Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość weraa198

Rezygnacja z tabletek !?

Polecane posty

Gość weraa198

Witam, biorę tabletki - właśnie kończę 3 opakowanie. Dzisiaj wzięłam 20 tabletkę. Chciałam zapytać, czy gdy już od dziś będę się kochać z prezerwatywami, i wezmę jutro też tabletke + siedmiodniowa przerwa, to czy po tym czasie mogę już nie brać kolejnego opakowania? Bardzo zależy mi na szybkim zrezygnowaniu z tabletek. proszę o pomoc.

Do ostatniej tabletki jesteś chroniona. Od pierwszego dnia bez tabletki powinnaś się zabezpieczać w inny sposób.

Gość weraa198
Ale chodzi mi o to, czy te plemniki nie przetrwają tyle czasu, żeby w ten dzień co mam wziąć kolejne opakowanie mnie zaplodnić ? Bardzo się boję, a muszę na tą chwilę zrezygnować z tabletek.

Gość baltic
WItam :) własnie chciałam zapytać o to samo? Biorę tabletki od grudnia. Powiedzcie mi kochane, czy tak o po prostu mogę przestać je brać i zakończyć antykoncepcje? Czy zakończenie powinno odbyć się w jakis inny sposób? I ewentualnie jaki?

Plemniki nie przetrwają tyle, ale w "przerwie" już nie powinnaś współżyć bez np. prezerwatywy. Do osoby-wyżej: Najlepiej wziąć pełne opakowanie do końca, a nie przerywać w trakcie opakowania. Ochrona jest zapewniona do ostatniej tabletki, potem trzeba się już zabezpieczać w inny sposób. Nic więcej nie trzeba robić.

Ja po odstawieniu tabletek pierwszy okres miałam normalnie a potem nie miałam przez 4 miesiace i musialam isc do ginekologa go wywoływać. POodobno najlepiej odstawiać z przy konsultacji z lekarzem

Bzdura. Dzięki konsultacji z lekarzem nie uniknie się nieregularnych cykli po odstawieniu tabletek. Może co najwyżej od razu przepisać luteinę "na wszelki wypadek".

Gość Bachaaaaaaaaa
Ja bym jeszcze pierwszy tydzień następnego opakowania brała. Tak dla pewności.

No idiotyzm. Idiotyzm do potęgi entej. :o Tabletki odstawia się biorąc całe opakowanie do końca! Żadnego jednego tygodnia. :o

Gość baltic
wzielam tableki do konca blistra, teraz mam przerwę i nie zamierzam juz 8go dnia zacząć następny. Radzicie nic nie robić czy skonsultowac się z ginekologiem?

A o co chesz ginekologa zapytać? Musisz się zabezpieczać już teraz w trakcie przerwy i tyle. Jeśli miesiączka będzie spóźniać 14 dni wtedy idź do ginekologa.

Gość baltic
ok, dziękuje za odpowiedzi :)

Gość waltenprofer
co do możliwośći zapłodnienia - kiedy nie bierzesz tabletki w dzień, w którym masz ją brać istenije już prawdopodobieństwo zajścia w ciążę - nikłe bo nikłe, ale lepiej sie zabezpieczyć. co do odstawienia - kończysz opakowanie i nie bierzesz następnego. przez pewien czas hormony szaleją, ale później wszystko się normalizuje. jeśli masz jakies wątpliwości lub obawy najlepiej zapytać ginekologa. moja dziewczyna też właśnie odstawiła tabletki i najbardziej denerwuje ją okres, który nie występuje już tak, jak w zegarku. teraz wybieramy się na koncert QUEEN 7 lipca i nie wie, czy będzie w ten dzień miała, czy nie, bo jeszcze ma bardzo nieregularny.