Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maaaaa64748329aaaaaa8642418102

Zwolnienie dyscyplinarne na wypowiedzeniu?

Polecane posty

Gość maaaaa64748329aaaaaa8642418102

Sytuacja: 1. Złożyłam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony (1 mc wypowiedzenia) ze względu na terror psychiczny właściciela firmy w stosunku do mnie. 2. Właściciel podpisał, a następnie zaczął mnie nękać mailami, czepiał się o kolory tabelek które do tej pory mu nie przeszkadzały itd. 3. Po ponad 1,5 roku takiego traktowania poszłam do psychiatry i dostałam 1,5 tyg. zwolnienia w celu "wyciszenia". Zwolnienie nadal trwa. 4. Po upływie zwolnienia zostanie mi ponad miesiąc pracy do końca wypowiedzenia. 5. Właściciel wściekł się na mnie i zablokował służbowe konto mailowe oraz zabrał z pokoju mój komputer służbowy. 6. Po zwolnieniu mam zamiar wrócić do pracy. Ponieważ ma on już 4 sprawy o mobbing oraz niesłuszne, dyscyplinarne zwolnienie pracownika mam kilka pytań: 1. Czy gdy wrócę ze zwolnienia, pracodawca może zwolnić mnie dyscyplinarnie - nawet bezpodstawnie? Tzn wymyślając sobie jakiś powód - zrobił tak jednemu pracownikowi tylko po to, aby w oczekiwaniu na decyzję sądu o sprostowaniu świadectwa, ten nie mógł znaleźć innej pracy. 2. Czy gdy jestem na wypowiedzeniu w ogóle ma on prawo do zwolnienia mnie? 3. Czy jeśli lekarz zdecydowałby o przedłużeniu zwolnienia do końca okresu wypowiedzenia to czy właściciel może po jego ukończeniu wystawić świadectwo z informacją o zwolnieniu dyscyplinarnym? Proszę o pomoc.

Gość znowu 10 osob pisze
zwolnic dyscyplinarnie mozna za ciezkie naruszenie zasad pracy w praktyce jest to pijanstwo albo kradziez. jak cie zwolni dyscyplinarnei to lepiej dla ciebie w sadzie wygrasz on zaplaci za ten okres a ty nie bedziesz musiala pracowac w tym okresie. na zwolnieniu lekarskim nie moze w okresie wypowiedzenia nie wiem ale wydaje mi sie ze moze zwolnic dyscyplinarnie tylko wtedy ma tym bardziej problem z udowodnieniem swoich racji.