Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość o spaaaaadek

Pytanie dotyczace spadku - do osób znajacych się.

Polecane posty

Gość o spaaaaadek

Otóż tak. Jest dom. Są rodzice. Rodzice ci mają troje dzieci. Dwójka z tych dzieci 15 lat temu wyprowadziła się za granicę. Zostało jedno dziecko. Najmłodsze. To dziecko wyszło za mąż i zamieszkało z tymi rodzicami i mężem razem w tym domu. Rodzice na parterze, dziecko z mężem na piętrze i poddaszu. I teraz rodzice przepisali cały dom, z działką na to dziecko, które z nimi mieszka, z prawem użytkowania parteru i ogrodu. I tutaj pytanie. Czy pozostałemu rodzeństwu po śmierci rodziców będzie się należeć coś z tej nieruchomości? Czy dziecko, które jest właścicielem domu, będzie musiało jakoś spłacać pozostałą dwójkę rodzeństwa? Czy jak dom został przed śmiercią przepisany, to już nic się nie należy pozostałym? Jak to jest? Z góry dziękuję za mądre odpowiedzi.

Gość mmmerop
twojemu rodzenstwu bedzie sie nalezal zachowek

Gość o spaaaaadek
A nie jest tak tylko jeśli nieruchomość otrzymuje się w spadku? Bo wtedy to wiem, że zachowek się należy. A jeśli stałam się właścicielką domu np 15 lat przed śmiercią rodziców to też?

jeśli jest akt darowizny u notariusza to pozostałemu rodzeństwu NIC sie nie należy choc dana osoba może w ramach dobrej woli cos dać , zachowek ale nie musi darowizna to wszystko dla tej osoby , już wiele ludzi walczyło w sądzie i tego nie da się odeprzeć

Gość klaudia1617
jezeli rodzice przepisali dom całościowo na to jedno dziecko ktore z nimi mieszka to nalezy sie tylko wyłącznie jemu. rodzice moga jeszcze zmienić zdanie. w kazdym razie gdyby teoretycznie rodzice zmarli i pozostale rodzenstwo chcialoby podwazyc testament-tudzież przepisanie majątku-nie ma takiej szansy, samo to że nie mieszkali tu...wiec lipa dla nich jednym slowem:)

Gość gość
Chyba nie.Zachowek przysługiwałby gdyby dom ktos otrzymał w spadku.Wg mnie (ale nie jestem prawnikiem) dzieciom nic się nie należy, bo rodzice niczego nie zostawią w spadku.

Gość miałam podobnie.....
nie należy się

Gość jjh
jesli minie 10 lat od chwili darowizny do smierci rodziców to nic rodzenstwu sie nie nalezy, jesli nie minie moga domagac sie zachowku

Gość o spaaaaadek
No właśnie, tak też myślałam, ale nie byłam pewna. Dziękuję :)

niestety , nawet jesli rodzice przepiszą dom na jedno dziecko za swojego życia to rodzeństwo moze dopominać sie zachowku . mogą , ale wcale nie musza . A zamieszkanie albo nie nic nie wnosi do sprawy .

I teraz rodzice przepisali cały dom, z działką na to dziecko, które z nimi mieszka, z prawem użytkowania parteru i ogrodu. I tutaj pytanie. Przepisali czy co dokładnie zrobili ? sporzadzili testament w formie notarialnej czy sporządzili akt darowizny?

Gość o spaaaaadek
Sporządzili akt darowizny.

Gość jjh
rodzice posiadaja jeszcze jakis majatek?

Gość jjh
jaki typ prawa wpisany jest w dziale III KW?

Gość o spaaaaadek
Oj no jakiś majątek jeszcze mają, ale on mnie w sumie nie interesuje :) Wiadomo, po śmierci majatek trzeba będzie podzielić, mimo, że to ja mam upoważnienia do wszystkiego. Ale dom już do nich nie będzie wtedy należał, więc właśnie nie wiem....

Gość magda uk
A jeżeli ja w podobnej sytuacji tzn moja siostra zajęła pół domu (mieszka z mężem i dziećmi), a ja mieszkam za granicą, ale jestem nadal zameldowana to jak to wygląda? Niby cisza, nie sądzę żeby do tej pory przepisali, ale moja siostra tam nimi kręci bo w pewnym sensie oni ich ciągną przez życie, że nie wiem co będzie za jakiś czas. Jaka różnica jesli jestem zameldowana?

magda uk meldunek nie ma nic do rzeczy o spaaaaadek edit: przeczytałam jeszcze raz Twoj post i nie wiem dlaczego pisze głuoty , więc: darowizna nie wyklucza zachowku tak naprawdę ( termin 10 letni dotyczy tylko obdarowanych niebędących spadkowbiercami ustawowymi- zstępni ( rodzeństwo w tym przypadku ) nimi są ).

Gość jjh
magda uk nie wiem nie jestem prawnikiem, wiec nie powiem jaka roznica, dla mnie zadna, ale to tylko opinia

Gość o spaaaaadek
Czyli jak - należałaby się każdemu 1/3 nieruchomości mimo wszystko?

Gość jjh
Sposób obliczania zachowku Przy ustalaniu udziału spadkowego stanowiącego podstawę do obliczania zachowku uwzględnia się także spadkobierców niegodnych oraz spadkobierców, którzy spadek odrzucili, natomiast nie uwzględnia się spadkobierców, którzy zrzekli się dziedziczenia albo zostali wydziedziczeni. Zanim będzie można obliczyć wysokość zachowku, należy najpierw obliczyć wartość całego spadku po zmarłym, a następnie udział spadkowy, jaki by przypadł uprawnionemu do zachowku, gdyby spadkodawca nie sporządził testamentu. Mając te dane, można przystąpić do obliczenia zachowku. Obliczenie zachowku następuje na podstawie wartości spadku ustalonej według cen z daty orzekania. Dzięki temu istnieje możliwość uwzględnienia realnej wartości spadku. Takie stanowisko potwierdził Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 26 marca 1985 roku (III CZP 75/84, OSN 1985 rok, nr 10, poz. 147). Obliczając wartość spadku, należy dodać wartości wszystkich rzeczy i praw majątkowych należących do spadku. Do tak wyliczonej wartości spadku dolicza się również wartość darowizn uczynionych przez spadkodawcę za życia. Przy czym dolicza się nie tylko wartość darowizn dokonanych na rzecz osób uprawnionych do zachowku, lecz także wartość darowizn dokonanych na rzecz innych osób, w tym spadkobierców. Spadkodawca nie ma możliwości wyłączenia darowizn spod takiego doliczenia. Natomiast przy obliczaniu wysokości zachowku nie dolicza się do spadku wartości drobnych darowizn, zwyczajowo w danych stosunkach przyjętych. Przykładowo można wymienić tu darowizny dokonane z tytułu świąt, ślubu i urodzin. Do spadku nie dolicza się także wartości darowizn dokonanych przed więcej niż dziesięciu laty, licząc wstecz od chwili otwarcia spadku, jednakże jedynie wówczas, gdy obdarowanymi były osoby nie będące spadkobiercami albo uprawnionymi do zachowku. Natomiast darowizny dokonane na rzecz spadkobierców bądź osób uprawnionych do zachowku zawsze dolicza się do spadku, niezależnie kiedy zostały dokonane. Ponadto przy obliczaniu zachowku należnego zstępnemu nie dolicza się do spadku wartości darowizn uczynionych przez spadkodawcę w czasie, kiedy nie miał on zstępnych. Nie dotyczy to jednak wypadku, gdy darowizna została dokonana na mniej niż trzysta dni przed urodzeniem się zstępnego. Gdy uprawniony do zachowku jest małżonek spadkodawcy, to wówczas przy obliczaniu należnego mu zachowku nie dolicza się do spadku wartości darowizn, które spadkodawca uczynił przed zawarciem z nim małżeństwa. Wartość przedmiotu darowizny oblicza się według stanu z chwili jej dokonania i według cen z chwili ustalania zachowku. Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 17 maja 1995 roku (III CZP 69/84, OSN 1986 rok, nr 3, poz. 24) wskazał, że w wypadku, gdy w skład spadku wchodzi udział spadkowy w majątku dorobkowym, dopuszczalne jest w postępowaniu o roszczenia z tytułu zachowku samodzielne ustalenie przez sąd orzekający stanu i wartości spadku. Od tak ustalonej wartości spadku odlicza się długi spadkowe. zrodlo http://www.twoja-firma.pl/wiadomosc/16043166,zachowek-co-to-wlasciwie-jest.html

o spaaaaadek Czyli jak - należałaby się każdemu 1/3 nieruchomości mimo wszystko? nie nieruchomości tylko wartości należnego zachowku, do którego nalezałoby zaliczyć wartośc dokonanej darowizny

prowadzilam ostatnio sprawe o dzial spadku - do spadku zostala wliczona darowizna ( nieruchomosc ) poczyniona przez spadkodawce na rzecz jednej z corek 40 lat temu.

Gość o spaaaaadek
Ok, dziękuję za odpowiedzi. Itak nie jest żle, bo brat został przez rodziców "spłacony", a siostra niech ma resztę majątku i też będzie ok. Ważne, że mój dom zostanie mój. Dziękuję za odpowiedzi.

Gość gość
Najlepiej to zna sie adwokat! Radze Ci skorzystac z uslug takowego, sprawdz tutaj www.kancelaria-temida.pl to zaufany adwokat gdzie zawsze chodze po rade czy cos zalatwic

Gość gość
jezeli darowizne wylaczyli ze schedy spadkowej to nic sie rodzenstwu nie nalezy, zaden zachowek! wiem, bo sama bylam w tej samej sytuacji, i nie dosc, ze to notariusz potwierdzil, to jeszcze dla pewnosci bylam u prawnika.

Gość gość
Z tego co widze po odpowiedziach zdania są podzielone. Idź lepiej do notariusza i Ci powie najlepiej. Jeśli jesteś z poznania mogę polecić Ci www.notariuszantkowiakirena.pl. Bdb obsługa i dobre ceny.