Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ergebnisse

wprowadzenie jabłuszka do diety

Polecane posty

Gość ergebnisse

podałam dziecku jabłuszko, raz w formie surowej , skrobane łyzeczką. potem ugotowane na parze. w kupce było nie strawione i kupki jakby lekko wodniste, albo tak mis ie wydaje.. ale te niestrawione jabłko to źle ? nie dawac juz wiecej?

Gość Upalona Jadzka
A ma skonczone 4 miechy?

Gość ergebnisse
ma prawie 5

Gość Upalona Jadzka
Moze poczekaj troche, podawaj inne rzeczy i za jakis czas wroc do tego jablka. Moze przypadek, a moze i brak gotowosci ukladu pokarmowego na ten produkt (brak odpowiednich enzymow trawiennych). Sprobuj pozniej. Teraz skup sie na gotowanych warzywach (najlepiej gotowanych na parze), a surowe owoce wprowadz po warzywach.

Gość Upalona Jadzka
Po 6 mies. dziecko powinno byc gotowe, bo po 4 to roznie bywa. Wiele dzieci do 6 m. jest wylacznie na mleku - mowa o tych karmionych naturalnie, a nie sztucznie. Nic na sile. Na wszytko przyjdzie wasciwa pora.

Gość ergebnisse
czyli owoce nawet parowane są gorzej strawne od warzywek?>

Gość ergebnisse
pewnie nic na siłę :) ja karmie wyłącznie piersią ale chciałabym juz go hartowac do innego jedzenia bo zalezy mi na czasie,

Gość Upalona Jadzka
Kaszki bezglutenowe tez mozesz sprobowac podawac w miedzyczasie.

Gość Upalona Jadzka
Nie to nie jest tak, ze owoce sa gorzej strawiane, tylko niektore zawarte w nich skladniki pokarmowe wymagaja odpowiednich enzymow trawiennych, a bakteryjna flora jelitowa niemowlat czesto nie jest na tyle rozwinieta, zeby sobie ze wszytkimi radzic. Poza tym wiele owocow ma w skladzie blonnik (w tym pektyny), ktory dziala rozluzniajaco i przeczyszczjaco (m.in. jablka, sliwki, gruszki, banany, morele). A dlatego lepiej zaczynac od kaszek (chodzi o takie zwykle, nie smakowe i nie slodkie) i warzyw, bo owoce maja cukier (fruktoze) i sa zwyczajnie smaczniejsze, stad niemowleta ktore zaczynaja od owocow i slodkich kaszek czesto nie chca pozniej jest warzyw i pokarmow bez cukru, lub jedza je niechetnie.

Gość niugg
Wg schematów zaleca się wprowadzenie jeden raz dziennie przecieru jarzynowego. Owoce są dopiero od 7mies. A w 5-6mies. to te jarzyny jak napisałam.

Gość Upalona Jadzka
To jest tak jakby dziecko od poczatku pilo tylko herbatki granulowane i soki. Jakby mu nagle podac sama wode to by nie chcialo, bo woda nie ma smaku i nie jest slodka.

Gość Upalona Jadzka
Jak dziecko jest na piersi to mozesz spokojnie poczekac do 6 mies, az dziecko samo zacznie sie interesowac pokarmami stalymi. Czemu zalezy ci na czasie? Nie da sie dziecka zahartowac w jedzeniu, bo nie masz wplywu na rozwoj jego flory jelitowej. Co najwyzej stracisz kase, bo wszytko bedzie ladowalo w pieluchach i zafundujesz dziecku dyskomfort w postaci wzdec i boli brzucha. Nie ma co sie spieszyc, Natury nie oszukasz.

Gość ergebnisse
ok posłucham rad :) czytałam gdzies,ze takie niestraione resztki czasem na poczatku wystepują, ale wolałam popytac doswiadczonych mam

Gość ergebnisse
czekaa sie do ukonczenia 6mca? czy w 6 misiącu?

Gość niugg
gdzieś czytałam jak wygląda kupa dziecka gdy dany pokarm mu nie służy. Musiałabym poszukać.

Gość Upalona Jadzka
Do ukonczenia 6 miesiaca. No moga wystepowac takie resztki, co wlasnie swioadczy o niedojrzalosci ukladu pokarmowego dziecka. Nie przeskoczysz natury.

jesli dziecko nie mialo kolki to ja tu nic zlego nie widze; niestrawione resztki sa normalne na poczatku wprowadzania nowych produktow, a ze kupka troche luzniejsza... jablko dobrze dziala przy zaparciach, wiec nic dziwnego ze kupka troche bardziej wodnista... ja bym sie przede wszystkim kierowala samopoczuciem dziecka (czy nie ma gazow, nie placze, nie ma wysypki)

ale zgadzam sie z Jadzka ze dobrze zaczynac od warzyw, bo jak dziecko pozna slodkie smaki to potem trudniej je przekonac do zjedzenia warzyw:)