Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość misiunia123456789

Ginekolog

Polecane posty

Gość misiunia123456789

Witam. Mam 16 lat. Chcialabym wybrac sie do ginekologa i tutaj moje pytania. 1.Czy musze miec skonczone 18 lat aby wykonal badania? Jesli musze to sama nie moge wiec musi isc ze mna osoba pelnoletnia. 2.Czy musi to bys opiekun prawny? Czy moze to byc np. kolezanka? Dziekuje za odpowiedz

Gość mamamama27
a do internisty czy okulisty też chodzisz z osobą pełnoletnią? co ma do tego wiek? jak musisz to idziesz - jak ktoś woli idzie z mamą ale jak nie chce to nie

Oczywiście, że na wizytę ginekologiczną osoba niepełnoletnia zgłasza się z opiekunem!

Nie jestem pewna ale chyba do 16 rż trzeba z opiekunem prawnym i musi byc obecny podczas badania. Byłam niedawno z córką a ma 13 lat bo dostała paskudnej infekcji z basenu , to wiem bo mi dok mówiła. Tylko nie pamiętam czy do 15 czy 16 rż

Gość mozliwe to??
potwor nie rob sobie jaj z dziewczyny,nie musisz isc z mama

Gość mozliwe to??
potwor a ty chodzilas np do stomatologa z mama? do intenisty? okolisty? bo ja odkad mialam 14 lat wwszedzie chodzilam sama

Aspekty prawne dotyczące leczenia osób nieletnich Zagadnienia prawne dotyczące leczenia osób nieletnich penalizują: Ustawa o zawodach lekarza i lekarza dentysty (Art. 32-35), Kodeks Karny - Rozdział XXV „Przestępstwa przeciwko wolności seksualnej i obyczajności, Kodeks Postępowania Karnego (Art. 304), Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy Rozdział II „Stosunki między rodzicami a dziecmi , Kodeks Etyki Lekarskiej, Ustawa o zakładach opieki zdrowotnej oraz Konwencja Praw Dziecka. Wizyta osoby nieletniej u lekarza ginekologa powinna odbywac się w obecności rodzica/opiekuna prawnego. Dziewczynka może poprosic o przeprowadzenie badania ginekologicznego w warunkach intymnych, bez obecności opiekuna. U dziewcząt przed ukończeniem 16 roku życia przeprowadzenie badania ginekologicznego, procedur diagnostycznych i leczniczych (w tym i przepisanie środków antykoncepcyjnych) wymaga zgody przedstawiciela ustawowego (odpowiednia adnotacja w dokumentacji medycznej). Fakt stwierdzenia rozpoczęcia współżycia seksualnego nie powinien byc zatajony przed opiekunem dziewczynki. Dodatkowo, o fakcie współżycia płciowego, lekarz jest zobowiązany do powiadomienia odpowiednich władz prokuratury, policji (zgodnie z art. 200 kk i 2 art. 304 kpk) w przypadku osób małoletnich przed ukończeniem 15 roku życia. U dziewcząt, które ukończyły 16 rok życia, a jeszcze nie są pełnoletnie, przeprowadzenie badania ginekologicznego, diagnostyki i leczenia (w tym i przepisanie środków antykoncepcyjnych) wymaga zgody zarówno nieletniej pacjentki, jak i jej rodzica/opiekuna prawnego (odpowiednia adnotacja w dokumentacji medycznej).

Gość asdfghkj
Według prawa tak właśnie jest: dziecko do 18 r.ż. powinno chodzić do lekarza z opiekunem prawnym. Od 16 r.ż. może współdecydować (łącznie z opiekunem) o zgodzie np. na zabieg czy inwazyjne badanie.

mozliwe to?? ----Dla mnie to mogłaś chodzić sama do lekarza nawet jak miałaś 5 lat.Co to ma do rzeczy? Napisałam jakie jest prawo (być może coś się zmieniło,kiedyś było do 18 roku życia). A czy autorka pójdzie sama,z mamą,tatą,babcią czy sąsiadką mnie nie interesuje.Odpowiedziałam na zadane pytanie i już.Więc przestań się czepiać.