Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nocnikowa2012

NOCNIKOWANIE po raz pierwszy- prosze o pomoc

Polecane posty

Gość nocnikowa2012

Hej dziewczyny doradzcie mi : moja corka ma roczek i w zwiazku z tym chcialabym rozpoczac nauke korzystania z nocniczka wykorzystujac przy tym okres letni . Chcialabym zaczac od : - nie zakladania po prostu pieluszek i regularnie sadzać w odpowiednim odstepie czasu corcie na nocnik . - oswoiłam już core z nocnikiem - bede na poczatek zakladac pieluszke tylko na spacer wozkiem , na zakupy no i oczywiscie na noc. Czy dobrze to zaczynam ???????? moze macie jakies wskazowki ????

Gość Przeciez wiesz
ze wszystko dobrze napisalas i plan masz dobry, wiec o co chodzi? Chcesz sie pochwalic, zew mare szybko zabierasz sie za dzieciaka, zeby potem nie miec 2-latka sikajacego w pieluchy?

Gość nocnikowa2012
a skad pomysl ze chce sie pochwalic ??? NIE! nie chce sie pochwalic. Mam jedno dziecko i dopiero zaczynam przygode z nocnikowaniem stad pytam czy to dobry sposob i czy przy okazji ktos nie ma cennych wskazowek dla mnie. Cos w tym zlego ?

Gość ja tak zaczynałam
jak ty ale po 2 tyg wróciłam do pieluch ..wszystko miałam zasikane choć sie starałam.. jak córa miała 18 miesięcy spróbowałam 2 raz i nauka trwała 3 dni i mam spokój z pampersami .dziecko musi same dorosnąć. ja czytałam i pediatra mi mówił że jak dziecko kończy 18 miesiąc to umie powstrzymywać siuśki i lepiej i szybciej sie je nauczy korzystania z nocnika. tak było w przypadku nawet mojej córeczki :)

Gość ja tak zaczynałam
córka jak miała roczek to jak sikała to nawet nie wiedziała ze to robi nie zwracała uwagi na to... czasami lepiej odczekać moja miała 18 miesiecy zimą i jakoś ją oduczyłam ..a to ze jest okres letni nie oznacza że ją oduczysz :)

Gość nocnikowa2012
No to ładnie :((( Zobaczymy jak nam pojdzie i mam nadzieje , ze cora sobie poradzi dzielnie z ta nauka i nie bedzie powodzi przy tym zbyt dlugo trwającej w domu :(( Co ile sadzalas na nocnik swoje dziecko ? Ja czytama gdzies ze co godzine - ale moja zdecydowanie szybciej siusia musze wiec zaobserwowac co ile mniej wiecej sika .

Gość Przeciez wiesz
Tak, tak dzieciak nie dorosl do nocnikowania, jasne. Mnie mama sadzala, gdy mialam 9 miesiecy i po roczku pieluchy tylko na jakies dalsze wyjazdy mialam zakladane. Tyle, ze wtedy tetrowe trzeba bylo prac, to matki braly sie za nauke dzieci, a teraz? Pampersy, do tego rozne rozmiary-to niech dziecko leje do 2-3 roku zycia w jednorazowki.

Gość nocnikowa2012
tak wiem. zdaje sobie sprawe , ze moze to byc nieodpowiedni moment jednak chcialabym sprobowac . Jesli sie nie uda sprobuje ponownie za kilka miesiecy. cora ma teraz dokladnie 14 miesiecy.

Gość ja tak zaczynałam
ja nie mówie ze roczek to za wczas są dzieci które juz w tym wieku nie mają pampersów a sa takie co noszą do 3 lat nei każde dziecko da sie oduczyć szybko...będziesz miała swoje będziesz wiedziała :) ja mam 2 dzieci i wiem że każde jest inne jedne wcześniej mówi jedne pózniej i tak samo z chodzeniem czy umiejętnością siusiania na nocnik :) ja moją sadzałam co 15 minut czasami zrobiła a czasami po zejściu z nocnika sie posiusiała .. .. ja mam swoje zdanie nie będę się męczyła 3 miesiace by oduczyć siusiać wolę je odczekać a później nauka potrwa kilka dni .. ale każdy ma swoje zdanie..kiedyś to dawali jedzenie niemowlakom po 3 miesiącu moja babcia dawała tacie po wyjściu ze szpitala sucharka w mleku i nic mu nie jest a teraz po 4 lub 6 miesiącu rozszerzanie diety dziecka..nie ma co porównywać do tego co było kiedyś :) mnie mama sadzała na nocnik jak miałam 5 miesięcy a oduczyła mnie dopiero jak miałam rok ile się męczyła? moja ciocia syna od 4 miesiąca sadzała bo jak mówi tak było jej wygodniej nie musiała prać tetrów ..teraz są pampersy do wygody rodzica by nie musieli się tyle męczyć z dzieckiem :)

Gość mamamam27
moje zdanie do autorki - nie baw się w to z jakimś wielkim zaangażowaniem - owszem możesz wysadzić na nocnik pare razy dziennie ale to itak nic nieda a wszystko bedzie ze sikane - ja tak robiłam, synek super siedział na nocniku ale sikał dosłownie co kwadrans... teraz ma 20 m-cy i dopiero teraz widze sens bo jest świadomy tego że sika i umie już panować nad pęcherzem bo potrafi niesikać i 3 godziny ale co z tego jak zwiewa na widok nocnika... a tyle sie urobiłam, usadzałam, wykładzinę uczyściłam itd jak bedzie dziecko gotowe to w 3 dni sie oduczy ale jedne są gotowe 1,5 roczniaki inne 2,5 latki

Gość Gerlinea ...
A ja wogole malej nie sadzalam :P tylko corka sama od poczatku wolala .... Zaczelismy nauke po skonczeniu 2 lat; wylumaczylismy i od pierwszego dnia sama wolala jak czula ze chce siku.... i nauka trwala 1 dzien :) Bez strasu, bez nerwow, bez zasikanych ubran, dywanow i foteli i kanapy. Po tygodniu corka SAMA powiedziala ze nie chce pampersa na noc i od tego czasu (juz ponad rok) mamy spokoj :) Nie zaczynaj za wczesnie, autorko. Przed 18 miesiacem zycia dziecko nie kontroluje potrzeb fizjologicznych .... albo trafisz na dobry moment i na nocnik sie wysika, albo nie trafisz i bedzie wpadka. To nie nauka, to "chybil-trafil" ... a ja mowie ze to "tresowanie" ;) a nie swiadoma nauka Ja nie mialam czasu i choty z zegarkiem w reku za corka z nocnikiem latac :P