Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość_weselny

Obowiążki gościa.

Polecane posty

Gość Gość_weselny

Witam wszystkich, W Lipcu wybieram się na ślub do swojej kuzynki, nigdy wcześniej nie uczestniczyłam w weselu i chciałabym dowiedzieć się co wypada a czego nie, np. Kiedy dajemy kwiaty? Po wyjściu Pary Młodej z kościoła, czy na miejscu samego wesela? Jeśli Para Młoda zażyczyła sobie kopertę ile powinnam włożyć do środka? Biorą pod uwagę że jestem studentką, która dorabia w weekendy za barem i nie mam zbyt dużych możliwości finansowych. Czy powinnam się na kopercie podpisać? Te pytania które zadałam to przykład, będzie mi miło jak same podsuniecie jeszcze parę swoich rad :-)

Gość miumiuu
Co do kwiatów to zależy od Pary Młodej, czasami proszą aby wręczanie kwiatów odbyło się na sali weselnej czasami jest to przed kościołem. Zobaczysz jak to będzie u kuzynki. Co do koperty to dajesz ile możesz, ale myślę, że jak idziesz sama to 150-200zł a jak z kimś to 300zł spokojnie wystarczy :) I powinnaś się podpisać na kartce z życzeniami nie na kopercie.

kwiaty beda dawali wszyscy w tym samym czasie - na pewno zauwazysz ;) do koperty mozesz wsadzic karte z zyczeniami i sie podpisac ale to nie jest konieczne, moze byc koperta z kasa a pieniadze to tyle ile mozesz. obocnie taka srednia jest przewaznie 500zl od pary, ale to nie jest obowiazkowa suma

Gość poweselna
Ja od niepracujących kuzynów dostawałam po 200-300 zł (byli z osobami towarzyszącymi, o ile wiem, na kopertę zarobili się korepetycjami) - moim zdaniem to wystarczające, szczególnie, że sami na to zarobili, a nie wzięli od rodziców. Wręczanie kwiatów - to różnie, jak para młoda sobie zażyczy, obserwuj innych ;) Czy na kopercie się podpisać? Moim zdaniem nie. Włóż do koperty kartkę z życzeniami i na niej się podpisz, a w tę kartkę włóż pieniądze, będzie elegancko.

Gość poweselna
Średnia 500 zł od pary? Ani ja, ani moje koleżanki biorące ślub tego samego roku nie miały takiej średniej, mimo, że ja pochodzę z dość biednej rodziny, a niektóre koleżanki z zamożnych. Dziwne to... Wszyscy trąbią, że tyle się daje, a jakoś tego nie odczułam :)

Gość poweselna
Średnia 500 zł od pary? Ani ja, ani moje koleżanki biorące ślub tego samego roku nie miały takiej średniej, mimo, że ja pochodzę z dość biednej rodziny, a niektóre koleżanki z zamożnych. Dziwne to... Wszyscy trąbią, że tyle się daje, a jakoś tego nie odczułam :) Każdy daje tyle, ile może i to koniec pytania :)

Gość 200 zl
500 zł średnia od pary? też tego nie zauważyłam. No chyba, że od rodzeństwa moich rodziców. To tak dawali jakoś 400-500. Ale młodzież czy nawet ludzie ogólnie młodzi dawali od pary po około 300zł. Wszyscy pracujący. Nie pracująca była tylko moja świadkowa - młodsza siostra. Ale z nią było ustalone, że ma nic nie dawać i się nie martwić o to. Od Kuzynostw małoletnie mimo, że dostali osobne zaproszenia mam na myśli 15,16,17,18 latki nie dostałam oddzielnej koperty. Dawali z rodzicami. A w rodziców kopercie było jak wspomniałam po około 500 zł tych z dziećmi (młodzieżą) po okoł0 1000. A ci z malutkimi dziećmi 1-5 dawali 400-500 zł. Uważam, że jak idziesz sama to 200 zł będzie jak najbardziej ok. Z kimś 300 zł. I tyle.

gość ma obowiązek złożyć życzenia i dobrze sie bawić:) jeśli dorabiasz w weekendy to daj tyle na ile Cię stać 150-200zł Będąc tutaj dowiedziałam się, że są limity dawania na wesele-a guzik prawda. Wiadomo, że może zrobić się przykro jak osoba zarabiająca 20tyś da ci w prezencie pościel która kosztowała 20zł i nie nadaje się do użytku bo się czujesz jakbyś w papierze spała. Ale ja jeszcze na żywo nie usłyszałam oburzenia, że ktoś dał za mało:) Daje się tyle na ile nas stać:)

wiedzialam, ze zaraz sie posypie... dlatego napisalam PRZEWAZNIE. wystarczy poczytac topiki na kafe. Ja mialam slub kilka lat temu i w wiekszosci kopert byla taka suma

Gość Gość_weselny
Super :-) Dzięki wszystkim za dobre rady, myślę że włożę 300 zł i wystarczy ;-)

Gość Aga1981kit
Witam, Co region to inny zwyczaj. U nas jest tak że po wyjściu z kościoła życzenia składają jedynie osoby które nie będą brać udziału w weselu a zostały zaproszone jedynie na ślub. Pozostali goście weselni składają życzenia już na sali po toaście. Co do koperty to oczywiście podpisujemy. Zwykle kupuję kartkę z życzeniami i ją podpisuję a w nią wkładam pieniądze. Co do kwoty która powinna się znaleźć to wszystko również zależy od regionu i od standardu wesela bądź miejsca w którym ono się odbywa. Nie ma jakiejś jednej standardowej kwoty bo czasem 300zł od pary będzie wystarczające, a czasem 600. Także przedział jest ogromny. Moja rada to najlepiej kierować się zasadą, żeby pokryć za siebie i partnera/przynajmniej. Nie powinno się dawać mniej niż młodzi zapłacili za nas. Co do tego że jesteś studentką i mało zarabiasz to nie ma znaczenia. Skoro decydujesz się pójść na wesele to liczysz się z wydatkami i świadomie podejmujesz decyzję o pójściu na wesele czy też nie. Moim zdanie 250zł od osoby to jest najmniej ile powinno się dać idąc na wesele do restauracji. 300zł od dwóch osób mogłaby być jesli kuzynka robiłaby wesele w niedrogim domu weselnym czy też sali z kucharkami ale na restaurację to stanowczo za mało Pozdrawiam i życzę udanej imprezy

Gość stara mężatka
Młodzi zapraszając ciebie na wesele wiedzą ze zapraszają studentkę.Jeżeli idziesz sama to możesz dać 100 lub 150 zł jeżeli z osobą towarzyszącą to przynajmniej 300.Kase wsadz do koperty z życzeniami i podpisz kartkę.Kwiaty dasz wtedy kiedy będą dawali inni

Gość czop456
haha weż się nie oszmieszaj i ze stówa nawet nie pokazuj,normalni ludzie daja min 200 zł od osoby

Gość anitkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
100 czy 150 zł to się daje na urodziny a nie na wesele

Gość wikiwikaw
kwiaty po wyjściu z koscioła, do koperty ile uważasz (conajmniej 200 zł jednak by się przydało). nie podpisuj jej. nie ma takiego obowiązku ani obyczaju. ja nei lubię chodzić na wesela. teraz miałam mieć wesele kuzynki w lipcu, ale sie z nigo wykręciłam, bo akurat 7 jadę na konceert Queen do wrocławia. ale ile sie musiałam nasłuchać... i nie masz się czym martwić. nawet jak szczelisz gafę, to to przeciez nic takiego ! będzie dobrze.