich są niezrozumiałe i obrazują wiarę w magię, kilka z nich to absurdy, poza tym prezentowane jest prymitywne podejście do uprawy roli (dotyczy to wszelkich wzmianek na temat orki i siewu, a także wszystkich aluzji nawiązujących do gorczycy oraz drzewa figowego), ponadto wiele z nich, patrząc bez pryzmatu metafory, ma jawnie niemoralny charakter." Christopher Hitchens, "Bóg nie jest wielki", s. 51.

Gość Gość

A tak w ogóle to ci, co poszli za Jezusem to grzesznicy. A wiecie czemu? W Starym Testamencie Bóg powiedział, że jak ktoś popełni grzech, to mają zabić drugiego, niewinnego, "owieczkę bez skazy... ofiarę całopalną złożyć Panu na Ołtarzu, bo to miła woń dla Pana". I z przyjściem Jezusa miało się to prawo zmienić,  ponieważ Jezus złożył ofiarę, by już inni nie ginęli. "JEZUS UMARŁ ZA TWOJE GRZECHY". Jesteście tą częścią Żydów, którzy grzeszą i składają, jak wtedy, ofiary zabite dla Pana, z tym, że teraz wiarę swą opieracie na ofierze za swe grzechy, bo tak wam wygodniej, zamiast nie grzeszyć, bo ktoś już za wasze grzechy "musiał" umrzeć. A swoją drogą jak można w ogóle budować swoją wiarę na zabijaniu,  skoro jedno z przykazań w Dekalogu brzmi NIE ZABIJAJ...

Gość Gość

A tak w ogóle to ci, co poszli za Jezusem to grzesznicy. A wiecie czemu? W Starym Testamencie Bóg powiedział, że jak ktoś popełni grzech, to mają zabić drugiego, niewinnego, "owieczkę bez skazy... ofiarę całopalną złożyć Panu na Ołtarzu, bo to miła woń dla Pana". I z przyjściem Jezusa miało się to prawo zmienić,  ponieważ Jezus złożył ofiarę, by już inni nie ginęli. "JEZUS UMARŁ ZA TWOJE GRZECHY". Jesteście tą częścią Żydów, którzy grzeszą i składają, jak wtedy, ofiary zabite dla Pana, z tym, że teraz wiarę swą opieracie na ofierze za swe grzechy, bo tak wam wygodniej, zamiast nie grzeszyć, bo ktoś już za wasze grzechy "musiał" umrzeć. A swoją drogą jak można w ogóle budować swoją wiarę na zabijaniu,  na ofierze, skoro jedno z przykazań w Dekalogu brzmi NIE ZABIJAJ...

Gość Young

Jak można jednoznacznie ocenić istnienie lub brak istnienia Boga?

Niech żyją agnostycy! 

Gość Gość

Chrześcijanie to jednak głupi są i ślepi. 

Gość Young
16 minut temu, Gość Gość napisał:

Chrześcijanie to jednak głupi są i ślepi. 

A Ty to jesteś alfą i omegą?

Weź nie obrażaj innych ze względu na wiarę.