Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co wybrać

angielski czy polski

Polecane posty

Gość co wybrać

Co warto studiować? po czym sa lepsze perspektywy pracy?

Gość siemastary
inżynierka, ale taka konkretna

Gość już wszystko wiem
znajomości, ale takie konkretne

Gość siemastary
z konkretnymi inżynierami

Gość nnnnnnnnnnnuyhuuu
ja ci powiem - idz do kolegium j. ang - to dla nauczycieli - po 3 latach bedziesz miec uprawnienia do nauczania wroznych szkolach, publicznych i prywatnych, bedziesz mogla zalegalizowac korepetycje z ang i moze nie jest to super atrakcyjna praca to uwierz mi, w momencie gdy ciezko o normalna prace, korepetycje pozwola ci przetrwac ciezkie czasy, zawsze znajda sie chetni, wystarczy sie oglosic i solidnie przeprowadzac te korki. nie musisz sie koncentrowac zawodowo na tym ale zawsze to jakies wsparcie zyciowe w trudnych chwilach ;p kolegium trwa 3 lata i tyle jest lepsze od filologii ze mniej sie koncentrujesz na pier.dolach teoretycznych a bardziej na praktycznej znajomosci ang, wiecej jest godzinw tygodniu zajec z mowienia, pisania czytania i sluchania po ang, zajecia z nativami sa bardzo uzyteczne no i praktyki w szkole sie wtedy robi, jest calkiem smiesznie, ja jestem po kolegium i mile wspominam . po tych 3 latach jednak, wybierz sie na drugie studia albo rub jakies kursy w miedzyczasie, takie zeby daly ci konkretny fach, bedziesz miec ang w kieszeni wiec dodajac do tego fajny inzynieryjny kierunek, ale nie tylko moze byc cokolwiek biologicznego, moze geologia, farmacja chemia cokolwiek - bedziesz miec perspektywy pracy na calym swiecie, oraz bedziesz mogla zostac tlumaczem ang-pl z dziedziny twoich nowych studiow. tylko nie popleniaj mojego bledu - i nie rob mgr z ang - zupelnie bez sensu,, strata czasu i nerwów. lepiej zrobic te 3 lata wiecej kolejny kierunek i miec inzyniera np niz 2 lata zmarnowac na bezsensowny mgr z anglistyki. o polskim nie wspomne bo na polonistow nie ma wielkiego zapotrzebowania.. moze dziennikarstwo jeszcze ale czy ja wiem.. chyba nie da sie z tego wyzyc chyba ze sie jest super zdolnym i ma znajomosci.. a tak to ja nie wiem po kiego kija studiowac polski. marnowac 5 lat na bujanie w obłokach i literaturze, czytac ksaizki mozesz jako hobby w wolnym czasie.. to takie moje zdanie