Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CONFUSED123

Cywilizowany, eropejski Turek - MOŻLIWE?

Polecane posty

Gość krew nie woda
ja takiego ciacha chyba nie umiałabym puscic plazem, ale dobrze, ze myślisz glową, a nie czymś innym

Gość miśbamse
lepszy turas w ręku niż polak na sęku, hahahaha

Gość patynka5
CONFUSED123 ----->E tam, Turcy szczególnie ci prości, co np. pracują w kebabie, to są jacy są, ale nie można generalizować. Poszukaj sobie w necie ile Polek ma meżów Turków i dobrze im się razem tu w Polsce żyje http://forum.gazeta.pl/forum/f,35082,Polonia_w_Turcji.html

Gość bezupprzedzeń
TAK, jest to możliwe. Powiem szczerze - jak też kiedyś kojarzyłam Turka tylko jako śniadego arabusa z kebaba, ale poznałam przypadkiem Turka, który był normalnym, nienachalnym, "europejskim" facetem, nawet z wyglądu Turka nie przypominał. To był tylko mój kolega, normalnie rozmawialiśmy o wszystkim, inteligentny, wykształcony, miał super poczucie humoru. Słuchał tej samej muzyki co ja i generalnie mieliśmy dużo współnych tematów. Teraz już wiem, że wszelkie uprzedzenia wynikają z niewiedzy. Byłam zaskoczona i było mi głupio przed sabą sobą za to idiotyczne stereotypowe myślenie, bo an początku byłam bardzo ostrożna i traktowałam go trochę w rozmowie jakby miał mnie zaraz porwać albo zaciukać:)

Gość dokładnie tak
ja jestem w szoku jak uprzedzeni są ludzie na tym forum, jaką niechęcią zieją do tej nacji, jakby to był jakiś podgatunek, naprawdę żal, tak jak wszędzie są ludzie z gorszych warstw, którzy prezentują niezbyt ciekawe wartości i ludzi naprawdę watościowi, których nie można określać mianem dzikusów

Ja osobiscie nie lubie Turkow- niewazne czy sa brudasami czy tymi cywilizowanymi- nigdy bym sie z takim nie zwiazala. Ale to jest oczywiscie tylko moje prywatne zdanie. Jesli juz istniej tzw cywiilizowany turek to wg mnie np taki , ktory urodzil sie w Niemczech, mieszkal tam cale zycie i wychowal sie w europejskiej kulturze. Ja znam osobiscie 2 takich- nie maja oprocz wiaty nic wspolnego z turecka kultura i mentalnoscia. Co prawda turcy w Ankarze czy Istambke sa nieco inni niz u nas ale daje sobie glow ze jest w 98 procentach mentalnoscia turasow.

Ja mialam i mam na codzien prawie z turkami w roznych sytuacjach bo ich tu jak owsikow w dupie jest i stad moje zdanie na ich temat. i to nie sa wlasnie jak mowisz rzeczy wyssane z palca.

Gość KatarzynaOOO
To ja mam chyba niebywałe szczęście, bo mój mąż Turek, z kórym mieszkam w Polsce od 3,5 lat, jest najwspanialszym mężczyzną, jakiego dane było mi poznać (mam na myśli Polaków):)))) A fanatycy religini to sa w Afganistanie albo Egipcie....Ludzie uczcie się, zwiedzajcie i pochopnie nie oceniajcie:)

Gość ostatni moheranin
Muzułmanie nie chcą się asymilować, chcą żyć według swoich praw. Próby stworzenia społeczeństwa "multi kulti" wcale się nie udają. Dalej dochodzi rocznie do kilkudziesięciu na tle obyczajowym mordów na kobietach, które wyłamały się z muzułmańskich zasad. Kobiety mają słuchać, co nakazuje Allah, a przede wszystkim rodzić dzieci. Turcy przepowiadają, że Niemcy - Europa została im przez Allaha wskazana jako "Paradis", czyli raj, który kiedyś będzie do nich całkowicie należał. I tu przypominam sobie wypowiedź z przed paru laty jednego tureckiego milionera Vurala Oegera, który dorobił się na turystyce. Ten mieszkający w Niemczech od 1960 roku, a obywatel tego kraju od lat 18, poseł Europarlamentu, powiedział do niemieckiej prasy : "Brzuchami naszych kobiet zdobędziemy Europę". Wywołało to burzę w środkach masowego przekazu.Dyskutowałem wtedy z dość oświeconym znajomym Turkiem - Imdat ma na imię - który mi powiedział : "Henryk, kiedyś próbowaliśmy przy pomocy kindżałów i armat zdobyć całą Europę. Nie udało nam się, bo przeszkodził nam w tym twój król. Ale teraz nasz Allah nas nie zawiedzie"Tolerancja religijna, religia pokoju, Koran, w którym w ponad 200 wersetach mówi się o nienawiści i zabijaniu niewiernych, że nie wszyscy muzułmanie są terrorystami, ale wszyscy terroryści są muzułmanami... W UE żyje około 20 milionów muzułmanów; najwięcej we Francji - 5,5 mln i Niemczech - 3,5 mln. Przy ich rozrodczości, a naszym "lenistwie" do tego, mogą kiedyś nam zagrozić. Tak, jak stało się to z Kosowem. Ta historyczna dla Serbów kraina została zdominowana przez muzułmanów brzuchami albańskich kobiet. http://www.youtube.com/user/gotkoran?feature=watch

Gość to byla jedna z madrzejszych
korzystaj z zycia... ale sie z nim nie wiaz :-) ciacho...

Gość ostatni moheranin
Wyszłam za muzułmanina - ślub z muzułmaninem http://www.youtube.com/watch?v=AdNU4LcVERg&feature=related Wafa Sultan - Odrzucam islam http://www.youtube.com/watch?v=of1-OcwrVNg&feature=related każdy muzułmanin według koranu ma prawo okłamywać kobiety i każdy muzułmanin nie może mieć przyjaciela chrześcijanina http://www.youtube.com/watch?v=XTQPutJmtlU&list=UU6-riq3zZKiIqTw71MIGYJg&index=6&feature=plcp Chrześcijanie powinni być zabici według nauki islamu - muzułmanie palą kościoły http://www.youtube.com/watch?v=4x2pYDrNgbo&list=UU6-riq3zZKiIqTw71MIGYJg&index=8&feature=plcp

Gość ostatni moheranin
muzułmański uczony o roli kobiety kobieta musi zaspokajać potrzeby seksualne męża czy chce czy nie i ze jej mąż jest jej niebem oraz piekłem. http://www.youtube.com/watch?v=A_woQ3JkO3k&feature=related Perwersje w islamie - Islam religia pokoju i tolerancji http://www.youtube.com/watch?v=Q08WxFadGNA&feature=related nasuwa sie jeden wniosek iSSlam jest rajem dla pedofili, zboczencow i oprawcow kobiet.

Gość ostatni moheranin
"Badzcie wzgledem siebie nazwajem ulegli" efezjan 5,21 "Mezowie natomiast kochajcie swoje zony tak jak Chrystus ukochal kosciol. On wydal za niego samego siebie" efezjan 5,25 "mamy ted od Niego przykazanie aby ten kto kocha Boga kochal tez swojego brata" 1 list jana 4,21 to tez ma zastosowanie sie do malzenstwa "Badzcie wzgledem siebie tacy jak Chrystus Jezus" list filipan 2,5 "Podobnie mezowie we wspolzyciu badzcie wyrozumiali. Bierzcie pod uwage ze kobiety sa od was slabsze fizycznie. Odnoscie sie do nich z szacunkiem. One przeciez wraz z wami dziedzicza lasek zycia. Lekcekwazac je mogilvyscie w swych moditwach natrafic na przeszkody" 1 list piotra 3,7 "sluzcie jedni drugim z miloscia" list do galacjan 5,13 "masz kochac blizniego jak siebie samego" to najwieksze przykazanie obok tego ze mamy kochac Boga z calego serca i duszy i mysli jest napisane ze mamy okazywac szacunek uleglosc byc pokorni wzgledem siebie, wyprzedzac sie we wzajemnym poszanowaniu. 1 koryntian 13 to hymn milosci co to znaczy kochac i jak to robic. a co mamy w koraniu o malzenstwie? kobieta to NIEWOLNICA NA ZAWSZE od poczatku do konca najpierw jest niewolnica swojego brata i taty i dlatego tata tez ma prawo jej wybrac meza a potem wlasnie meza.. co mamy w malzenstwie? to transakcja wymienna - tak zwany sponsoring po polsku bo kobieta daje seks w zamian za noclegi i wyzywienie.. maz moze 3 razy wypowiedziec jakas magiczna formulke i koniec malzenstwa dla kobiety.. a musze Ci powiedziec ze poniewaz jest niewolnica to odchodzi z niczym bo nic nie nalezalo do niej. DZIECI ROWNIEZ. oczywiscie MAZ moze miec kilka zon.. wiadomo muzulmanie maja niektorzy oczywiscie bo nie wszyscy ale sa tacy ktorzy maja cale haremy kobiet kobieta nie ma prawa sie rozwiesc z mezem, ale maz ma takie prawo maz ma prawo ja nie tylko bic ale nawet biczowac!! moze ja wiezic w domu za nieposluszenstwo.. oczywiscie sa i lepsze malzenstwa i gorsze wiadomo ale takie mezczyzna ma prawo a od czlowieka zalezy na kogo trafi czy komu zostanie poslubiona jaki los ja pozniej czeka Rodzi sie dziewczynka - rodzi sie niewolnik...

,,Czy ktoś z Was zna Turka, który rzeczywiście, bez udawania jest Europejczykiem bez ichniej naleciałości kulturowej (która wiadomo jak traktuje kobiety)?'' Znam kogoś takiego, ale nie wiem czy to ,,się liczy'' gdyż jego matka pochodzi z Turcji i była muzułmanką, ale ojciec to najzwyklejszy w świecie europejczyk o jasnej cerze, blond włosach. Chłopak poza zielonymi oczami wszystkie cechy zewnętrzne odziedziczył po matce. Nie był wychowywany w duchu religii muzułmańskiej i praktycznie jej nie zna. Ale drugi przypadek jaki znam to chłopak od urodzenia mieszkający w Polsce tylko z matką, również niewychowany w duchu islamu a kobiety traktuje jak szmaty i przedmioty, tak jakby miał to we krwi ... Dlatego ciężko określić, czy to możliwe żeby taki turek był cywilizowany, czy nie. Na pewno bardziej możliwe w przypadku tych, którzy mieszkają w europejskich krajach od zawsze i mają od urodzenia styczność z naszą kulturą ale trudno mi uwierzyć, by mezczyzna urodzony w kraju, gdzie gorąco wyznaje się islam, po przyjezdzie do Europy przejął nasze wzorce.

Gość płaczaca stokrottkaa
Ja osobiście mimo mojej dużej wiedzy o Islamie (studiowałam specjalność wschodnia)dałam się zwieść wyszłam za mąż za Marokańczyka również nie chciałam go oceniać byłam otwarta, dobra, starałam się zrozumieć jego zasady, wiarę, ufałam mu myślałam że moje życie potoczy się inaczej... myślałam że będę mogła z czystym sumieniem powiedzieć że Islam i muzułmanie nie są tacy jak się o nich mówi. Ale to wszystko prawda, te oskarżenia o pomiatanie kobietami to szczera szokująca prawda. Mówi się że Maroko nie jest już tym zacofanym krajem, ten kto tak twierdzi nie zna całej prawdy. Mój mąż uważa się za dobrego człowieka tylko dlatego że wyznaje Islam lecz ja widzę go w zupełnie innym świetle. Jedyne co dostałam z tego małżeństwa to ból i łzy których nie da się opisać. Oni nie zwracają uwagi na nasze uczucia a oto przykład zachowań mojego męża( mąż zawsze wychodzi sam, do znajomych na kawę, imprezę itp nie poznałam jego kolegów skutecznie mi to uniemożliwił, kazał zerwać znajomość z naszymi wspólnymi znajomymi, nie wolno mi dotknąć jego telefonu, komputera bo to jego prywatność, ignorancja i kłamstwo z jego strony czuje każdego dnia, choć nigdy mnie nie uderzył, bardzo często mnie poniża, wyśmiewa, znęca się psychicznie. Przestałam się uśmiechać, zabił on całą radość jaka była we mnie, sprawił że poczułam się bezwartościowa... Moje Kochane uwierzcie mi na słowo żadna miłość do jakiegokolwiek mężczyzny szczególnie muzułmanina nie jest wart takich poświeceń, cierpienia, rezygnowania ze wszystkiego co znamy, co jest dla nas ważne. My same z czystej naiwności wierząc w dobro naszych mężczyzn skazujemy się na piekło i więzienie. Nie piszę tego ze złości, tylko po to żeby uświadomić wam kobietom jedną jedyną prawdę nie łudźmy się że właśnie nasz muzułmański mężczyzna jest dobry i wyjątkowy bo przyjdzie nam się gorzko rozczarować a na runek czasem może być już za późno. Zdarzają się wyjątki od reguły mieszane małżeństwa są szczęśliwe, jednak są to tylko jednostki... Czasem nie warto ryzykować. Cena jest zbyt wysoka. Podporządkowanie http://www.youtube.com/watch?v=ZO9z284Gko4&feature=related

Gość ostatni moheranin
Zacznijmy od tego, że twierdzenie, iż słowo islam oznacza pokój jest oszustwem. Islam to słowo z języka arabskiego, a po arabsku pokój to „solh", a nie islam. Słowo islam wywodzi się z pojęcia „taslim", które oznacza podporządkowanie, posłuszeństwo. Tak więc, właściwa nazwa islamu - posłuszeństwo jest zarazem najlepszym opisem czym ta religia jest: bezwarunkowym podporządkowaniem, posłuszeństwem jednostki i całej społeczności woli i dyktatom Allaha, jakie zostały objawione jego „rasool" posłańcowi - Mahometowi. Koran 2:216 „ Przepisana wam jest walka, chociaż jest wam nienawistna. Być może, czujecie wstręt do jakiejś rzeczy, choć jest dla was dobra. Być może, kochacie jakąś rzecz, choć jest dla was zła. Bóg wie, ale wy nie wiecie!" [ 1 ] Koran 8:65 „O proroku! Pobudzaj wiernych do walki! Jeśli wśród was jest dwudziestu cierpliwych, to zwyciężą dwustu; a jeśli jest stu wśród was, to oni zwyciężą tysiąc niewiernych, ponieważ oni są ludźmi, którzy nie rozumieją." [ 2 ] w moskiewskim metrze, w których zginęło 39 osób.Zamachów dokonały dwie terrorystki-samobójczynie http://noemi-niewierzmuzulmanom.blogspot.com/2010/03/emirat-kaukaski-doku-umarow-przyzna-sie.html

Niedawno usłyszałam i przetłumaczyłam z arabskiego wypowiedź znanego przywódcy muzułmańskiego, Abu Iszaka Al-Huweini'ego, który często występuje w egipskiej telewizji państwowej: "Żyjemy w czasach dżihadu, a dżihad, prowadzony w imię Allaha, jest przyjemnością. Zwolennicy Mahometa wręcz współzawodniczyli w tym. Dzisiaj jesteśmy biedni, ponieważ zaniedbaliśmy dżihadu. Gdybyśmy tylko mogli przeprowadzić inwazję na drodze dżihadu przynajmniej raz do roku, a najlepiej dwa - trzy razy w roku, wtedy wielu ludzi na Ziemi stałoby się muzułmanami. Ale gdyby ktokolwiek przeszkodził nam głosić islam, musielibyśmy zabić ich lub wziąć do niewoli, przywłaszczając ich mienie, kobiety i dzieci. Takie bitwy napełniłyby kieszenie mudżahidów, którzy wracaliby do domu z niewolnikami, po 3-4 kobiety lub 3-4 dzieci. To byłby dochodowy interes, jeśli pomnożyć to razy 300 lub 400 dirhamów. To byłaby jakby tarcza finansowa dla dżihadistów, która chroniłaby ich w czasie potrzeb materialnych, bo przecież w każdej chwili mógłby sprzedać tych niewolników. Nikt nie dałby rady zarobić od razu tak dużo pieniędzy, nawet gdyby muzułmanin pojechał za Zachód do pracy lub w interesach. W trudnych czasach to jest dobre źródło dochodu".

Pinokio, Tomek Sawyer czy Trzej Muszkieterowie - bohaterowie klasycznych dzieł literatury Zachodu rozpoczynają podbój serc tureckich uczniów. Turecki resort oświaty wpisał na listę lektur szkolnych ponad 100 przetłumaczonych dzieł. Pomysł dobry, gorsze wykonanie. W tureckim wydaniu znalazły się sformułowania, których nie ma w oryginałach utworów. Na przykład Pinokio prosi swego twórcę Gepetto: "Na miłość Allaha, daj mi trochę chleba". Z kolei w "Trzech Muszkieterach" staruszka mówi D'Artagnanowi, że Aramis po chorobie przeszedł... na islam. A Tomek Sawyer uczy się muzułmańskich modlitw. I to wszystko w państwie, które od ponad 80 lat podkreśla swoją świeckość.

Moj partner jest turkiem. Rownież pochodzi z Ankary.jestesmy razem 4 lata. Wszystko jest tak jak być powinno. Nie każdemu psu burek na imię

Katarzyna000 Możesz podać mi do siebie maila? Chciałabym pogadać na privie

Gość try_to_understand_me
hmmmm... Poznałam chłopaka tureckiej narodowości pół roku temu w internecie. Od tego czasu mamy codzienny kontakt... Na początku była to dla mnie zabawa, ale po pewnym czasie stwierdziłam, że warto byłoby go bliżej pozanć- przecież nie można wrzucać wszystkich "turasów" do jednego worka. Tak samo jak z polakai- są tacy co wiecznie stoją pod blokiem i piją piwo, wcale nie traktując dobrze sowich kobiet, a są inni, zadbani, wykształceni... Tak to sobie tłumacze ;) Wracając do głównego wątku- sama się zastanawiam czy taka znajomość ma jakikolwiek sens... Wiem, ze w większości opinii internautów na początku zawsze jest kolorowo, dużo obiecują... W każdym razie on jest na prawdę inteligentnym facetem, właśnie skończył studia, jest opiekuńczy, cierpliwy, strasznie zakochany, od roku znosi moje głupkowate zachowania :P za tydzień przyjeżdża do polski, żeby mnie bliżej poznać... co robić? Czy na prawde wszystkie tego typu znajomości musza się kończyć beznadziejnie?

Gość gość
Mam nadziej ze skonczylas ta znajomosc. Nie moze byc dobrze na dluzsza mete. Wczesniej czy pozniej dojdzie od konfliktu.

Gość gość
usmaż mu schabowego i powiedz że to ze świnki... jak nie zje (tylko nie pod stołem ani w nocy - bo Allah nie widzi) tzn że jest wierzącym muzlumaninem.