Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miszka26

7 dniowa przerwa a PLEMNIKI

Polecane posty

Gość miszka26

Witam jakim środowiskiem jest dla plemników 7 dniowa przerwa podczas przyjmowania krążków nuva ring?? Chodzi o to że 2 dnia przerwy współżyłam i zastanawiam się czy to na tyle dogodne środowisko dla plemników aby przeżyły do dnia kiedy miałam użyć ring i owulacja się odblokowała... po stosunku dostałam okresu.. jakie to środowisko? dogodne by plemniki przeżyły 6 dni?? Pozdrawiam

Gość Ewelaaa88
Stosując jakąkolwiek antykoncepcję hormonalną nie ma dni płodnych, bo nie dochodzi do owulacji. Także w przypadku NR. W trakcie tej 7 dniowej przerwy również jesteś zabezpieczona pod warunkiem że po przerwie włożysz kolejny krążek. Pozdrawiam

Gość miszka26
wiem że pod warunkiem że wezmę 8 dnia ...ale pytałam jakie warunki stawrza dla plemników przerwa jeśli współżyje się 2 dnia a zapomni się o krążlu 7 i 8 dnia...no bo na dobrą sprawę chyba w 2 dniu to poziom hormonów owszem spada.. ale chyba nie na tyle żeby plemniki miały raj... czyli warunki aby przetrwać tydzień...

Gość miszka26
hm.. znalazłam info że po odstawieniu Nuvaring ( a ja nie odstawiłam tylko przedłużyłam przerwę 2 dni choć to akurat nie ma znaczenia) funkcja owulacyjna jajników powraca średnio po ok 17 - 19 dniach. Więc tak sie pocieszam że skoro w piątek wyjęłam krążek a współżyłam w niedzielę w nocy to plemniki nie poczekają tyylu dni ( ok 15 dni) na owulację ? hm??

15 dni na pewno nie, ale nie wiem na ile ta informacja, że funkcja owulacyjna jajników powaraca po 17-19 dniach jest wiarygodna. :)

Gość miszka26
znalazłam ją na pewnym forum jako odpowiedz gina http://www.zdrowieintymne.pl/forum/read.php?9,26187 Tylko w takim razie czemu w ulotkach piszą że te stosunki sa niezabezpieczone.. ja już tak się zeschizowałam .. paranoja... mam nadzieję ze tylko straszą... choć czytałam na różnych forach że może się odblokowac np 8 dnia przerwy...no w moim przypadku byłby to prawie 6 dzień od stosunku... dlatego pytałam jakioe środowisko jest dla plemników podczas przerwy.. mam nadzieje że kiepskie ;/

Myślę, że organizmy kobiece są tak różne, że trudno jednoznacznie i z całkowitą pewnością stwierdzić, że do owulacji dochodzi w tym, a nie innym dniu. Według mnie powinnaś się uspokoić i czekać co przyniesie los, bo teraz i tak już niczego nie zmienisz. Ja uprawiam seks regularnie i często, nie zabezpieczam się dodatkowo (tylko jak biorę antybiotyki) i zdarza mi się zapomnieć o pierwszej tabletce. W ciążę nie zaszłam. Ale różne kobiety, różne organizmy. :)

Gość miszka26
tak to jest jak myślisz ze jesteś zabezpieczona a nagle zonk.. mam nadzieję że Bóg będzie dla mnie łaskawy i oszczędzi mi tego...przynajmniej na kilka lat... :(

Gość Miszka26
A kiedy powinnam zrobić test ciążowy?? ile dni od stosunku? nie chce czekać do okresu...stosunek był 2 tygodnie temu w niedzielę... był to drugi dzień przerwy... czy jeśli do owulacji doszło by w 8 dniu przerwy i tym samym do zapłodnienia to mam poczekać 7 dni od tego ewentualnego zapłodnienia czy 7 dni od stosunku>???

Gość miszka26
kupiłam bobo test, piszą że może wykryć 6 dniową ciążę. Jeśli zrobie jutro test to będzie 8 dni od momentu kiedy miałam włożyć krążek , jeśli od tego momentu do teraz wystąpiła owulacja to plemniki musiałyby żyć min 5 dni, poczekać jeszcze z testem? stosunek był 11 dni temu, a jutro bedzie 12 dni

Wykrywa 6-dniową ciążę. A o ciąży mówi się wtedy kiedy jajeczko połączone z plemnikiem, zagnieździ się w macicy. Od momentu kiedy plemnik dotrze do jajeczka do momentu kiedy jajeczko się zagnieździ może minąć kilka dni.

Gość miszka26
to ile mam czekać jeszcze na tą ciąże, chyba od niedzieli 2 tygodnie temu plemniki juz by nie wytrzymały.. ja już tego nie ogarniam :(

Nie wiem dokładnie o jakie daty chodzi, ale przykładowo: Piątek 08.06 wyjmujesz krążek. Niedziela 10.06 uprawiasz seks bez zabezpieczenia. Sobota 16.06 powinnaś założyć krążek, ale tego nie robisz. Zakładamy, że do owulacji dochodzi w sobotę 16.06. Wtedy to plemniki, które sobie czekały w drogach rodnych spotykają jajeczko. I zaczyna się proces zapłodnienia, który trwa kilka dni, załóżmy, że 5, a więc 21.06 czyli dzisiaj jajeczko się zagnieździło. Od tego momentu musisz odczekać 6 dni, żeby zrobić test. Dobrze napisałam, że w niedzielę był seks, a w kolejną sobotę powinnaś włożyć krążek?

Gość miszka26
Chyba powinnam zrobić go w niedziele bo wtedy minie 7 dni od momentu maxymalnego przeżycia plemników (7 dni przyjmuje) co myślisz? kiedy byś zrobiła? pozdrawiam

Ja bym zrobiła po 14 dniach od dnia, w którym powinnaś była włożyć krążek. Po 7 dniach od tego momentu test nie będzie wiarygodny.

Gość miszka26
hmm ciekawe czy mogło dojśc do owulacji 2 dnia przerwy... troche bez sensu ( mam nadzieje) bo wtedy podczas normalnej 7 dniowej przerwy niebyłoby się chronionym...

Gość miszka26
W sumie tylko na formach ludzie twierdzą że możliwa jest ciąża.. ale ginekolog powiedziała mi że nie.. w firmie nuvaring też ze nie.. pan w aptece powiedział mi że nie ma się czym martwić bo owulacja się dłużej odblokowuje.. hmmmm ja piernicze :(

Drugiego dnia przerwy nie może dojść do owulacji, jest to tylko kwestia żywotności plemników. Według mnie szanse są małe, bo plemniki żyją do 72h, takie mocniejsze do 5 dni, a do 7 dni supermeny. ;) Ale nie bez powodu trzeba ten krążek włożyć w odpowiednim dniu.

Gość miszka26
jego plemniki były po alkoholowej imprezie dzień wcześniej.. mam nadzieję że ledwo pełzały...hmmm.. ja nie miałam włożyć krążka znowu w sobotę tylko w piątek.. a włożyłam w niedzielę.. kstosunek był z niedzieli na poniedziałek więc podejrzewam że w piątek w najgorszym przypadku mogła odblokować się owulacja wtedy plemniki żyłyby już 5 dni, ale na stronie producenta pisze że ouulacja po odstawieniu odblokowuje się miedzy 17 - 19 dniem.... matko jak tu wszystko na styk.. licze na szczęście

Ja na stronie producenta (angielskiej) znalazłam tylko informację, że jeśli przerwa jest dłuższa niż 7 dni to trzeba stosować dodatkowe zabezpieczenie do czasu kiedy minie 7 dni używania krążka i trzeba brać pod uwagę, że mogło dojść do zapłodnienia. "After 3 weeks of use, NuvaRing should be removed for a 1-week break and then a new one should be inserted 7 days later. If the ring-free interval has been extended beyond 1 week, the possibility of pregnancy should be considered, and you must use an additional method of birth control (such as condoms or spermicide) until you have used NuvaRing continuously for 7 days. If you know or suspect you are pregnant, do not use NuvaRing. See your doctor as soon as possible. "

Gość miszka26
ok.. ja na stronie znalazłam http://www.zdrowieintymne.pl/p,9,67,0,Nowe-trendy-w-antykoncepcji-XXI-wieku:-pierscien-hormonalny-NuvaRing- Jak działa pierścień dopochwowy i jak go stosować? Do całkowitego zablokowania owulacji dochodzi już po 72 godzinach od założenia pierścienia. W przypadku tabletek efekt ten występuje zazwyczaj po 7 dniach. Pierścień dopochwowy efektywnie hamuje uwalnianie komórki jajowej z pęcherzyka który osiągnął średnicę 13mm. Zazwyczaj taką wielkość pęcherzyka obserwuje się w 10-11 dniu cyklu. Po zakończeniu stosowania pierścienia dopochwowego funkcja owulacyjna jajnika powraca po około 17-19 dniach. Skuteczność antykoncepcyjna pierścienia dopochwowego jest zbliżona do odnotowanej dla DTA i plastrów antykoncepcyjnych. Współczynnik Pearla dla pierścienia dopochwowego mieści się w zakresie od 0.25 do 1.75. i co myślisz??

Gość miszka26
no ok, dzięki tylko jakiemu źródłu teraz wierzyć.....

Gość miszka26
ooo a jak myślisz bo mnie teraz naszło... komórka jajowa rosnie 2 mm na dzień i pęka mając 20 -22 mm wtedy może dość do zapłodnienia.. biorac pod uwagę że jakby w piątek pierwszego dnia przerwy zaczęła rosnąć to w następną niedzielę czyli max 7 dni życia plemników miałaby dopiero 18 mm wiec byłaby chyba za mała....??? czy źle to pojmuje??