Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość strachy

Piekło......

Polecane posty

Gość strachy

No dobrze, powiedzmy że xli ludzie ida do piekla ale mało to ich tam juz poszło? Rocznie kilka milionów popełnia samobójstwo, jest wielu morderców, katów i inneych degeneratów, w ciągu 20 lat w piekle musiałoby więc lądować jakieś 60 milionów dusz, skoro inni tam są to i ty możesz, oni daja rade to i ty dasz, może i jest tam ciężko ale najpewniej nie ma takiego miejsca i to tylko religijne bajki. Taki ksiądz, biskup, papież musial przecież czyms strszyć ludzi.

Gość hexen_sztos
A ja nie wiem, jaki diabeł miałby interes, żeby męczyć ludzi, którzy jak on - są przeciw Bogu. I kochają zło. To nielogiczne.

Gość Diablica900000
może ma jakiś pakt z Bogiem?:P

Gość TadeuszPan
Piekło stanowi całkowity kontrast nieba. Czyli w Niebie panują miłość, szczęście, piękno, przyjemność itd. A w piekle antagonistycznie: nienawiść, nieszczęście, obrzydliwość, cierpienie itd. W piekle nie ma miłości, ponieważ tam dostępna jest tylko nienawiść. Człowiek nie jest więc wstanie zainicjować jakiekolwiek pozytywnego uczucia, czyli również skruchy, żalu za grzechy, postanowienia poprawy itd. Jest to zablokowane. Nienawiść ogarnia wszystko dookoła i trwa wielkie nieszczęście, smutek. Człowiek staje się jak demon, nienawidzi siebie i wszystkich innych demonów. Nie jest prawdą, że demony się kumplują, one nienawidzą zarówno ludzi, wszystkich świętych jak siebie nawzajem.

Gość jestem po śniadaniu
XXI wiek - a wy o takich zabobonach - eeeeeeech, katolickie zryte berety

Gość jestem po seksie
hihi katole.. :)

Gość sztenke
jestes po seksie ?

Gość jestem po seksie
Stenke chcesz to na wieczór będziesz mógł się dołączyć

Gość ostatni moheranin
budysc też wierzą w piekło i demony pozatym to każda religia nawet co w reinkarnacje hiddusi terz wierzą w piekło piekło istniało jeszcze przed katolicyzmem

Gość sztenke
sorry ale mi juz nie staje

Gość Piekło istnieje
W dzienniczku św. s. Faustyny czytamy, że w piekle najwięcej znajduje się ludzie, którzy nie wierzyli w piekło. Anioły i dusze zostały ukształtowane z Iskry Bożej, która podobnie jak sam Bóg ma charakter nieśmiertelny. Dlatego też naszego bytu, podobnie jak bytu aniołów, demonów Bóg nie może przerwać. Bóg nie może unicestwić tego, co pochodzi z Bożej Iskry, ponieważ musiałby sam siebie unicestwić. A prawa Boże są niezmienne, jak monolit, każde wypowiedziane Słowo ma moc sprawczą. Stąd Bóg nie może też nam i aniołom odebrać naturalnych darów. Naszym darem jest np. wolna wola. I pomimo tego, że Bóg jest wszechmogący, to biorąc pod uwagę niezmienne Boże prawa, Bóg nie może naruszyć naszej wolnej woli. Dzięki wolnej woli mamy możliwość odwrócenia się od Jego Bożej Miłości. Ale tutaj nie ma alternatywy - każdy kto odwraca się od Boga, zwraca się w kierunku piekła.

Gość jestem po seksie
Lady jak można wierzyć jednocześnie i w boga i w piekło, chyba że wierzysz w zeusa ale horysa, to byli tak źli bogowie że i piekło zbudowali ;)

Gość jestem po śniadaniu
po co was straszą piekłem - żeby mieć na was jakiś bat

Gość jestem po seksie
Dobra ja wypierdalam, nie będę czytała postu na pół strony o świętej justynie. Miłego dnia ;)

Gość jestem po śniadaniu
a Faustyna to była na wizytacji w tym piekle, że tak się mądruje

Gość nieoNN
By dyskusja miałaby sens musiałaby toczyć się w kulturalnej atmosferze e nie w atmosferze wyzwisk .Co to w ogóle za argument ze jest XXI wiek.No i co z tego?Ludze podrzynają sobie gardła tak samo jak dwa tysiące lat temu.Wprost przeciwnie w miarę wzrostu wiedzy człowiek chętniej drąży temat duchowości.Chciałby być nie tylko mięsem ale czymś więcej.Chciałby takiej nadziei.Co w tym złego?

Gość jestem po śniadaniu
jak ktoś szuka oparcia w religii, to znaczy, że ma poważny problem ze swoją głową

Gość Łezka3333
Ja mam piekło na ziemi i jeśli istnieje Bóg to mam nadzieje,że pójde do nieba

Gość Dusza też istnieje
Jeżeli ktoś czyta prace pseudonaukowe taki osobistości jak Dennett, Dawikns, Persinger i wielu tutaj nie przytoczonych, którzy piszą o memach, "bożych genach", "bożych kaskach" itp. to polecam książkę "Duchowy Mózg", w którym są zbite wszystkie argumenty materialistów i przedstawione rzetelne argumenty za istnieniem nieśmiertelnej duszy.

Gość nieoNN
jestem po śniadaniu jak ktoś szuka oparcia w religii, to znaczy, że ma poważny problem ze swoją głową Oki,jestem nienormalna..Nie przeszkadza mi to. Nie przeszkadza mi nawet to że ty jesteś normalna/y:)

Gość jestem po śniadaniu
no i świetnie

Gość jestem po śniadaniu
jeśli nie masz w sobie siły, musisz się o nią do kogoś modlić - ja mam jeśli nie wierzysz w siebie, musisz wierzyć w coś innego - ja nie muszę

Gość Dusza też istnieje
@ jestem po śniadaniu Zachłysnęłaś się zgubnymi i zarazem niemającymi z nauką nic wspólnego teoriami takich osobistości jak Dennett, Dawikns, Persinger i wielu tutaj nieprzytoczonych. Jeszcze raz chciałbym polecić książkę "Duchowy Mózg" Neuronaukowa argumentacja za istnieniem duszy Materialistyczna neuronauka próbuje dowieść, że umysł jest iluzorycznym wytworem mózgu, wolna wola nie istnieje, a tryumf ducha nad materią to złudzenie. Dlatego jej zwolennicy poszukują "Bożego genu" lub "Bożego przełącznika" w mózgu człowieka. I choć takie dociekania ocierają się o absurd i uniemożliwiają postawienie sensownych hipotez dotyczących duchowych przeżyć, grono wyznawców materialistycznej wizji świata stale się powiększa. Książka Beauregarda i O'Leary podważa założenia materialistycznej filozofii, która wyklucza istnienie pierwiastka duchowego. Napisana prostym i żywym językiem, dowodzi, że przeżycia religijne opierają się na kontakcie z zewnętrzną rzeczywistością i są prawdziwe. Autorzy swoje tezy popierają wynikami badań, a także odwołują się do dzieł wielkich mistrzów duchowych oraz wypowiedzi innych ludzi nauki, w której kończy się epoka dogmatów, a zaczyna czas rzetelnych badań. Mario Beauregard jest neuronaukowcem, zajmuje się neurobiologią doświadczenia mistycznego. Denyse O'Leary jest dziennikarką, pisze o związkach nauki, religii i wiary.

Gość jestem po śniadaniu
ja się nie zachłystuję niczyimi teoriami, po prostu nie czytam takich pierdół - pewnego dnia zajrzałam wgłąb siebie, zadałam sobie parę pytań, przemyślałam parę spraw i doszłam do wniosku, że umysłowo jestem samowystarczalna - nie potrzebuję religijnych podpórek

Gość ostatni moheranin
a co użyłaś żeby zajzec w głąb siebie trawki czy czego innego