Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JaSięPytam

Help

Polecane posty

Gość JaSięPytam

Witam mam pytanko, ktore mnie zastanawia juz od kilku dni...Jezeli chore zwierze na wscieklizne polize jakas rzecz, a pozniej jej sie dotknie to tak mozna sie zarazic? Jezeli juz ta slina wyschnie, to czy ten wirus tez ginie? przepraszam moze wyda sie to Wam głupie, ale chciałabym wiedziec.Bo wiem zeby sie zarazic musi byc bezposredni kontakt ze slina...ale taki przypadek to juz do tego sie nie zalicza?

Gość sposób zakażenia
cyt.:Sposoby zakażenia Podstawową drogą zakażenia wirusem wścieklizny jest pogryzie lub oślinienie uszkodzonej skóry lub błon śluzowych przez chore zwierzę. Wirus w dużych ilościach wydala się wraz ze śliną. Podkreśla się również możliwość zakażenia wyniku wdychania wirusa zawieszonego w powietrzu w jaskiniach zamieszkałych przez nietoperze. Wówczas wirus dostaję się od układu nerwowego za pośrednictwem zakończeń węchowych w nosie. Opisywane są również zachorowania na wściekliznę wyniku przeszczepu rogówki pobranej od osób zmarłych z nie zdiagnozowaną wścieklizną. ===================================================== wpisz w Google "zakażenie wścieklizną" a dowiesz się więcej

Gość JaSięPytam
oj no ja czytałam, tam jest napisane ze wystarczy obślinienie...wiec jeżeli na tej torebce było troche sliny i gdzies tam dotkne do oka czy do rany, to juz moge sie zarazic? Czytałam gdzies ze wirus w wyschnietej śline jeszcze przez kilka godz moze zarażac...czyli nawet jak slina wyschneła i w ciagu paru godz tam dotknęłam to i tak moge sie zarazic, bo te wirusy tam były? Jezeli ktos jest bardziej obeznany niech mi napisze, bo się martwie tym.

Gość JaSięPytam
?

Gość JaSięPytam
wypowie sie ktos?

Gość JaSięPytam
;(