Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość k1w89

filologia polska

Polecane posty

Gość Kasik.......
skoro sadzisz, ze najlatwiej zostac nauczycielem, to radze zapoznac sie z obowiazujaca ustawa o tymze zawodzie ze szczegolnym uwzglednieniem drogi awansu :D jesli chcesz uczyc, musisz liczyc sie z ciaglym doksztalcaniem. Podyplomowka to dzis norma. A najlepiej dwie w kilka lat :D

Gość k1w89
jeżeli na UW się dostanę ;d Kasik, nie zniechęcaj mnie tak! ;p ;)

Gość Kasik.......
Wroclaw, prosze sie nie wywyzszac! :P ;) i u Was, i u nas co drugi wykladowac to autor wielu publikacji oraz podrecznikow.

Gość kwdjkl32
bardzo chwaliłam sobie zajęcia praktyczne na edytorstwie:) ale jak komu, nauczycielom przyszłym nic nie doradzę;) w moich stronach zwalniają właśnie polonistów ze szkół...

Każdy wykładowca ma na koncie kilka, jeśli nie kilkanaście publikacji, bo tak wygląda droga awansu. Ja tam lubię mój wydział - dawną siedzibę SS, a potem partii komunistycznej. Wygląda jak szpital psychiatryczny o w sumie...pełno tam wariatów.

Gość k1w89
u nas trochę brakuje, za to językowców przesyt ;p

Gość k1w89
a w Poznaniu mają ładny budynek zabytkowy, byłam tam kiedyś na jakiejś wycieczce

Gość Kasik.......
bycie nauczycielem to wcale nie jest taka bajka. I tu wcale nie chodzi o tzw.trudna mlodziez. Wiekszosc z mojej grupy najpierw cala fala poszla pracowac do szkol, aby bardzo szybko z nich uciekac. Jesli juz chcesz byc belfrem, to w bardzo dobrym liceum, a sama wczesniej zrob doktorat. Potem awansuj na mianowanego. Wtedy i prestiz masz, i jako taka pensje.

Gość k1w89
no jeżeli praca w szkole to jedynie biorę pod uwagę liceum.. Nawet to w moim rodzinnym mieście, bo jest tam w miarę porządnie, chętnie bym tam pracowała

Gość k1w89
Rhovannion nie czyń drugiemu co Tobie nie miłe ;d

Gość Kasik.......
nie chodzi mi o tych kilka publikacji, ale o naprawde znane nazwiska. Filologia jest teraz w odnowionym, ale faktycznie historycznym, budynku. Ja jeszcze w peerelowskim Collegium Novum sie uczylam. Ale tez bylo ciekawie ;)

Gość k1w89
Kasik a Ty gdzie studiowałaś bo nie doczytałam?

Gość Kasik.......
na UAM, ale minelo juz kilkanascie lat... To byly czasy ;) lacina o wpol do osmej rano...slawetna gramatyka historyczna...egzamin z literatury romantycznej u "krwawej Zoski";) prof.Kornaszewski ze swoim zawolaniem "im wiecej potu na cwiczeniach, tym mniej krwi w boju" zarzadzal kolejne odpytywania z zasad gramatyki ;)

Gość k1w89
krwawa Zośka?:O :P kurcze Poznań mnie kusi, bardzo! Chociaż jak będę mieć wybór z UW to będzie dla mnie ciężka decyzja.. a pracujesz w zawodzie jeśli mogę zapytać?;)

Gość Kasik.......
nauczycielem nie jestem (choc, byc moze zostane prowadzaca zajecia dodatkowe), mam wlasna firemke. Czesciowo "po linii" studiow.

Gość k1w89
Rozumiem ;)

Gość Kasik.......
krwawa, bo sporo studentow oblewala prof.Zofia Trojanowiczowa ;)

Prawda jest taka, że jak ja miałam zajęcia ze staropolki, z Nabuchodonozorem, to to egzaminu nie musiałam się uczyć w ogóle, bo tak nas niszczyła na ćwiczeniach. A baliśmy się jej jak zarazy i morowego powietrza. I takim ćwiczeniowcem będę. Niech klną, płaczą i się uczą. Takich wykładowców się pamięta i szanuje.

Gość k1w89
co racja to racja ;)

Gość Kasik.......
ja mialam problem, jak 3/4 studentow filologii polskiej, z gramatyka historyczna :D nawet sami wykladowcy chyba nie kochaja tego przedmiotu, a przynajmniej nie ci, z grupy literaturoznawcow. Za to jezykoznawcy tychze maja za "lejacych wode" :D

Gość Kasik.......
tak u nas bylo z lacina. Ale babeczka byla sympatyczna i bardzo ja lubilismy, mimo roznacej liczby pal :D suma sumarum i tak wszystko trzeba bylo zdac na koncu semestru. Za to egzamin poszedl nam spokojnie. Az zal, ze tak malo z tego w glowie pozostalo...

Gość k1w89
no właśnie widzę, że się niepochlebnie wyrażacie o tej gramatyce ;p ale na każdych studiach są takie przedmioty ;p a językoznawstwo wydaje mi się, że jest bardziej ścisłe ( o ile można tak powiedzieć) ;p

Gość Kasik.......
* mimo rosnacej

historyczna to był koszmar, prof. Ostaszewska - genialna ale zakręcona babeczka i ogrom materiału. Jedyny egzamin w życiu na którym miałam ściągi. Zdałam na 4 w pierwszym podejściu. Jako jedna z 17 osób - na 300 :)

Gość k1w89
zaraz będziesz doktorem więc wybaczymy, że byłaś w tej 17 ;p ha ha ;)

Gość Kasik.......
gramatyka historyczna i to jeszcze w polaczeniu ze starocerkiewno-slowiankim :D w tym jezyku zachowaly sie pierwsze zapiski, a ze jest pokrewny do naszego latwo mozna (jak komu latwo, bo nie nie, hi hi!) odtworzyc zmiany jakie zachodzily w calej grupie slowianskiej na przestrzeni wiekow. Ale wyklad o przechodzeniu "e" w "o" na poludniu, polnocy, czy wschodzie Europy jakos nigdy mnie nie interesowal. Wszystkie te grupy OR i OL....ble :D

Gość Kasik.......
oj, wyraznie potrzebuje korektora, bo literowki sadzam, az milo ;) dobrej nocy Panstwu, pa :)

Ech, przegłosy, lechicki i polski :D metatezy, rozsunięcia artykulacyjne i sonanty, palatalizacje i depalatalizacje. Koszmar mojego dzieciństwa. Nie, żebym nie lubiła. GH nawet spoko, opisowa i językoznawstwo były gorsze dla mnie. No i historia języka. Kolos nie z tej ziemi.