Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zębuszek kłębuszek

licówka na zęba martwego

Polecane posty

Gość zębuszek kłębuszek

mam martwą jedynkę lewą, jestem w trakcie leczenie zgorzeli tego zęba, po oczyszczeniu tego zęba on ściemniał, wygląda to okropnie, i teraz moje pytanie, czy ożna załozyc licówkę na tego zęba jeżeli jest w trakcie leczenia?? jestem załamana bo mam 24lata i taki kłopot z zębem, bardzo was prosze o porady, za tydzień mam wizytę u pani stom. z innym zębem ale sie zastanawiam co robić z tą jedynka,

Gość Chcemisiekupke
bedzie przeswitywac, licowka jest cholernie cienka (gdzies o tym czytalam)

Gość na kolana sz
można podobno wybielić martwego zęba- widziałam w cenniku u denstysty

Gość zębuszek kłębuszek
więc co zrobić aby ten ząb choć trochę wygladał normalnie?? nie wiem czy wybielanie wchodzi w gre jeżeli jestem w trakcie leczenia zgorzeli ZAŁAMKA

Gość pytajka pytająca
Ja myślę ze lepsza będzie koronka-ja tak mam :)

Gość zębuszek kłębuszek
Ale czy to będzie mozliwe zeby wybielić jeżeli jestem w trakcie leczenia zgorzeli?? dopiero mam wizytę na 24lipca na wypełnienie kanału (cholerne urlopy)

Gość zębuszek kłębuszek
korona to już ostateczność, co swój ząb to swój ząb, a jaka cena jest korony??

Gość pytajka pytająca
Zgadzam się ,ze swój ząb lepszy ale ja wolę mieć koronę niż sinego zęba.U mnie korona kosztuje 900 zł.

Gość fdgtfytyhuy
chyba jestes nienormalna jakas, cud bedzie jak ten ząb w ogole sie utrzyma po leczeniu kaalowym i zgorzeli a idiotka chce go dodatkowo męćzyc wybielaniem i licowkami, ja bym go nie ruszala, no chyba zebym miala miliony na koncie i stac by mnie bylo na implanta ewentualnie jakby cos nie wyszlo

Gość zębuszek kłębuszek
w gimnazjum miałam leczoną tą jedynkę, musiało być kanałowe, teraz chciałam wymienić plombę bo zmieniła kolor, i się okazało ze jest zgorzel, nic mnie nie bolało ani nic, nawet zęby mi nie poleciały po porodzie a dziecko ma 2lata, karmiłam długo piersią, też jakoś szczególnie zębom się nic nie stało, tylko ta jedynka, i co mam mieć sinego zęba?? jeszcze jak to jest jedynka?? to co mam zrobić?? 900zł to jeszcze nie jest jakaś kosmiczna cena za łany uśmiech bo reszta zębów jest zdrowa i ładna, wiadome jakieś ubytki sa ale zaplombowane wyleczone, jeden ząb plombą światłoutwardzalną, kurcze oszaleć mozna,

Gość June 2012
Miałam podobnie. W podstawówce miałam leczoną jedynkę kanałowo, później z czasem (tak 6-7 lat temu) zaczęła mi się przebarwiać. Długo nie mogłam się zdecydować co z tym zrobić bo to jedynka, bo może mi go wyrwą, a jak ruszą to się skruszy - różne myśli miałam. Dwa lata temu czyli po 20 latach!!!! poszłam do dentysty, a że byłam zadowolona z niego bo robił mi inne dwa wypełnienia to zapytałam co można z tym zrobić. Polecił mi koronę cyrkonową. Poczytałam o tym trochę w necie, popytałam i się zdecydowałam. Moj dentysta przeszedł samego siebie. Mam tak zrobione, że nic a nic nie widać. Naprawdę nie załuję, znowu mam biały uśmiech bo resztę ząbków mam ładna i ta 1 zawsze mnie szpeciła. Naprawdę polecam Tobie to zrobić. Tylko wybierz dobrego dentystę z dobrym sprzętem i dobrym protetykiem. U mnie na "przymiarkę" przyjechał protetyk żeby zobaczyć moje pozostałe ząbki i dorównać kolor i kształt. Postarali się oboje. Zapłaciłam za całe leczenie łącznie z rtg, wkłądem koronowym, leczeniem itd coś ok. 1800 zł. i nie żałuję ani złotówki.

Gość fdgtfytyhuy
chodzilo mi o to, zebys nie ruszala tego zęba zanim nie bedziesz miec 5 tysiecy na koncie na ewentualnego implanta. martwy ząb i to jeszcze jedynka to nie są żarty i nie mozna go tak ciagle męczyć bo po prostu moze sie ulamac, wypasc i co wtedy? dlatego nie ruszaj go zanim nie bedziesz miec tyle kasy ze w razie czego jakby cos poszlo nie po mysli, to bys musiala wstawic sobie sztucznego. a jeszcze wybielalnie? totalny debilizm. martwy ząb jest bardzo oslabiony i jeszcze go wybielac,.. glupota. wiadomo ze wybielanie bardzo niszczy zęby, oslabia je. juz lepiej zalozyc koronke.

Gość fdgtfytyhuy
1800 zl ale cie oskubali haha korona kosztuje jakies 1000 zl ze wszystkim... to sie na tobie dorobili.

Gość June 2012
No wiesz, na wsi nie mieszkam. U mnie to jest normalna cena w mieście za koronę cyrkonową w DOBRYM gabinecie.

Gość zębuszek kłębuszek
tyle że ja mam tylko 3tyg czasu, jestem załamana

Gość dojrzała babeczka
Ten ząb był wcześniej plombowany. Po 10 latach zaczął nagle, niemiłosiernie boleć. Po rozwierceniu dentystka stwierdziła zgorzel. Leczyła mi ją kanałowo 5 tygodni.Potem zaplombowała. Ząb "podwiercony" z obu stron był słabszy i cieńszy i starałam sie nim nie nagryzać nic twardego. Po roku zauważyłam, że zaczyna się odbarwiać, sinieje. Po jakimś czasie poszłam do dentysty z innym zębem i przy okazji zapytałam o tego nieszczęśnika. Myślałam o koronce ale dentystka odradziła mi to. Powiedziała, że ten ząb może nie wytrzymać tak mocnego opiłowywania, jakie konieczne jest pod koronę. I doradziła to powleczenie. Zęba tylko po wierzchu "porysowała" i nałożyła cienką warstwę materiału. Potem wygładziła. Mam to 3 lata i jestem zadowolona. Ząb jest grubszy i stabilnie siedzi...:D

Gość dojrzała babeczka
No, i jest biały:D

Gość zębuszek kłębuszek
a jak się to nazywa profesjonalnie?? żebym wiedziała jak to pani stom. powiedzieć,to by było do mojego przypadku idealne, dałaś mi nadzieję że ten ząb może być jeszcze normalny,

Gość dojrzała babeczka
Powiedziała, że mi zęba powlecze... Nie użyła słów profesjonalnych...:D

Gość zębuszek kłębuszek
dojrzała bardzo ci dziękuję,naprawdę bardzo mi pomogłaś, na wizycie od razu powiem pani stom. o tym muszę działać bo mam mało czasu, dziękuję jeszcze raz

Gość stomatol
trafiłam dzisiaj na ten wątek i co ciekawe sprawdziłam i popytałam nie ma czegoś takiego jak "powleczenie". Chodziło pewnie o lakierowanie zębów fluorem, albo dentysta założył licówkę a pacjentka nawet o tym nie wiedziała.

Gość gość
Ja rowniez mialam nakladany jakis material na martwego zeba ale nie wiem co to vylo watpie zeby to byla licowka bo kosztowalo to 160zl zab jest grubszy i bialy, grubszy z tego wzgledu ze chowal sie za zebem obok a teraz wyglada jakby byl prosty na rowno z zebem obok mam go 2 lata narazie jest wszystko ok

Gość gość
Moim zdaniem licówka na martwego zęba to dobry pomysł, najlepiej zakładać kompozytowe. Na pewno lepiej to wygląda, a takie licówki są bardzo trwałe. Ja zakładałam swoje w http://cenker.pl/ , bardzo profesjonalnie mi to zrobili. :)