Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oleccczka

Można wyjśc ze szpitala w dniu porodu?

Polecane posty

Gość poprawnie niepoprawna
Kubekwkubek-mało wiesz,więc się nie udzielaj. Za narażenie zdrowia i życia na zagrożenie jakim jest brak odpowiedniej opieki medycznej. Można tak jak pisałam urodzić w domu-tyle że to dużo kosztuje. U nas są pewne standardy jakim podlegamy w związku z tym nie wyjdziesz sobie ot tak w kilka godzin po jak w UK. Ale spróbuj-na pewno sędziego zainteresuje,że w domu dziecko miało lepszą opiekę :O

A co w tym zlego,jak nic sie nie dzieje lekarz bada oboje i po 6 h do domu ,pozniej wizyty domowe i tak jest od lat...krew mala miala pobierana w domku juz na drugi dzien...

Gość poprawnie niepoprawna
Majóweczka UK to nie Polska. U nas wizyty domowe i pobranie badań w domu jest ODPŁATNE. Ja nie mówię,że jest złe jako takie wyjście,ale u nas to inaczej funkcjonuje. I jeśli nie wykona się obowiązkowych badań jakie robią w 2doby po porodzie,a wychodząc kilka godzin po się ich nie wykona,to istnieje podejrzenie,że dojdzie do zaniedbań w sprawowaniu opieki rodzicielskiej. I sama wątpliwość przy obecnym ustawodawstwie wystarczy.

Gość srujka
wszystkie kobiety wyzywajace autorke od niepowaznych i samolubnych informuje ze w niemczech, gdzie rodzilam, bardzo popularny jest porod ambulatoryjny, tzn. ze jezeli po porodzie wszystko z matka i z dzieckiem jest w porzadku, to moga isc do domu moim pierwszym pytaniem po urodzienu corki bylo, kiedy moge isc do domu :) polozna mi powiedziala ze jesli mam pediatre i polozna (tutaj polozna finansuje kasa chorych i przychodzi taka codziennie przez bodajze 2 tygodnie po porodzie jesli ktos ma ochote- ja nie mialam, bo w siebie wierzylam;) ) to moge wyjsc chocby zaraz, bo wszystkie badania moze zrobic pediatra, a krew z piety do badan polozna wiec jesli w polsce ktos ma kase (skoro jest to ODPLATNE) to wszystko jest mozliwe i nie wyzywajce autorki od debilek, znajac warunki w polskich szpitalach nie jest to taki DEBILNY pomysl pozdrawiam

Gość urodzilam sn 1 dziecko
i w domu bylam 20h po porodzie a to tylko dlatego, ze musialam czekac do 14 dnia nasteonego ( urodzilam o 18 w niedziele) na pediatre. Mysle, ze jesli to bylby zwykly dzien to pozwoliliby mi jechac zaraz do domu :P nie rodzilam w Polsce.

Gość srujka
Slyszalam tez ze w Polsce lozyska nie oddacza, kiedys dawno temu przyczytalam to na kafe, nie wiem czy to prawda, czy nie, ze trzeba im za to kase zaplacic. Tutaj, w DE, nikt nie robi problemu (info na marginesie-nie bralam swojego lozyska, bo nie widzialam tez ku temu powodu, ale mozliwosc istnieje)

Gość hrur6u
a po co to lozysko? Co bys z nim zrobila?

Gość srujka
niektorzy smaza i jedza (fuj!) ale to indywidualna sprawa, slyszalam tez o tym, ze zakopuja je w ogrodzie i sadza drzewko w tym miejscu, co wydaje mi sie niezlym pomyslem, jak urodze chlopca to sie zastanowie;) ja po prostu nie lubie przymusu, nakazow itd., wiec sam fakt ze czegos nie moge wziac, co do mnie nalezy, mnie denerwuje ;)

Gość hrur6u
sorry, ze odbiegam od tematu-ale wlasnie zaczelam czytac o tym, co sie robi z lozyszkiem, i jestem w szoku!!!!!!!!!!!!!!

Gość srujka
chociaz jak przeczytalam wlasnie, od niedawna zaprzestaje sie uzywania lozyska do celow kosmetycznych ze wzgledu na rozne choroby itp. i zostaja one spalone w szpitalu, wiec prawdopodobnie byloby mozna i w Pl wziac sobie na pamiatke ;) (hehehehe)

Gość hrur6u
zaciekawilo mnie to, chyba czytalam ten artykul, co ty :-) I jeszcze przeczytalam, ze zanim wykryto to choroby- kilkanascie lat temu za ogromne pieniadze mozna bylo sprzedac firmie kosmetycznej....

Gość srujka
ja weszlam z ciekawosci do cioci wikipedii ;) wiem ze kilka lat temu wsrod gwiazd i gwiazdek (w tym niemieckich, znam sytuacje z niemieckiej prasy) powstala moda na branie lozyska do domu i przyrzadzenia go sobie przez job jego mac gwiezdnego kucharza ;) moze jest gdzies w necie lista gwiazd co zezarly wlasne lozysko ;) ja wole srednio wysmazony stek wolowy :D

Gość srujka
Dodaj jeszcze cc na zadanie i mozliwosc wyboru odnosnie karmienia :) sporo mu sie w Polsce zmienic. I sporo musi sie zmienic w spoleczenstwie :) Jesli ktos ma odmienne zdanie to je szanuje, staram sie na ten temat dyskutowac, kulturalnie i bez wyzwisk. Niestety na kafe jest z tym ciezko :) Dlatego o wszystko pytam najpierw swojego pediatry:) (wczesniej ginekologa). I chyba mialam szczescie, bo trafilam na naprawe sensownych ludzi, ktorzy nigdy nie siali we mnie paniki. Ala ja sie tez w miare normalnie zachowywalam, nawet po porodzie, nie mialam tego obledu w oczach i wszystko jakos sie udawalo:) Zycze wiec Wam Drogie Matki (bo raczej wszystkie jestesmy, albo bedziemy matkami-kobiet ktore nie chca miec dzieci nie krytykuje, ich cyrk i ich malpy) rozsadnego podejscia do spraw wszelakich i wiekszego zrozumienia innego czlowieka :) Autorko, jesli zamierzasz wynajac polozna, to przedyskutuj z nia ta sprawe, na zachodzie nikt nie widzi problemu jesli kobieta chce wyjsc wczesniej do domu. Zabezpiecz sie po prostu pediatra (test sluchu- dobry pediatra moze go wykonac swoim gabinecie) i polozna i spij spokojnie :) Pozdrawiam

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
Wyjscie ze szpitala zaraz po porodzie jest może i dobre, ale nie w polsce. Tutaj położna nie bedzie cię nawiedzać przez x dni tylko przyjdzie raz czy dwa razy i do widzenia. A skąd będziesz wiedziała czy akurat dziecko nie ma żółtaczki i nie wymaga naświetlania. Bedziesz ciągać go następnego dnia ( czy za dwa dni) do pediatry? Autorko a pomyślałaś gdzie wykonasz badania przesiewowe? I nie chodzi o badanie słuchu. A nawet to badanie? Kazdy moze je wykonać, ale musi mieć dobry sprzet który jest drogi i niewiele (o ile w ogóle) przychodni ma takowy. Boisz się podejścia personelu szpitala? To wybierz taki który ma na prawdę dobre opinie. To nie jest miesiąc tylko raptem 2 dni.

Gość hmm hmm hmm
autorko tu jest Polska. a nie jakis inny kraj. tu sa takie zasady ze po porodzie trzeba polezec troche w tym szpitalu i tyle. przeciez krzywdy ci tam nie zrobia. sa badania. szczepi sie dziecko. ogladaja Ci krocze itp. ja lezalam 4 dni. ostatniego dnia zdjeli mi szwy. jakbys pojechala do domu kto by ci je zdja(jesli bys je miala) polozna? raczej nie. tam dadza Ci jesc. umyja dziecko. kobieta po porodzie naprawde jest lekko oszolomiona. a tam masz swiadomosc ze ktos czuwa nad Toba.

Gość ja wyszłam po 12 godzinach
po urodzeniu, razem z dzieckiem i wcale nie na własne żądanie, tylko lekarz ocenił że wszystko jest w porządku i ze mną i z dzieckiem to możemy wyjść do domu. Rodziłam w Polsce.

Gość ja wyszłam po 12 godzinach
poród był siłami natury bez żadnych powikłań :)

Gość czekolada_mleczna
można wyjść, a szpital powinien wydać dziecko. jeżeli nie wypisze dziecka na żądanie rodziców musi odnotować to w dokumentacji medycznej i skierować sprawę do sądu rodzinnego. przedstawicielem ustawowym jest rodzic i rodzic decyduje o dziecku - jeśli szpital chce działać przeciwko woli rodzica to musi uzyskać zgodę sądu. - tak mówi prawo.

Moja koleżanka rodziła naturalnie i wyszła po 6 godzinach,zbadali ją,dziecko i fru do domu bo sama chciała.Tyle że i ona i ja rodziłyśmy w Uk więc wydaje mi się że w Polsce to trochę inaczej się odbywa.Ja też nie lubię szpitali,ale lepiej zosyać chociaż tą dobę dla własnego bezpieczeństwa.

Gość czekolada_mleczna
im dłużej w szpitalu tym większa szansa, że je czymś zarażą... pielęgniarki biegają w jednych rękawiczkach po całym oddziale i zmieniają kroplówki kobietom... ja mam zamiar wytrzymać 3 dni, ale stać jak cerber i pilnować dzieciaka.

Ja miałam CC to wyszłam na trzeci dzień, bo wszystko było ok. Wątpię,aby było można w Polsce wyjść tego samego dnia co się urodziło dziecko:).

Gość ssSami
ja rodziłam w Niemczech (cesarka) i wyszłam po 6 dniach na życzenie, zrobili wszystkie badania, po za tym super opieka, cały sztab położnych i lekarzy, wszyscy bardzo mili i troskliwi. Polecam wyjazd do Niemiec, żeby rodzić :).

Gość czekolada_mleczna
tak jak pisałam wcześniej - szpital jeśli nie odda dziecka musi iść do sądu i od sędziego uzyskać zgodę na pogwałcenie praw rodzicielskich. w szpitalu nie można nikogo na siłę zatrzymać i działać w brew jej woli ( jedyny wyjątek: osoba chora psychicznie)

Gość mama dwóch dziewczynek
ja po porodzie starszej córki wypisałam się na własne żądanie. Urodziłam w sobotę po południu, w poniedziałek po obchodzie wyszłam. Planowo miałam wyjść we wtorek, a już w niedzielę się zbierałam, tylko dla dobra małej wytrzymałam. U mnie głównym powodem były bardzo trudne współlokatorki, a konkretne ich rodziny ;-( Drugą córkę rodziłam w prywatnej klinice, urodziłam w czwartek wieczorem, wyszłam w niedzielę rano /trzeba przeleżeć 2 pełne doby/ i nigdzie się nie spieszyłam ;-) doceniłam opiekę i z wdzięcznością korzystałam ;-)

Gość bdbxjddh
No nie dziwie ci sie ze wyszlas ty z krwqwiacym kroczem a na sali pielgrzymki obcych ludzi

Gość zapomnialam nicka
a ja bardzo milo wspominam chwile po porodzie na oddz noworodkowym, pielegniarki bardzo pomocne, mile i sympatyczne, odpowiadaly na moje pytania i pomagaly w przystawianiu do piersi, przewijaniu i ogolnej pielegnacji.pediadra zebral wszystkie matki z oddzialu do jednej sali i zrobil wyklad na temat szczepien, wprowadzania stalych pokarmow itd, a co do naciecia krocza to mnie nie nacinali, nie peklam, dodam ze rodzilam w Polsce w woj. opolskim w malej miejscowosci

Gość czekolada_mleczna
o traktowaniu przez personel można pisać dużo i różne rzeczy.... faktem jest to, że jak kobieta jest sama to ma gorzej, przy rodzinie personel przynajmniej nie dokucza, nie szykanuje i bardziej się stara

Gość Isyambullll
W niektorych krajach po 12 godzinach wypuszczają i jest to normalne Wiem bo sama rodziłam, rano a o 17 bylam juz w domu