Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość balaclava24

obrona pracy licencjackiej

Polecane posty

Gość balaclava24

witam czy podczas obrony przed komisją jak dostanę pytanie metodologia badań i wyniki to muszę znać wszystkie dane ? W mojej pracy badałem grupę osób, która została sklasyfikowana wg płci wieku wykształcenia itp. czyli mam mieć te wyniki w głowie ?

metodologia badań, czyli to jakie medoty wykorzystałeś w pracy ( metoda, technika i jakie narzędzie ) Np. sondaż diagnostyczny z zastosowaniem techniki jaką jest ankieta , z wykorzystaniem narzędzia, jakim jest kwestionariusz ankiety. I wyniki ogólnie musisz znać, przytoczyć ogólne założenie pracy, jej cel i to ccz ta metodologia ułatwiła ci znalezienie odpowiedzi na twoją hipotezę.

Gość balaclava24
rozumiem czyli muszę znać ogólne wyniki badań, czy udało mi się odpowiedzieć na główne pytanie, a nie będę musiał odpowiadać ile było facetów w danej grupie wiekowej, jakie wykształcenie itp. ?

Myślę, że powinieneś znać swoją grupę badawczą, czyli np. wiedzieć ilu było tych mężczyzn. Nie wiem jakie robiłeś badania, ale wyniki przy metodologii myślę, że nie dotyczą metryczki. Najlepiej zapamiętaj skarjne wyniki, ogólnie - najwięcej było X , a najmniej cechy Y.

Tak jak pisałam wcześniej, pytanie postawione przy metodologii pracy nie dotyczą stricte samej grupy badawczej, ale tego, czyli osiągnąłeś cel pracy. Określasz na końcu tezę, czyli ten rezultat. Wynikami badań jest udowodnienie przez ciebie założonej hipotezy na początku pracy.

Gość balaclava24
wielkie dzięki za informacje

Gość balaclava24
a pytanie typu co to jest hipoteza bądź problem badawczy może się pojawić ?