Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak jedna nie stąd

Samotne matki - pytanie!

Polecane posty

Gość tak jedna nie stąd

Czy jeśli zarabiam 1700 zł na rękę i będę samotną matka, to mogę liczyć na jakikolwiek zasiłek/pieniądze od państwa?

Gość jaaaaazda
o ile sie nie myle to dochod czlonkow rodziny nie moze przekraczac 500zl na osobe

Gość inna sprawa
Tez o tym słyszałam, ale w głowie mi się to nie mieści - jak można wychować dziecko za 1700 zł????

Gość taka jedna nie stąd
Chciałabym wiedzieć, jak kobiety radzicie sobie wychowaniem dziecka za takie grosze ;/

Gość No cóż: Witaj w polsce!
:o

Gość No cóż: Witaj w Polsce!
Polsce przez wielkie P.

A tak serio, to da się żyć oszczędnie, tylko się trzeba naszukać i nabiegać za promocjami.

Gość uszczesliwiona
ja zylam z facetem za 2200 z malym dzieckiem rodzice placili nam za czynsz a i tak jeszcze brakowalo :/ na szczescie poszlam do pracy i on dostaje wieksza wyplate i teraz spokojnie starcza nawet na czynsz

Gość week of view
he he smieszne to co piszecie kobitki. Nie wiecie nic o zyciu. Wychowac dziecko zarabiajac 1700zl miesiecznie to zadna filozofia. Wychowac 3 dzieci (a znalam taki przypadek) za taka pensje, to juz jest problem🖐️

Taaa... no niby żyją, ale myślisz że się za te pieniądze utrzymują? Żarty. Po prostu biegają po Caritasach, MOPS-ach, proszą się ludzi w necie na Szlachetnej Paczce, na Pomocnych i Bóg wie gdzie jeszcze, sępią na Gratach z Chaty, buszują w lumpeksach żeby opchnąć coś na Allegro i żywią się u dziadków. Ktoś im wyśle jedzenie, ktoś podaruje ubrania, wózek, regał, kto inny coś do domu i tak ciągną. Tylko w wywiadach gadają, że utrzymują się z jedną pensję + to marne 60-cio złotowe rodzinne. Takie rzeczy kochanie to tylko w Erze. :P

Gość Dramatyzujecie
W ta zimę ja i moi rodzice daliśmy radę utrzymać się za niecałe 500 zł miesięcznie i nikt w tym domu głodny nie chodził i nikogo o nic nie prosiliśmy. No może było trochę problemów z opłaceniem rachunków ale na wiosnę to się wyrównało. 1700 wtedy to byłby raj.

Gość taka jedna nie stąd
Prawdopodobnie zostanie mi jakiś hotel robotniczy, dotąd wynajmowałam kawalerkę ;/

Gość inna sprawa
Za 500 zł???? Ty chyba żartujesz? Jak to zrobiliście?

Gość Dramatyzujecie
Mama jest mistrzynią oszczędności a ja starałam się jak najrzadziej w domu bywać żeby ja jakoś odciążyć. Ale kiedy już byłam to nie było dnia żeby obiadu na stole nie było. Wstyd mi bo ja w ogóle nie znam się na zarządzaniu pieniędzmi, prowadzeniu domu chociaż mama próbowała mi to zawsze wpoić...

Gość / kokaina/
tez mi sie tak wydaje - dochod czlonkow rodziny nie moze przekraczac 500zl na osobe

Gość ..szalone popołudnie..
Gość inna sprawa
tez mi sie tak wydaje - dochod czlonkow rodziny nie moze przekraczac 500zl na osobe" Smieszne to jest normalnie.

Gość 1700 to mało???????????
Ja mam tyle na trójkę. I nie chodzę po Mopsach, Caritasach. Nawet rodzinnego nie pobieram.

Gość inna sprawa
No to podziwiam Cię. Serio, nie dałąbym rady na Twoim miejscu.

Masz tyle na 3 osób w rodzinie, czyli 2 dorosłych + 1 dziecko, albo 1 dorosły + 2 dzieci. A mowa była o 2 osobach dorosłych + 3 (!) dzieci. Nie potrafisz czytać?

Ale na 1 osobę dorosłą + 1 dziecko to starczy. Bez luksusów i rozrzutności, ale nie powinno wam raczej niczego zabraknąć z podstawowych środków.

Gość jedna taka nie stąd
Dzięki, ale ja się boję, ze np. na lekarza nie starcy, jak się coś stanie, albo na jakieś nieprzewidziane sytuacje ;/

Gość u mnie w gmonie
zeby dostac zasilek dla matki samotnie wychowujacej dziecko, trzeba pokazac akt zgonu ojca albo wpisac we wniosku, ze ojciec jest nieznany. Inaczej nici z kasy. A i prawidlowo-jesli ojciec dziecka zyje-to po to dwie raczki ma, zeby pracowac i lozyc alimenty. Dosyc kobiet jeszcze 10 lat wstecz nie bralo slubow, mieszkalo niby to osobno i podawaly sie jako samotne matki, zeby zydzic kase od panstwa (i to dla jekiej kwoty :P z 5 lat temu dawali samotnym matkom 160zl/m-c) a tak naprawde mialy partnerow.

Gość u mnie w gmonie
Po to jestescie rodzicami, zeby dzielic sie wydatkami na dziecko. Jak matka nie ma pracy, bo nie moze znalezc albo nie ma co z dzieckiem zrobic, to mozna dostac alimenty i na dziecko i na matke od bylego meza.

,,Masz tyle na 3 osób w rodzinie, czyli 2 dorosłych + 1 dziecko, albo 1 dorosły + 2 dzieci. A mowa była o 2 osobach dorosłych + 3 (!) dzieci. Nie potrafisz czytać?" Jeżeli to o mnie to mowa o 3 dzieci.

I fakt- z tego co ktoś wyżej napisał ubieram dzieci w lumpeksie. Za 45 zł/kg mam super ciuchy i to z metkami. Oczywiście tylko w dniu dostawy można takie upolować.

Gość niedajesiedupyyyy
od pastwa to możesz liczyć na kopa w dupę za pieprzenie sie.

Gość baby in the kitchen12
My z mężem bedziemy mieli dziecko niedługoOn ma 3000 na ręke ja nic albo coś dodatkowo.Odkładaliśmy co miesiąc tysiąc złotych-teraz poprostu będziemy odkładać 200....normalnie się zyje-dla dziecka bede gotowała bo taniej wychodzi. Jemy normalnie owoce warzywa ryby w piątki i czasem w tygodniu...fakt że sporo takich warzyw i owoców mamy od teściow bo maja gospodarstwo. Ale nie widze problemu. Mieszkam co prawda w miescie 80 000 mieszkańców to tyroche taniej niz jakaś WArszawa.