Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

9393

Wstydliwy problem

Polecane posty

Witam. Niedawno miałam (albo mam nadal) grzybicę pochwy. W zeszłą środę wzięłam ostatnią tabletkę Flucofastu (doustnie). Miałam je 3 (jedna tabletka, za 3 dni kolejna, za 14 dni kolejna). Smarowałam się tam też kremem (maścią) Pimafucort, gdyż moja gin powiedziała, że maścią Clotrimazolum mogę tylko się tam podrażnić. Wcześniej byłam leczona globulkami dopochwowymi Pimafucin - nieskutecznie. Przed rozpoczęciem leczenia wydzielina z pochwy była obfita, gęsta, biała, tak jakby z kawałkami rozmiękniętej chusteczki, czasami lekko żółta, o brzydkim zapachu czasami odczuwałam lekkie swędzenie sromu (NIE BYŁO pieczenia przy wejściu do pochwy itp.). Teraz po "zakończeniu" kuracji w niedzielę i poniedziałek miałam wydzielinę przezroczystą, glutowatą więc prawidłową. Teraz mam wydzielinę (od tego wtorku) lekko białawą, mleczną, kleistą i też czasami są w niej gluty, o mało intensywnym zapachu, ale nie jest on nieprzyjemny... Dodam, że nie mam pieczenia, swędzenia, tylko wejście do pochwy jest lekko czerwone, ale też wcześniej nigdy go sobie nie oglądałam i nie wiem jak wygląda prawidłowo. A gdzieś wyczytałam na necie, że może tak być, że jesteśmy tam czerwone, jednak nie wiem czy to prawda... Czy ta wydzielina jest normalna czy to może dalej grzybica? Nie pamiętam jak wygląda prawidłowa wydzielina - dość długo męczyłam się z chorobą, a przed nie zwracałam tak wielkiej wagi na to. Dodam, że mam 19 lat i nieregularny cykl, zaczęłam leczenie - LUTEINA (ostatni trwał 36 dni, a był to pierwszy miesiąc leczenia, a wcześniej miesiączkę dostawałam co 40-60dni). Ostatnią miesiączkę miałam 5 czerwca. Może spróbować Lactovaginalem? Bo maść odstawiłam na razie, bo można jej tylko 7dni pod rząd używać. A do gin mam iść dopiero po miesiączce - tak mi zaleciła.

Kochana bardzo dokładnie opisałaś swój problem, żeby mieć 100% pewność czy masz lub nie masz już infekcji najlepiej zrobić posiew mikrobiologiczny, wtedy będziesz i wiedzieć z czym masz do czynienia no i czym się ewentualnie leczyć, pamiętaj o probiotykach doustnych i dopochwowych np. lactovaginal aby uchronić się przed nawrotami, poczytaj sobie tan artykuł dużo w nim pisze o właściwej higienie intymnej http://polki.pl/zdrowie_i_psychologia_zdrowie_artykul,10029545.html

A ten posiew to gdzie mogę zrobić? W normalnym laboratorium? I na czym on polega?

Gość mziba
zależy skąd jesteś... w krakowie np. najlepiej zrobić na czystej, tam jest pracownia diagnostyki mikrobiologicznej przy katedrze mikrobiologii. najlepiej zapytaj swojego ginekologa gdzie pójść. co do probiotyków, faktycznie mogą pomóc. ja też stosowałam lactovaginal po leczeniu infekcji i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń.

Jestem z okolic Otwocka, więc może przy wizycie u mojej gin zapytam się gdzie mogę zrobić takie badania. Dzięki za pomoc :)

Możesz też wpisać w goglach pracownia mikrobiologiczna w Twojej miejscowości, znajdują się też one w szpitalach, ginekolog na pewno też Ci podpowie, mnie przy grzybicy bardzo też pomógł provag żel, który zmniejsza uczucie swędzenia i pieczenia, zakwasza środowisko pochwy więc pomaga w leczeniu, jeśli masz chwilkę czasu to wejdź sobie na stronkę www.provag.pl znajdziesz tam konkurs w którym można wygrać fajne nagrody a wystarczy napisać opinię o tym produkcie, pozdrawiam

Ok dzięki za pomoc :) "najgorsze" jest to, że nie mam swędzenia ani pieczenia, ale niepokoi mnie ta biaława wydzielina i zaczerwienienie...