Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xyz aa

Poprawność językowa

Polecane posty

Gość xyz aa

Od pewnego czasu zastanawiam się, czy niektóre nazwiska się odmienia... Jedną z cech naszego języka jest to, że wszystko, co możliwe - odmieniamy. Chodzi mi w tym momencie o nazwiska. Wiadomo, że jak jest Pan Rudy, to Pani nie jest Rudy tylko Ruda. Zastanawia mnie, jak to jest z nazwiskami kończącymi się na "o", np. Ziobro, czy Lato... Przecież to polskie nazwiska, więc powinno się chyba mówić Panu Lacie, Panu Ziobrze, tak? Bo wszędzie w mediach słyszę o "Panu Ziobro" i "Panu Lato", a nie o Panu Ziobrze i Lacie... Ale przecież mamy ulicę Kościuszki, a nie Kościuszko, prawda? Mógłby mi ktoś trochę rozjaśnić całą sprawę?

Gość ysfs
z tym to do Mniodka :) Powinno się odmieniać i tyle, to jasne.

Gość rtyrty
miodek kiedys mowil, ze odmieniamy wszystkie nazwiska ktore sie da odmienic, kiedys pacowalam z dziewczyna, ktora miala na nazwisko Bialy i tego sie nie odmienialo, tak jak nazwiska znajomej Olszowy

Gość xyz aa
Znajomy mi dziś opowiadał, że dochodzi do takich absurdów, że poszedł gdzieś kiedyś do urzędu i podał swoje nazwisko, powiedzmy, że Kowalski. Urzędniczka zapytała, jak wpisać nazwisko jego żony "Kowalska" czy "Kowalski"... Jakoś tak naturalnie ze mnie wychodziło, że kiedy miałam coś powiedzieć na temat tego obecnego ostatnio w mediach Pana, to mówiłam np. Grzegorzowi Lacie, ale słyszę, jak różni dziennikarze, głównie z TVNu, mówią: "Grzegorzowi Lato", no i zwątpiłam, bo wydaje mi się w mediach pracują osoby wykształcone, które używają języka poprawnie... I powinny być jakimś autorytetem w tej dziedzinie. No i teraz nie wiem...

Gość xyz aa
rtyrty, ale czy Twoje koleżanki nie powinny mieć docelowo nazwiska "Biała" czy "Olszowa"?

Nie zgadzam się, mamy wyjątki które sie nie odmieniaja w języku polskim tak jak np. lumbago.... nie powiecie zyłam z lumbagiem, tylko zyłam z lumbago, wiesz cos na temat lumbaga?? tez nie, czy wiesz cos na temat lumbago... Tak samo jest z nazwiskami.

Gość xyz aa
Stokrotula, ale lumbago nie jest słowem pochodzenia polskiego, dlatego się nie odmienia. A Ziobro, czy Lato to nazwiska jak najbardziej polskie...

Gość grbrgb
mysle, ze nosiciel nazwiska wie jak sie je mowi i to on ma wiedziec nie ty i gitara

Gość xyz aa
No nie gitara, bo jeżeli będziemy ślepo podążać za zachodnimi trendami, to wszystko to, co jest piękne w naszym języku, przestanie istnieć... Ostatnio czytałam ciekawy artykuł "Polski się angliczy" i taka jest niestety prawda...

Gość grbrgb
2 wersje wg mnie sa poprawne np kiedys corka miala koncowke owna teraz nie ma kiedys zona miala owa teraz nie ma(chociaż jakby byly to tez poprawne by to bylo) nazwiska Polskie sie odmienia zagraniczne nie, z koncowka ki zenskie maja ka takie jest moje zdanie

Gość xyz aa
"nazwiska Polskie sie odmienia zagraniczne nie" Czyli taki Ziobro czy Lato to nie są polskie nazwiska?

Gość grbrgb
wgmnie to powinno sie odmieniac

Gość xyz aa
Kurczę, tak mnie to mocno zastanawia, że chyba napiszę do Pana Miodka :D

Gość xyz aa
A więc Kościuszko jest wybrykiem natury... Czyli nie mamy ulicy Tadeusza Kościuszki tylko ulicę Tadeusza Kościuszko i coś się przytrafiło Tadeuszowi Kościuszko, a nie Tadeuszowi Kościuszce? A więc to wszystko jest jeszcze bardziej skomplikowane, niż myślałam.. :D Jeśli już jest jakieś "zarządzenie", to powinniśmy być konsekwentni...

Gość grbrgb
oni sami nie wiedza tu pisze inaczej 3. Nazwiska męskierzeczownikowe żeńskie twardotematowe są zakończone na a-,-o Do tej odmiany zaliczymy te nazwiska, które przed a-,-o mają jeszcze przed tą końcówką twardą spółgłoskę np. k-,-g ale oprócz L. Do tych nazwisk według tej odmiany zaliczymy np. Belka, Fortuna M. Sarna D. Sarny C. Sarnie B.Sarnę N. Sarną Msc. Sarnie Warto zauważyć, że do tej odmiany nazwisk zaliczymy np. nazwisko Lato, które w mianowniku zakończone jest na o a przed nim jest litera twarda t. Jak widzimy z wzorca odmiany w dopełniaczu jest Sarny, czyli nazwisko Lato należy odmienić w dopełniaczu jako Laty, tak jak jest to we wzorcu, a nie Lata jak to często niegdyś mylono.

Gość xyz aa
Przeczytałam te porady i masz rację: "Nie odmienia sie nazwisk męskich - zakończonych w wymowie na samogłoskę, np. Nehru", ale dotyczy się to raczej nazwisk zagranicznych, bo, jak czytamy wcześniej: "Ogólne zalecenie dotyczace odmiany nazwisk polskich i obcych jest nastepujace: jesli jest tylko moliwe przyporzadkowanie nazwiska do jakiegos wzorca odmiany, naley to zrobić." I czytamy później: "Słowiańskie nazwiska zakończone na o odmieniamy jak nazwiska zakończone na a lub rzeczowniki pospolite o podobnym zakończeniu" Ale, szczerze mówiąc, to źródło jakoś mnie nie przekonuje...

Gość xyz aa
Kurczę, napiszę do Pana Miodka :) I do TVNu :P

Gość bo krotkich nazwisk sie nie od
odmienia, bo zmienia sie caly glowny temat slowa. w przypadku naziwska kowalki, yo wiadomo, jak to naziwkso brzmi w mianowniku nawet przy odmanie, ale w przypadku naziwska lato, moze byc problem powie ci ktos np" nie ma magdaleny lata" to gdybys nie znala naziwkos, pewnie nie moglabys dojsc jak ma na naziwkso tak naprawde.

Gość xyz aa
Na jakikolwiek sposób nie spróbujesz, to nie odmieni Ci się na "Magdaleny LATA" :) Proszę, żeby wypowiadały się osoby trochę bardziej kompetentne :)

Gość grbrgb
myśle, ze to juz poprawna wersja Polskie i słowiańskie sie odmieniaja zagraniczne zalezy i zeby zapamietac te reguly trzeba by posiedziec pare dni i tak sie potem to pomiesza

Gość bo krotkich nazwisk sie nie od
a jak sie omieni? laty? moze. no wlasnie, widzisz jaki problem? ja odmienilam to jak odmienia sie rzeczownik lato. nie rozumiem, dlaczego taki problem dla Ciebie nie odmieniac nazwisk, ktore ciezko sie odmienia.

Gość xyz aa
No jest dla mnie to problemem, bo mieszkam w Polsce i staram się posługiwać językiem polskim :) To, że tym masz problemy z językiem, to nie znaczy, że jest on trudny, może wystarczy odrobinkę bardziej się postarać...