Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość catrindolce

prezent ślubne czyli koperta

Polecane posty

Gość catrindolce

Witam, Za dwa tygodnie mam w rodzinie wesele,oczywiście na zaproszeniach był beznadziejny wierszyk o kasie zamiast prezentów. Wesele jest wyjazdowe mamy zapewniony nocleg przez mlodą parę plus poprawiny.Czuje niesmak gdyż miałam ochotę kupic im fajny prezent.W związku z tym że para młoda bardzo ostentacyjnie wyraża się na temat kopert i kasy na formu rodzinnym aż nie chce mi się iść na to wesele z rodziny nie potwierdziło im w sumie 40 osób.Proszę o pomoc w aktualizacji ile powinniśmy dać w kopercie. Maż chce dać 1000 zł ale ja uważam że to lekka przesada.Proszę o sugestie.

Gość Tomek_z Bagien
a jaki to mialbyc prezent?

Gość aschoka
daj 500zł i wystarczy. 1000 to można dać od serca jak ktoś się nie prosi.

Moim zdaniem tyle, ile dawaliście innym osobom o podobnym stopniu pokrewieństwa :) w końcu to ma być prezent, a nie zwrot kosztów. My tak zawsze robimy i wcale mnie nie obchodzi czy ktoś przyoszczędził i zmieścił siew 100 od osoby, czy tez wydał na mnie 1000 zl. Uważam że to sprawa młodych jakie przyjęcie urządzają i nikt nie powinien interesować sie kosztami. W końcu ja też nie wymagałam zeby mi kto zwracał za moje zachcianki i nie mam zamiaru przejmować sie tym ile kogoś kosztuje "talerzyk" weselny i nigdy nie ma to wpływu na wielkość prezentu.

Gość catrindolce
Zanim dostaliśmy zaproszenie myśleliśmy o ekspresie ciśnieniowym do kawy.Pierwszy raz wśrod zaproszeń ktore otrzymywaliśmy w latach ubiegłych a nawet w tym roku jest konkretnie ten wierszyk z kopertą ,wcześniej nigdy to Nam się nie zdażyło ,a zbieram zaproszenia które otrzymywalismy na pamiątkę.

Gość jcsdijfckds
czy ty jesteś ułomna czy nie umiesz czytać? Na chuj im ekspres ciśnieniowy? Trudno ci to zrozumieć że ktoś nie pije może kawy i totylko by zagracało mieszkanie. Po co komuś takie zbędne rzeczy, kur.wa jak chcą pieniądze to daj pieniądze albo nie idź i już. Jak ktoś nie chce gratów to na chuj mu to wciskać

Gość dajcie to o co proszą
Lepiej dać pieniądze z dwóch powodów: 1. Państwo młodzi mogą sobie kupić co będą chcieć 2. co dla jednego może być drogie i dobre jakościowo, dla drugiego może być imitacją czy "gratem" Weźmy choćby pod uwagę ekspres. Idąc na wesele pewnie na ekspres nie przeznaczylibyście więcej niż 500zł. I może rzeczywiście para młoda chciałaby ekspres ale lepszy taki za 1500 czy 2000 zł. Nikt nie wymaga od gości tak kosztownych prezentów więc lepiej dać pieniądze i młodzi uskładają sobie na ten ekspres który im się podoba, a co po takim waszym za 300zł. Może dla nich to badziewie. Osobiście mam drogi gust i nawet pościel mam za 150 czy 200zł a nie za 50. I dlatego wolałabym pieniądze, zapewne PM któzy was poprosili również. Uważam że mąż dobrze chce dać 1000zł. 2 dni wesela, nocleg jednak sporo kosztuje PM. Najmniej idąc w dwie osoby możecie dać 800zł moim zdaniem pod warunkiem że PM nie robią wesela w kilku gwiazdkowym hotelu bo w takim to i nocleg kosztuje prawie 3 stówki.

Gość catrindolce
PM przez ostatni rok zachwycała się naszym ekspresem do kawy bedać u Nas ,malo tego są smakoszami kawy , własnie dlatego myslalam że bedzie to super prezent fajny i na lata ,poziom wcześniejszego posta absolutnie zerowy. Myśleliśmy o ekspresie w granich miedzy 1500 a 2000 ,natomiast co do wesela to nie jest to hotel noclegi w hostelu .To że chcą kasę dowiedzielismy się z zaproszeń w związku z tym przed otrzymaniem zaproszeń rozmawialismy miedzy sobą że to fajny pomysł

Gość napisali jej chcą kasę
a ta swoje :O dno dno dno

Gość dajcie to o co proszą
Zatem już zupełnie nie rozumiem autorko o co ci chodzi. Myślałam że chcąc zaoszczędzić wolałaś kupić tańszy prezent dlatego że napisałaś : "Maż chce dać 1000 zł ale ja uważam że to lekka przesada." Na ekspres wydalibyście 1500-2000 i nie uważasz że to dużo a jak mąż chce dać w kopertę 1000 to uważasz że lekka przesada. Trochę jest to sprzeczne jedno z drugim. Przecież skoro proszą o pieniądze a wy chcieliście i tak na prezent przeznaczyć 1500-2000 to włóżcie tyle samo w kopertę a jeśli na prawdę są zachwyceni tym ekspresem to kupią sobie go sami za pieniądze z kopert, a jeśli uznają że wolą przeznaczyć je na inny cel to to zrobią

Gość catrindolce
Dla mnie ta kwestia dać prezent a wręczyć kopertę to nie to samo.Na prezent wydałabym więcej niż mam dać w kopercie .Ale zgadzam się że dam tą kasę i sami sobie kupią co będą chcieli a kwestie moich odczuć to już zostawię dla siebie (trudno)